DEMON: ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ NEW WAVE OF BRITISH HEAVY METAL

Οι Demon ανήκουν στην κατηγορία των New Wave of British Heavy Metal συγκροτημάτων και μάλιστα ήταν από αυτά που άφησαν τις περισσότερες υποσχέσεις για κάτι καλύτερο. Σχηματίστηκαν το 1979 στο Staffordshire από τους Dave Hill (τραγούδι) και Mal Spooner (κιθάρα) και με την προσθήκη των Les Hunt (κιθάρα),), Chris Ellis (μπάσο) και John Wright (ντραμς), υπογράφουν στην Clay Records για να μεταφερθούν στην Carrere Records. Μια δισκογραφική εταιρεία που ειδικευόταν μάλλον στη χορευτική μουσική της εποχής αλλά βλέποντας την εξέλιξη των NMOBHM είχε αρχίσει να υπογράφει ονόματα από αυτόν το χώρο, όπως τους Saxon!
Το 1981 κι ενώ το NWOBHM βρισκόταν στην άνθισή του, οι Demon κυκλοφορούν το πρώτο και άλμπουμ τους με τίτλο Night of the Demon, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Το The Unexpected Guest(1982, Νο 47 Μ.Βρετανία) ήταν ακόμα καλύτερο και μαζί με το Night of the Demon, είναι τα καλύτερα δείγματα που άφησαν πίσω τους. Στο The Unexpected Guest το συγκρότημα έκανε μια ελαφρά στροφή σε πιο μελωδικό ύφος με σκοτεινούς στίχους αλλά στη σωστή δοσολογία. Το τραγούδι ‘Don’t Break the Circle” είναι από τα καλύτερα δείγματα του NWOBHM και μακράν το καλύτερο του συγκροτήματος. Όλο το ύφος του The Unexpected Guest είναι μοναδικό κι ακόμα και σήμερα, 36 χρόνια μετά εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Το 1983 με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους  The Plague το συγκρότημα αποφασίζει να κάνει ακόμα μια πιο έντονη στροφή, προσθέτοντας πλήκτρα ενώ οι στίχοι τους πήραν πολιτική χροιά. Ο κύκλος των Demon φάνηκε να κλείνει το 1985 με το θάνατο του συνιδρυτή κιθαρίστα  Mal Spooner. Οι τύχες του συγκροτήματος πέρασαν στα χέρια του Dave Hill που εξακολουθεί να είναι η ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος. Το 2016 κυκλοφόρησαν το τελευταίο studio άλμπουμ τους με τίτλο Cemetery Junction και εξακολουθούν να εμφανίζονται σε clubs στην Μ.Βρετανία αλλά και σε φεστιβάλ στην Ευρώπη.
Αν και οι Demon κυκλοφόρησαν δύο καλά άλμπουμ που αναγράφονται στα προτεινόμενα, δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από τα στενά όρια του NWOBHM και να εκτιναχθούν όπως έκαναν οι Saxon, Iron Maiden και Def Leppard!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Night of the Demon (1981)
The Unexpected Guest (1982)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου