STORIES: ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ DARLING ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ Νο1 BROTHER LOUIE!

Στο σημερινό «Ποιος θυμάται» πρωταγωνιστές είναι οι Stories, ένα αμερικάνικο pop-rock συγκρότημα με βραχύβια παρουσία στη μουσική βιομηχανία, και μόνον μία μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους , στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Την αυθεντική σύνθεση αποτελούσαν οι: Michael Brown (πλήκτρα), Ian Lloyd (μπάσο/τραγούδι), Steve Love (κιθάρα) και Bryan Madey (τύμπανα/κρουστά).
Οι δύο πρώτοι (Brown/Lloyd) γνωρίστηκαν μέσω των πατέρων τους, οι οποίοι ήταν φίλοι μεταξύ τους κι είχαν εργασθεί μαζί όντας βιολιστές.
Ο Ian Lloyd σπούδασε κλασική μουσική εκπαίδευση (πιάνο/βιολί) και πριν σχηματίσει τους Stories τραγουδούσε ενώ ο Michael Brown είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέλος των The Left Banke που έκαναν αίσθηση στους πίνακες επιτυχιών στους μικρούς δίσκους με δύο δικές του συνθέσεις ‘’Walk Away Renee’’ (No. 5) και ‘’Pretty Ballerina’’ (No. 15). 

Η ιστορία των Stories ξεκίνησε όταν ο Brown ετοίμαζε έναν προσωπικό δίσκο με ορχηστρικές συνθέσεις σε πιάνο. Ο Lloyd τα άκουσε, ενθουσιάστηκε με τις μελωδίες και άρχισε να προσθέτει στίχους και να τραγουδά. Υπέγραψαν στην εταιρεία Kama Sutra και τo 1972 κυκλοφόρησαν τον πρώτο ομώνυμο δίσκο καθώς και το τραγούδι " I'm Coming Home" στους μικρούς δίσκους (Νο.42).
Με τον σπουδαίο παραγωγό Eddie Kramer ηχογράφησαν τα κομμάτια για το ‘’About Us’’ (1973) αλλά μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων ο Michael Brown αποχώρησε από το σχήμα.
Αρχικά ο δίσκος δεν γνώρισε επιτυχία αλλά δεν περιελάβανε και το κομμάτι που κυκλοφόρησαν σε μικρό δίσκο, την διασκευή τους στο ‘’Brother Louie’’ των Hot Chocolate, η εκτέλεση των οποίων είχε φθάσει στο No.7 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται στον διαφυλετικό έρωτα μίας έγχρωμης κοπέλας και ενός λευκού αγοριού. Η ιστορία της ηχογράφησης από τους Stories ξεκίνησε από το γραφείο του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας τους, όταν ο Ian Lloyd έψαχνε ανάμεσα σε διάφορα demos και δίσκους. Όταν άκουσε το ρεφρέν στο ‘’Brother Louie’’ είπε στον παράγοντα: ‘’Αυτό είναι τραγούδι για Νο.1. Ας το κάνουμε.’’ Δεν γνώριζε ότι άκουγε την ολοκληρωμένη ηχογράφηση των Hot Chocolate• νόμιζε ότι ήταν demo. Mε την σύμπραξη μελών από τους Dust, (διάβασε εδώ κι εδώ την ιστορία τους) δηλ. Kenny Kerner/Richie Wise στην παραγωγή και τον Kenny Aaronson στο μπάσο, οι Stories αφαίρεσαν τα αφηγηματικά μέρη, τα οποία περιείχαν τις λέξεις ‘’honky’’ και ‘’spook’’, τους στίχους που αναφέρονται στην επίσκεψη στους γονείς της κοπέλας και το ‘’έντυσαν’’ με μία πλούσια ενορχήστρωση. Έτσι το τραγούδι έγινε πιο προσιτό για την αμερικάνικη αγορά. Η πλειονότητα του κοινού δεν γνώριζε ότι ήταν διασκευή, διότι οι Hot Chocolate είχαν κάνει επιτυχία  με διασκευή σε τραγούδι του John Lennon και οι Stories το κυκλοφόρησαν σε μικρό χρονικό διάστημα από την αυθεντική ηχογράφηση.
Η εκδοχή των Stories ανέβηκε αμέσως στο Νο.1 στο Billboard όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες, με συνολική παραμονή δεκαοχτώ εβδομάδων στον κατάλογο, εξασφαλίζοντας χρυσό δίσκο για το συγκρότημα ενώ έγινε μεγάλη επιτυχία και στον Καναδά.
Η επιτυχία του μικρού δίσκου οδήγησε στην επανεκτύπωση/επανακυκλοφορία του ‘’About Us’’, (Νο.29) τούτη τη φορά με το ‘’Brother Louie’’ να συμπεριλαμβάνεται.
Σύμφωνα με τον Ian Lloyd: ‘’Εντελώς ξαφνικά κάναμε επιτυχία με ένα τραγούδι που δεν αντιπροσώπευε καθόλου τον ήχο μας και την κατεύθυνση που επιδιώκαμε ν’ ακολουθήσουμε. (σ.σ. στο ξεκίνημά τους ήθελαν να ακολουθήσουν το ήχο των Beatles, το ύφος του ’Brother Louie’’ 
είναι περισσότερο funky.) Δεν περίμενα ότι θα με επηρέαζε τόσο πολύ αλλά συνέβη. Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι έπρεπε να απομακρυνθώ από αυτό, ώστε να μπορώ να επιστρέψω και να δείξω τι πραγματικά μπορώ να κάνω.’’
Στο άλμπουμ υπάρχει ηη πολύ μεγάλη επιτυχία τους στη χώρα μας Darling που στο αμερικάνικο chart απέτυχε παταγωδώς (Νο 111!).

Ο Lloyd έμεινε για έναν ακόμη δίσκο με το συγκρότημα, ‘’Traveling Underground’’ (1973), με τους Kenny Aaronson & Ken Bichel να συμπληρώνουν την σύνθεση σε μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα, ο οποίος κυκλοφόρησε ως Ian Lloyd & Stories, πριν αποχωρήσει.
Οι Stories διαλύθηκαν το 1974, αφού προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει τρεις μικρούς δίσκους, με τη διασκευή τους στο ‘’Mammy Blue’’ να έχει την καλύτερη τύχη (έγινε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία), και αφού ο κιθαρίστας Steve Love είχε αντικατασταθεί από τον Richie Ranno.

Μετά την διάλυση των Stories ο Ian Lloyd:

• Κυκλοφόρησε προσωπικούς δίσκους (LP, EP, Singles).
• Ανάμεσα στα τραγούδια που κυκλοφόρησε ήταν και συνθέσεις του Bryan Adams, τις οποίες ο Καναδός ηχογράφησε σε δικούς του δίσκους και έκανε τεράστια επιτυχία λίγα χρόνια μετά.
• Έκανε δεύτερα φωνητικά σε δίσκους των Billy Joel, Peter Frampton, Yes, & στις μεγαλύτερες επιτυχίες των Foreigner.•    Το 1984 σχημάτισε τους Fast Forward, με μουσικούς που είχαν άμεσα ή έμμεσα συνεργαστεί με τον Bryan Adams. Κυκλοφόρησαν ένα δίσκο, ο οποίος περιείχε και συνθέσεις του Καναδού.
• Σχημάτισε τους Ian Lloyd Band με ρεπερτόριο από Stories και προσωπική δισκογραφία, ενώ συμμετείχε και στους Νεοϋρκέζους Social Hero, όπου παίζει μαζί με τον υιό του.
•  Η δική του διασκευή στο ‘’Brother Louie’’ χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό θέμα έναρξης της τηλεοπτικής σειράς ‘’Louie’’, του τηλεοπτικού δικτύου FX (πρεμιέρα 2010).
   
    Ο Kenny Aaronson είναι ένας από τους περιζήτητους μπασίστες, με πολλές ηχογραφήσεις στο     ενεργητικό του και ενεργός έως σήμερα.

Προτεινόμενη Δισκογραφία
:

•    ‘’All About Us’’ (1973)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου