ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΣΚΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. Γράφει ο Κώστας “ Elton” Κοντογιάννης

Μιά πρόσκληση φίλης που μένει μόνιμα εκεί, μ΄ έφερε πρόσφατα στο Βερολίνο, μια απ΄τις πιο “ζωντανές” πρωτεύουσες της Ευρώπης, με πλούσιο καλλιτεχνικό αλλά και πολυπολιτισμικό χρώμα. Μ' έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο, η πόλη έχει καταφέρει να συγχωνεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες διατηρώντας την ιστορία της και τις συνήθειες της.
Μια πόλη χωρισμένη μέχρι πρόσφατα, ξεπέρασε γρήγορα τις προκαταλήψεις και ιδεοληψίες αφομοιώνοντας διαφορετικούς πληθυσμούς και καταφέρνοντας να επεκταθεί στις περιοχές που κάποτε χώριζε ένα “τοίχος”.
Η εκκλησίαKaiser Wilhelm στη Breitscheidplatz βομβαρδίστηκε κατάτη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έκτοτε δεν ανασκευάστηκε. 
Στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχα κατάφερα να επισκεφτώ κάποια ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, κι αυτές μου τις εντυπώσεις μεταφέρω εδώ. Το πρώτο μου μέλημα ήταν βέβαια τα δισκοπωλεία, από τα οποία το Βερολίνο διαθέτει πάρα πολλά και καλά. Έχοντας ήδη κάνει έναν κατάλογο, πρόλαβα να εξερευνήσω πέντε μ΄ έξη καταστήματα. Το πρώτο απ' αυτά, ήταν το Platten Pedro, στην Tegeler Weg 102. Ιδιοκτήτης πάνω από 70 ετών, με φοβερές γνώσεις μουσικής κι εμπειρίες, ξεκίνησε να συλλέγει δίσκους το 1953 (!!!). Ενημερωμένο μαγαζί, και με πολλά σινγκλάκια με το χαρακτηριστικό ότι οι δίσκοι ήταν σε “βιβλιοθήκες” στους τοίχους κι έπρεπε ν' ανέβεις σε σκάλα για να τα ψάξεις. Κλασσικό ροκ, ψυχεδελικά αριστουργήματα, hard rock, new wave, κλασσική, jazz....απ΄ όλα είχε ο μπαξές (!). Πήρα δυο δίσκους kraut rock κι ένα σινγκλάκι Sparks.
Δεύτερη στάση ήταν το Galactic Supermarket Records, στην Petersburger Str.89. Ήταν το καλύτερο απ' όσα επισκέφτηκα, με έναν νεαρό και πολύ εξυπηρετικό ιδιοκτήτη. Μεγάλη ποικιλία ειδών και καλλιτεχνών, είχε ειδικό δωμάτιο με “σπάνια” και συλλεκτικά κομμάτια όπoυ διέθετε σχεδόν τα πάντα!!! Progressive rock, folk rock, kraut rock, avant garde, dark wave, metal, συγκροτήματα από πρώην Ανατολικές χώρες της Ευρώπης (Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία κ.λ.π.), soul, funk, jazz, latin, surf, garage, rock 'n'roll αλλά και όλα τα κλασσικά ονόματα κατ' αλφαβητική σειρά και άνα είδος μουσικής. Εκεί έκανα τις καλύτερες αγορές μου με την υπόσχεση να επιστρέψω σύντομα.
Επόμενη στάση ήταν το Space Hall στην Zossenerstrasse 33/35. Τεράστιος χώρος με το μισό κατάστημα να είναι γεμάτο από maxi singles χορευτικής μουσικής, techno, electro, industrial και τα συναφή. Στην είσοδο υπάρχουν τα cds, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν οι δίσκοι, καινούργιες κυκλοφορίες, αλλά και πολλά μεταχειρισμένα επίσης χωρισμένα σε είδος και κατ' αλφαβητική σειρά. Είχε πάρα πολλά ενδιαφέροντα, αλλά πολλά απ' αυτά που είδα υπάρχουν και στην χώρα μας. Αυτά πού πήρα από εκεί ήταν ένα άλμπουμ του Bowie, ένα των Porcupine Tree κι ένα afro-beat funk, που δεν το είχα δει ποτέ πριν. Εκεί κοντά στο Space Hall, τα σ/κ έχει και μια υπαίθρια αγορά, The Colourful, The Flea Market at Marheinekeplatz με διάφορα αντικείμενα αλλά και δίσκους!!!
 
Το επόμενο μαγαζί ήταν στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, το The Record Store Berlin, στην Invalidenstrasse 148. Καινούργιες κυκλοφορίες αλλά και μεταχειρισμένα, με αρκετά ψυχεδελικά άλμπουμ, ενημερωμένο σε jazz, soul, funk αλλά και κλασσικό ροκ.
Space Hall
Ένα ακόμα όμορφο κατάστημα που πρόλαβα να δω, ήταν το Da Capo στην Kastanienallee 96. Μικρός και ζεστός χώρος γεμάτος βιβλία και δίσκους, ειδικό δωμάτιο με κλασσική μουσική και world music, με φιλική ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια και πολύ όμορφες αφίσες στους τοίχους. Το μόνο θέμα ήταν ότι ανοίγει μετά τις 13.00 το μεσημέρι.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της πόλης γα μας τους μουσικόφιλους, είναι και το μοναδικό μουσείο των Ramones που υπάρχει στον κόσμο. Στεγάζεται σ΄ ένα μπαρ στην Oberbaumstrasse 5 και διαθέτει ότι θα ήθελε να δει κάθε φαν του συγκροτήματος. Δισκάκια, φωτογραφίες, άρθρα, βίντεο κλιπς, τα ρούχα τους, παπούτσια, μπαγκέτες, κιθάρες, χρυσοί δίσκοι, υπογραφές, ντοκουμέντα αλλά και άπειρες αφίσες από συναυλίες, συμπεριλαμβανομένης και μιας αφίσας από την εμφάνισή τους στο Ρόδον κλαμπ με τις υπογραφές τους!!
Όσον αφορά την νυχτερινή ζωή υπάρχουν άπειρα μπαρ για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις, διασκορπισμένα σε όλη σχεδόν την πόλη. Από Hard Rock Cafe και παρόμοια τουριστικά μαγαζιά στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, μέχρι underground στέκια γνωστά σε μυημένους. Χρόνος χρειάζεται για να επισκεφτείς τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και οι ανάλογες διασυνδέσεις.
To Ramones Museum Bar and Cafe.  
Δεν παραθέτω εντυπώσεις από τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία κ.λ.π. (εξ άλλου δεν πρόλαβα να δω και πολλά), αλλά σίγουρα το Βερολίνο είναι μια απ' τις πιό ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης που με κέρδισαν με την πρώτη και σίγουρα θα επιστρέψω!!


Κώστας "Elton" Κοντογιάννης.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου