Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ GHOST RIDERS IN THE SKY ΤΩΝ OUTLAWS

Ένα από τα πιο γνωστά country and western (c&w) τραγούδια στην Ευρώπη και στη χώρα μας είναι το «(Ghost) Riders in the Sky", που όλοι νομίζουμε ότι είναι παραδοσιακό. Στην πραγματικότητα το τραγούδι είναι σύνθεση του Stan Jones από το 1949 αλλά είναι πολυδιασκευασμένο. Η πιο πετυχημένη διασκευή, πάντα κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι αυτή των Outlaws που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Ghost Riders (1980) κι εξακολουθεί να ακούγεται και να αρέσει έως σήμερα. Του έχουν δώσει βάθος κι όγκο, κάνοντας το ελκυστικό, κρατώντας το country ύφος του.
Η μελωδία του βασίζεται στο ιρλανδέζικο παραδοσιακό τραγούδι “Spancil Hill” του ιρλανδού μετανάστη στην Αμερική, Michael Considine.
Ο Stan Jones έγραψε το τραγούδι το 1948 όταν ήταν δασοφύλακας και η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στον Burl Ives για να ακολουθήσουν οι Bing Crosby, Gene Autry και Johnny Cash. Από όλες αυτές τις ηχογραφήσεις, αυτή του Johnny Cash ήταν η πιο δημοφιλής.
Οι στίχοι είναι εντελώς φανταστικοί και διηγούνται την ιστορία ενός cowboy που βλέπει ένα όραμα ότι οδηγεί στον ουρανό ένα κοπάδι αγελάδων που έχουν κόκκινα μάτια και σιδερένια οπλές. Το κοπάδι το κυνηγούν φαντάσματα καταραμένων cowboys. Ένα από αυτά τα καταραμένα πνεύματα τον προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει συμπεριφορά θα είναι καταδικασμένος να γίνει κι αυτός πνεύμα και να τους ακολουθήσει  Την ιστορία την είχε ακούσει ο Jones όταν ήταν 12 ετών από ένα ηλικιωμένο cowboy. Ιστορία με παρεμφερές περιεχόμενου πάρχει και στην Βόρειο Ευρώπη με το όνομα Wild Hunt. 
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Πέραν όσων διαβάσατε πιο πάνω το τραγούδι είναι χιλιοδιασκευασμένο: Mart Robbins, Children of Bodom, Ramrods, Eddy Arnold, Impaled Nazarene, Die Apokalyptischen Reiter, Frankie Laine,Peggy Lee, Vaughan Monroe ακόμα και ο Christopher Lee!
TRIVIA
  • Ο συνθέτης Stan Jones εκτός από μουσικός ήταν κι ηθοποιός.
  • Παρ’ όλο που το «(Ghost) Riders in the Sky» είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Outlaws στο chart μικρών δίσκων στην Αμερική (Νο 31 1980), το κομμάτι για το οποίο όλοι τους  θυμούνται είναι το ‘There goes another love song” (No 34, 1975).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου