TESLA-FIVE MAN ACOUSTIC JAM (1990): ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ UNPLUGGED ΑΛΜΠΟΥΜ!

Η δημιουργία αυτού του ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου, αν το σκεφτεί κανείς, στηρίζεται σε ένα οξύμωρο σχήμα. Ο Nikola Tesla, από τον οποίο δανείστηκε το επίθετο του η αγαπημένη μας μπάντα, είναι ο εφευρέτης του σχεδιασμού του σύγχρονου συστήματος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (AC).Οι Tesla από την άλλη, είναι το συγκρότημα που ευθύνεται για τα live albums που έγιναν μόδα στην πορεία, χρησιμοποιώντας ακουστικές κιθάρες αντί για ηλεκτρικές, για τις οποίες είναι γνωστές όλες οι hard 'n' heavy μπάντες, καταργώντας στην ουσία τον "ηλεκτρισμό" από τις ζωντανές εμφανίσεις. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έγινε αυτό είναι υποδειγματικός, μοναδικός και πρωτοποριακός όπως μπορεί να διαπιστώσει ο ακροατής αυτού του άλμπουμ.
 Τα σπουδαία πράγματα πολλές φορές χρειάζονται το κατάλληλο κίνητρο για να γίνουν.
Στην περίπτωση των Tesla, τα πειράγματα του manager τους, Peter Mensch, οτι για να ηχογραφήσουν ένα τέτοιο άλμπουμ θα πρέπει να είναι κορυφαίοι μουσικοί ενώ εκείνοι δεν είναι, τους πείσμωσε σε σημείο όπου τελικά δημιουργήσαν τον μεγαλύτερο hit δίσκο της καριέρας τους, πουλώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική και καταλαμβάνοντας μια θέση στο Top 10 με την διασκευή τους σε ένα σπουδαίο τραγούδι των 70's.
 Βρισκόμενοι, το 1990, σε κοινή περιοδεία με τους Motley Crue και θέλοντας να γεμίσουν τις κενές ήμερες της εβδομάδας (οι Motley έπαιζαν τρεις ήμερες την εβδομάδα) αλλά και τις τσέπες τους, ο manager τούς πέταξε την ιδέα για κάποια ακουστικά  shows, έχοντας αφουγκραστεί πρωτίστως τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης. Η αρχική άρνηση της μπάντας γρηγορά κάμφθηκε χάρις τον έξυπνο manager  τους και οι Tesla άφησαν όλο το ταλέντο τους να ξεχειλίσει από τα αυλάκια του "Five man acoustical jam".
 Τα μικρόφωνα στήθηκαν και οι ακουστικές κιθάρες κουρδίστηκαν για το show στο Trocadero theatre club στην Philadelphia στις 2 Ιουλίου 1990. Το κοινό, σαν έκτο μέλος της μπάντας, παθιασμένο για καλή μουσική, ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα φέρνοντας την ισορροπία στα ακουστικά "τσαλίμια" από τις κιθάρες των Frank Hannon και Tommy Skeoch και το ακουστικό μπάσο του Brian Wheat. Ο Troy Luccketta περιορίστηκε σε ένα βασικό drum kit στέλνοντας για ανάπαυση τον "πύργο" του μαζί με τους Marshall ενισχυτές των Hannon-Skeoch. Ο μόνος με κανονικό εξοπλισμό ήταν ο Jeff Keith, έχοντας σε πληρώ ισχύ την χαρακτηριστική γρεζάτη φωνή του και κάνοντας διάφορα σχόλια στο κοινό προσθέτοντας έτσι το κάτι παραπάνω σε αυτή την χαλαρή ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί.
 Σαν φυσική συνέπεια του πράγματος ήταν και τα τραγούδια να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι.
 Οι hard rocking ρυθμοί ξεγυμνώθηκαν πλήρως ενορχηστρωτικά και εκτέθηκαν με απλότητα μπρος στο ενθουσιασμένο πλήθος Comin' atcha live, Getting better, Modern day cowboy, Heaven's trail πιστοποιούν πως όλα λειτούργησαν περίφημα. Στις μπαλάντες δε όπως The way it is, Love song (με το μοναδικό ηλεκτρικό σόλο), Paradise οι ακουστικές εκτελέσεις έδωσαν μια νέα διάσταση και προσέθεσαν ακόμα περισσότερο στο ήδη υπάρχον ενδιαφέρον. Οι Tesla όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στα δικά τους τραγούδια αλλά ζωντάνεψαν με την ακουστική τους ανάσα και κομμάτια άλλων, όπως των Rolling Stones (Mother's little helper), Beatles (We can work it out), Creedence Clearwater Revival (Lodi) και Grateful Dead (Truckin'), το οποίο προτέθηκε με μοναδική μαεστρία σαν "ουρά" στο Comin' atcha live. Η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ σίγουρα ήταν η διασκευή στο Signs των Five Man Electric Band, από τους οποίους ο δίσκος δανείστηκε μέρος του ονόματος τους σαν τίτλο και οι Tesla απολαύσαν την μεγάλη επιτυχία φτάνοντας στο Nο2 των Mainstream Rock Tracks του 1990 και στο Nο9 το 1991.
 Τα επόμενα χρόνια το μουσικό κανάλι MTV θα δημιουργήσει μια αποκλειστική σειρά εκπομπών, το MTV Unplugged, όπου καλλιτέχνες και γκρουπ θα φιλοξενηθούν παίζοντας ακουστικά τα δικά τους hits αλλά και διασκευάζοντας  κομμάτια άλλων. Σε οτι αφορά τον δικό μας χώρο, η ευχαριστήρια δήλωση του Dee Snider προς τους Tesla για την συμβολή τους στην πτώση του hard rock με αυτόν τον live δίσκο τους, μπορεί να είναι λίγο υπερβολική αλλά η αλήθεια είναι οτι πολλές μπάντες προσπάθησαν να τους μιμηθούν, κουράζοντας ουσιαστικά και προσθέτοντας άχρηστες εκτελέσεις σε σπουδαία τραγούδια.
 Προσπερνώντας τα παραπάνω και έχοντας ως μοναδικούς κριτές τον χρόνο και την ιστορία,  αυτή η σπουδαία μπάντα από το Sacramento επέδειξε με αυτό τον δίσκο πως διαθέτει τις "μπάλες" αλλά και την καλλιτεχνική στόφα για να δημιουργήσει ένα έργο διαχρονικό και συνάμα ξεχωριστό, δίνοντας μια νέα πνοή στο hard rock κίνημα, σε μια εποχή που άλλαζε πολύ γρήγορα και που η λαίλαπα του Seatle θα κατάκαιγε τα πάντα στο πέρασμα της.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

6/5/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Αν δεν αποδίδεις στα Live είσαι απλά οδοντόκρεμα ό,τι και έχεις βγάλει στο studio!
    Οι Tesla είναι μπαντάρα που κάνει πολλές άλλες, μεγαλύτερες σε όνομα και πωλήσεις, να μοιάζουν θέατρα σκιών επάνω στην σκηνή!

    Ωραίο άρθρο Σπύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή