BOB DYLAN: ONE MORE CUP OF COFFEE “ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

O Bob Dylan είναι μια μεγάλη προσωπικότητα που για να είμαι ειλικρινής ελάχιστα τραγούδια του μου άρεσαν. Ένα από αυτά είναι το One more cup of coffee που τραγουδάει ντουέτο με την Emmylou Harris και θα το βρείτε στο άλμπουμ του Desire. (1976 Νο1 Αμερική, Νο 3 Μ.Βρετανία). Το άλμπουμ Desire έκανε μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας κυρίως λόγω του Hurricane και λιγότεροι για το One more cup of coffee που όλοι, όπως ο γράφων, ανακάλυψαν αργότερα.
Οι στίχοι του μιλούν για μια τσιγγάνα κι έναν άνδρα που της επιτρέπει να μπει στη "valley below" όπως λένε οι στίχοι, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς είναι το "valley below". Εκτός της μελωδίας που κάνει το κομμάτι ξεχωριστό, οι στίχοι του ξεχωρίζουν, μιλώντας για "δύο μάτια που είναι πετράδια στον ουρανό».  Οι ερμηνευτές στίχων του Dylan λένε ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι μεταφορικοί και μιλούν για την μετέπειτα σύζυγό του Sara Lowndes. Το τραγούδι το έγραψε το 1975 σε ένα αγαπημένο του σημείο της Νέας Υόρκης, στο Greenwich Village καθισμένος σε ένα τραπέζι του club Other End. Τις δεκαετίες 60 και 70, το  Greenwich Village(περιοχή του Manhattan λίγο έξω από το κέντρο) ήταν το κέντρο των διανοουμένων και σήμερα στις ξεναγήσεις πάντα υποδεικνύουν τα μέρη που σύχναζε ο Dylan αλλά κι άλλοι ποιητές.
Η Emmylou Harris, μάλλον άγνωστη στη χώρα μας, που κάνει ντουέτο μαζί του στο κομμάτι, τραγουδάει και σε άλλα τραγούδια του Desire. Έως εκείνη τη στιγμή που τραγούδησε μαζί μες τον Dylan δεν ήταν γνωστή αλλά αμέσως μετά κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Elite Hotel με το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα σε μια συνέντευξή της το 2010 είπε ότι μέχρι τότε ο Dylan δεν τη ήξερε". Ο Don DeVito, υψηλόβαθμο στέλεχος της CBS, ήξερε ότι ο Dylan έψαχνε μια γυναικεία φωνή για να κάνει ντουέτο  και με σύστησε και τους στίχους τους έμαθα κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης!»
TRIVIA
  • To τραγούδι έχε …υποστεί αρκετές διασκευές με πιο χαρακτηριστική αυτή των White Stripes, Robert Plant, Calexico αλλά και η Nina Hagen στα γερμανικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου