Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ "HEMISPHERES' ΤΩΝ RUSH

Aν και πιο διαδεδομένη είναι η ιστορία του εξώφυλλου των Rush είναι αυτή του Permanent Waves (1980), στο σημερινό άρθρο θα διαβάσετε την ιστορία του εξώφυλλου των Rush, Hemispheres (Νο14 Μ.Βρετανία, Νο 41 Αμερική 1978) που ήταν το έκτο άλμπουμ στη μεγάλη δισκογραφία τους. Και για όσους δεν θυμάστε ποια κομμάτια περιείχε, σας θυμίζω τα La villa Strangiato και CygnusX-1!

Όπως λέει ο δημιουργός του εξώφυλλου Hugh Syme εκείνα τα χρόνια η πληροφόρηση για το περιεχόμενο των στίχων αλλά και της μουσικής ήταν λίγη και βιαστική και το μόνο που πήρε ήταν μερικές σελίδες με χειρόγραφους στίχους του Neil Peart, τις οποίες ακόμα έχει καθώς και η ενημέρωση που του έγινε τηλεφωνικά κι αυτή μόνο από τον Geffy Lee γιατί οι άλλοι δύο ήταν απασχολημένοι με τη μουσική! Το συγκρότημα δεν έγραφε τη σύνθεση αν δεν διάβαζε πρώτα τους στίχους του Peart. O Syme ήξερε τη μουσική παίζουν οι Rush και μπορούσε εύκολα να φανταστεί το εξώφυλλο και τη λογική που θα ακολουθούσε.


Η βάση του εξώφυλλου είναι το ανθρώπινο μυαλό τη φωτογραφία του οποίου δανείστηκε από το Τμήμα Ανατομίας του Πανεπιστήμιου του Τορόντο. Τη ξαναζωγράφισε για να μεγαλώσει τους κυματισμούς και να τους κάνει πιο ευδιάκριτους. Ο γυμνός άνδρας είναι χορευτής  από τη Σχολή Μπαλέτου του Τορόντο, ενώ ο καλοντυμένος άνδρας είναι…ένας φίλος του ονόματι Bobby King και τη φιγούρα του τη δανείστηκε από το έργο του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Rene Magritte και τον πίνακα του "The son of Man". Ο Κος King ήταν το μοντέλο για το λογότυπο των Rush, τον Starman. Είχε ονομάσει την αριστερή πλευρά Διόνυσο που συμβόλιζε την καλοπέραση και τη δεξιά πλευρά Απόλλωνα, όπου συμβόλιζε την πενυματικότητα.To υπόλοιπο φόντο έγινε με ζωγραφική στο χέρι και φυσικά χωρίς τη βοήθεια κανενός υπολογιστή Mac που τότε δεν υπήρχαν!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/3/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment