Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ASIA (1982)

O Roger Dean έχει συνδυάσει το όνομά του με τα υπέροχα εξώφυλλα των Yes αλλά και πολλών άλλων συγκροτημάτων, όπως τα Demons and Wizards και Magician’s Birthdays των Uriah Heep, Woyaya των Osibisa, First Base των Babe Ruth, το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των υπέροχων Greenslade (διάβασε εδώ την ιστορία τους) και δεκάδες άλλα. Έτσι όταν το 1981 σχηματίστηκαν οι Asia, ένα  πραγματικό super group με τραγουδιστή και μπασίστα τον John Wetton (πρώην Uriah Heep, Family, King Crimson, Wishbone Ash και Roxy Music), Steve Howe  κιθάρα (πρώην Tomorrow, Bodast και φυσικά Yes), Geoff Downes πλήκτρα (πρώην Buggles και Yes) και με τον θεικό ντράμερ Carl Palmer (πρώην Emerson Lake and Palmer), φυσικό ήταν να αναθέσουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του εξώφυλλου του πρώτου άλμπουμ τους (Νο1 Αμερική και Νο11 Μ.βρετανία) στον χαρισματικό Κο Roger Dean. Έχοντας αφήσει πίσω το progressive της δεκαετίας του ’70, οι 4 Asia έχουν προσαρμοστεί στη νέα δεκαετία που είχε ξεκινήσει με πιο light ύφος και σίγουρα πιο “πιασάρικα» τραγούδια( διάβασε εδώ την ιστορία του Heat of the Moment). Σύμφωνα με συνέντευξη του Dean, οι 4 μουσικοί ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από τα προηγούμενα συγκροτήματα κι τον άφησαν να τους παρουσιάσει ένα εξώφυλλο όπως θα ήθελε αυτός χωρίς προηγουμένως να τον καθοδηγήσουν. Ο Dean κατά τη διάρκεια της εργασίας του για το εξώφυλλο, έβλεπε συχνά τον Steve Howe, τον οποίον ήξερε από την εποχή που ήταν κιθαρίστας των Yes και προσπάθησε να καταλάβει τι είχε στο νου του για εξώφυλλο αλλά και για λογότυπο.
Το όνομα του συγκροτήματος τον οδήγησε στην ιδέα του δράκου που τινάζεται μέσα από το νερό και κυνηγάει μια γυάλινη σφαίρα. ¨Μου άρεσε η ιδέα του δράκου και ποτέ στα εξώφυλλα των Yes δεν είχα παρουσιάσει ένα δράκο, άρα ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω τώρα. Επειδή φοβήθηκα ότι ό,τι κι αν τους παρουσίαζα, θα το συνέκριναν με δουλειές μου σε εξώφυλλα των Yes, τους παρουσίασα το λογότυπο και το εικαστικό σαν τελειωμένα!» λέει ο Dean.
Ο Roger Dean επιμελήθηκε και τα επόμενα τρία εξώφυλλα των Asia οι οποίοι από το Aqua και μετά άρχισαν να συνεργάζονται με τον Rodney Matthews.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. το αγορασα μολις βγηκε απο 'ενστικτο ' , αφου δεν ηξερα περι τινος προκειται και ειχα ελαχιστους δισκους, καθως ημουν αρκετα μικρος . Δεν φανταζομουν οτι θα ηταν ενα απο τα 10 αριστουργηματα που θα ακουγα ποτε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή