NIGHT RANGER - ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ A.O.R. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Στα αφιερώματα του A.O.R., οι Night Ranger αναφέρονται σαν ένα από τα βασικά συγκροτήματα που έθεσαν τις βάσεις του είδους. Με ιδιαίτερη αναφορά στο τραγούδι τους “Sister Christian” που είναι ένα από 5 καλύτερα A.O.R. τραγούδια.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1979 στο San Francisco και έως σήμερα έχει πουλήσει περισσότετους από 17.000.000 δίσκους σε όλο τον κόσμο.
Γυρνόντας το χρόνο πίσω, βρίσκουμε τους Brad Gillis (κιθάρα) και Jack Blades (μπάσο/τραγούδι) σ’ ένα rock funk groove που λεγόντουσαν Rubicon. Μάλιστα το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους έβγαλε μια επιτυχία με τίτλο “I’m Gonna Take Care of Everything»(Νο 28 Αμερική) . Οι Rubicon ήταν ένα 7μελές συγκρότημα με πνευστά οι οποίοι (οι αθεόφοβοι) είχαν ανοίξει συναυλία των Motorhead!! Στο συγκρότημα μπήκε κι ο ντράμερ Kelly Keagy αλλά σύντομα οι Rubicon διαλύθηκαν και οι Keagy, Gillis και Blades σχημάτισαν τους Stereo. Οι ζυμώσεις στο group συνεχιζόντουσαν με σημαντικότερη τις προσθήκες των Alan Fitzgerald (πλήκτρα) και Jeff Watson (κιθάρα). Το πενταμελές σχήμα επιλέγει το όνομα The Ranger. Ηχογραφούν διάφορα demos που στέλνουν στις εταιρείες δίσκων χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι ο Brad Gillis παράλληλα με τους The Ranger (οι οποίοι μετεξελίχθηκαν σε  Night Ranger), σχηματίζει τους Alameda All Stars. Σε μια από τις λίγες εμφανίσεις τους τους είδε η Sharon Osbourne και κάλεσε τον Gillis να παίξει κιθάρα στον Ozzy αντικαθιστώντας τον Randy Rhoads. Με τον Ozzy, ο Gillis ηχογράφησε το πρώτο live του Αρχιερέα του Μέταλλου, το Speak of the Devil (1982, στην Μ.Βρετανία κυκλοφόρησε με τίτλο Talk of the Devil) με τον Rudy Sarzo στο μπάσο και Tommy Aldridge στα τύμπανα (σ.σ. ο Aldridge είχε προσκαλέσει εκείνο το βράδυ στο club την Sharon).
Αρχές του 1982, οι The Ranger υπογράφουν στην Broadwalk Records και ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Dawn Patrol (No 38 Αμερική). Κι ενώ ο δίσκος τυπωνεται στο εργοστάσιο, ο Brad Gillis άνοιξε το επαγγελματικό περιοδικό Billoard (διαβάστε στα Trivia τι είναι το Billboard) κι είδε μια δισέλιδη διαφήμιση τιου country συγκροτήματος Rangers οι οποίοι είχαν ιστορία 20 ετών! Με πρόταση του Jack Blades μετονομάστηκαν σε Night Ranger, αφού μάλιστα στο άλμπουμ υπήρχε και τραγούδι με αυτόν τον τίτλο. Το πρόβλημα ήταν με την εκτύπωση του δίσκου και του εξώφυλλου που είχαν ήδη παραχθεί. Η δισκογραφική εταιρεία είχε τυπώσει 10.000 όπου υποχρεώθηκε να τα καταστρέψει. Ορισμένα που «διέφυγαν» της καταστροφής κι αναφέρει το συγκρότημα σαν Rangers, πουλήθηκαν στο eBay αντί 800$.
Το Dawn Patrol έβγαλε μια μεγάλη επιτυχία, το «Don’t Tell Me You Love Me»(Νο 40 Αμερική), ένα τραγούδι που παραμένει έως σήμερα κλασικό. Με πολύ λίγο budget γύρισαν ένα video το οποίο το MTV επέλεξε να το παίζει 13 φορές την ημέρα! Το Dawn Patrol κατάφερε να καθιερώσει με την πρώτη το συγκρότημα που άλμπουμ προς άλμπουμ εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα του μελωδικού rock. Σε συνέντευξή του, πολλά χρόνια αργότερα, ο Brad Gillis είχε πει ότι δεν συμφωνούσαν όλοι με την κατεύθυνση που είχαν πάρει κι ήθελαν να σταματήσουν την κυκλοφορία του Dawn Patrol. Σε μια εποχή που ο όρος A.O.R. (Adult Orinted Rock) δεν είχε εφευρεθεί(!) αλλά τα συγκροτήμτα κι οι καλλιτέχνες αυτού του ύφους λεγόντουσαν mainstream ή σκέτο Adult, οι Night Ranger παρουσίασαν ένα πρώτο δίσκο με δουλεμένες power μπαλάντες, πολλές μελωδίεςκαι πλούσια φωνητικά. 
Το δεύτερο άλμπουμ τους Midnight Madness(1983, Νο 15 Αμερική) βγάζει 3 singles επιτυχίες: Τα «(You Can Still) Rock In America»(Νο 51 Αμερική), «When You Close Your Eyes»(Νο 14 Αμερική) και το «Sister Christian»(Νο 5 Αμερική). Ειδικά το τελευταίο γίνεται η μεγαλύτερη επιτυχία τους και σε αυτό βοήθησε η συμμετοχή του στην ταινία Boogie Nights που το έκανε πολύ γνωστό. Έως το 1988 οι Night Ranger κυκλοφορούν άλλα τρία άλμπουμ με πιο πετυχημένο το 7 Wishes (1985, Νο 10 Αμερική), ενώ το 1985 προσπάθησαν να επαναλάβουν την επιτυχία του «Sister Christian» με το τραγούδι «The Secret of My Success» όπου ακούστηκε στην ομώνυμη ταινία με το μεγάλο star της δεκαετίας του ’80 Michael J. Fox αλλά χωρίς επιτυχία, αφού το τραγούδι σταμάτησε στο Νο 64 του αμερικάνικου chart του Billboard.
Tο συγκρότημα καταφέρνει σε κάθε δίσκο του να έχει 2-3 πολύ καλά κομμάτια αλλά εκτός Αμερικής μόνο στην Ιαπωνία γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και πολύ λιγότερη στην Ευρώπη. Το αμερικάνικο περιοδικό Rolling Stones (σ.σ.καμία σχέση με το συγκρότημα) στην κριτική του για το άλμπουμ Severn Wishes είχε γράψει ότι οι Night Rangers έχουν βρει τη φόρμουλα για να γράφουν τις καλύτερες μπαλάντες.
Μετά την κυκλοφορία του πέμπτου δίσκου τους Man in Motion (1988, Νο 81 Αμερική) το συγκρότημα διαλύεται κι επανεμφανίζεται το 1995 με την κυκλοφορία του Feeding Off The Mojo αλλά με μόνο με 2 από τα αρχικά μέλη τους, τους Brad Gillis και Kelly Keagy. Το 1977 επιστρέφουν, αυτή τη φορά με την αρχική σύνθεση, και το άλμπουμ Nevermore με 11 καινούργια τραγούδια, αντάξια του παρελθόντος τους. Το Nevermore δεν σημείωσε  καμία εμπορική επιτυχία αλλά ανήκει στις καλές στιγμές τους. Το συγκρότημα εξακολουθεί να κυκλοφορεί καλά άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Don’t Let Up (2017).
Όλα τα μέλη τους έχουν προσωπική καριέρα με πιο σημαντική αυτή του μπασίστα/τραγουδιστή Jack Blades, που ήταν μεός των Damn Yankees, ηχογράφησε 2 άλμπουμ με τον Tommy Shaw των Styx, 2 με τους Revolution Saints, 1 με τον Tak Matsumoto ενώ έχει ηχογραφήσει και 2 προσωπικά άλπουμ.
TRIVIA
To αμερικάνικο περιοδικό Billboard (https://www.billboard.com/) εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1984(!) και είναι η κύρια επαγγελαμτική πηγή πληροφόρησης καταστημάτων δίσκων, δισκογραφικών εταιρειών, managers, καλλιτεχνών κι όποιου άλλου έχει επαγγελματική σχέση με τη μουσική. Η αρτιότητα και πιστότητα των charts το καθιέρωσαν σαν την πηγή των επίσημων charts πωλήσεων σε μικρούς (σ.σ. όταν υπήρχαν) και μεγάλους δίσκους καθώς κι όλων των επί μέρους charts όπως Latin, R&B, Hot 100 singles, Billboard 200 (άλμπουμ), radio chart, hip hop, digital chart, Christian chart, Holiday charts(!), Classical charts, Country charts, Rock chart κ.α. Τα chart που αναφέρονται στα άρθρα του Rockmachine.gr είναι τα δύο γενικά, όπου συμμετέχουν όλες οι πωλήσεις δίσκων όλων των μουσικών ειδών (pop-rock, soul, r&b, hip hop, dance κλπ) μικρών και μεγάλων δίσκων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Dawn Patrol(1982)
Midnight Madness(1983)
7 Wishes(1985)
Neverland(1997)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου