Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “SOME GIRLS” ΤΩΝ ROLLING STONES

Στην τεράστια δισκογραφία των Rolling Stones, που περιλαμβάνει 23 άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στην Μ.Βρετανία (+2 στην Αμερική) λίγα εξώφυλλα ξεχωρίζουν για την …ιδιοτροπία τους. Το ψυχεδελικό τρισδιάστατο Their Satanic Majesties Request, το Sticky Fingers με το φερμουάρ του Andy Warhol (διάβασε εδώ την ιστορία του εξώφυλλου) και το Some Girls (1978 No2 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική) που περιλαμβάνει το «αμαρτωλό» Miss you. Το κοπτικό εξώφυλλο του “Some Girls” απεικονίζει 20 γυναικεία γνωστά πρόσωπα με διαφορετικό χτένισμα το καθ ένα. Μερικά από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα είναι οι ηθοποιοί Lucille Ball, η Farrah Fawcett, η Brigitte Bardot, η Elizabeth Taylor, η Raquel Welsh αλλά και τα μέλη του συγκροτήματος με γυναικείες περούκες και ρουζ στα χείλη!  To εύρημα του μακετίστα στηρίζονταν στο κοπτικό εξώφυλλο που επέτρεπε στο εσώφυλλο να μετακινείται και τα πρόσωπα να αλλάζουν (σ.σ. από τα ωραία των εξωφύλλων δίσκου βινυλίου). Όλα καλά αλλά δεν είχαν ζητήσει άδεια από τις προαναφερόμενες κυρίες οι οποίες δεν συμφωνούσαν στο να δουν τα πρόσωπά τους στο εξώφυλλο! Η ιδέα του εξώφυλλου ανήκει στον Αμερικάνο μακετίστα Peter Corriston. “O Jagger με κάλεσε και μου είπε να σκεφτώ ιδέες για ένα εξώφυλλο άλμπουμ που θα λεγόταν Lies” λέει ο Corriston. «Στο εργαστήριο μου είχα παλαιά περιοδικά όπου ένα από αυτά είχε περούκες που πάντα μου άρεσαν στις φωτογραφίσεις. Μετά μου ήλθε η ιδέα να τις χρησιμοποιήσω με διάσημα πρόσωπα και κατέληξα σε αυτό  το εξώφυλλο». Στην Αμερική η δισκογραφική εταιρεία τους ήταν διστακτική κατά πόσο έπρεπε να το κυκλοφορήσουν χωρίς την άδεια των κυριών. Ο Mick Jagger ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα του εξώφυλλου και βιαζόταν να κυκλοφορήσει  κι είπε στους ανθρώπους της εταιρείας. «Να το κυκλοφορήσουμε κι αν σε κάποια δεν αρέσει ας έλθει να παραπονεθεί.
Το βράδυ είμαι καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Johnny Carson, Tonight Show και θα το λύσω το πρόβλημα». Όμως η Lucille Ball και η Raquel Welsh μήνυσαν την Atlantic Rec. υποχρεώνοντας την εταιρεία να αποσύρει τα εξώφυλλα και να τα αντικαταστήσει με άλλα, με διαφορετικά πρόσωπα. Παρ’ όλο που ο Jagger έπεισε την εταιρεία να το κυκλοφορήσει χωρίς άδεια, δεν πήγε στην εκπομπή του Carson!  
Αργότερα, ο Corriston αποκάλυψε ότι είχε έτοιμο εναλλακτικό εξώφυλλο και πάλι με την ίδια αισθητική (γυναικεία πρόσωπα, περούκες) αλλά με πρόσωπα της τηλεόρασης που μάλλον δεν θα δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στο συγκρότημα. Για την ιστορία, το Some Girls μόνο στην Αμερική μέχρι το 2.000 είχε πουλήσει 6.000.000 αντίτυπα!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου