ROLLING STONES – GIMME SHELTER (ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ROLLING STONES)

Από την υπέρ πλούσια δισκογραφία των Rolling Stones υπάρχουν δεκάδες τραγούδια που μου αρέσουν, όχι όμως  το Gimme Shelter! Ο λόγος που το επέλεξα στο σημερινό “Έτσι γράφτηκε” είναι γιατί θέλω να σας μεταφέρω την ιστορία που αφορά την τραγουδίστρια Mary Clayton που κάνει τα εντυπωσιακά back vocals.
Το τραγούδι είναι σύνθεση των Richards και Jagger και υπάρχει στο άλμπουμ των Rolling Stones,  Let it Bleed (1969). To riff γράφτηκε από τον Richards όταν όπως ο ίδιος λέει, ήταν στο σπίτι του φίλου του Robert Fraser στην Mount Street του Λονδίνου κρατώντας μια ακουστική κιθάρα. Ξαφνικά ο καιρός έκλεισε, ο ουρανός γέμισε σύννεφα κι άρχισε να βρέχει. Όλοι οι διαβάτες στο πεζοδρόμιο έψαχναν να βρουν καταφύγιο (shelter) από τη βροχή κι έτσι του κόλλησε ο τίτλος αλλά και η μελωδία. Την εποχή εκείνη, ο Jagger ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα της ταινίας Performance και οι στίχοι που γράφτηκαν έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο του Vietnam που ήταν, όπως λέει ο Richards, «ένας διαφορετικός πόλεμος. Δεν έμοιαζε ούτε με τον Β’ Παγκόσμιο, ούτε με αυτόν της Κορέας. Ήταν ένας πρόστυχος πόλεμος που κανένας δεν ήθελε (σ.σ. γιατί υπάρχει πόλεμος που να θέλει ο κόσμος;). Οι στίχοι του δεν έχουν να κάνουν με τον πόλεμο αλλά με τη διάθεση του ανθρώπου να έχει ένα καταφύγιο.
Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε νύχτα κι όταν ο παραγωγός Jack Nitzche άκουσε τις πρώτες ηχογραφήσεις κατάλαβε ότι ήθελε μια γυναικεία δεύτερη φωνή. Ήταν περασμένα μεσάνυχτα όταν ο Mick Jagger τηλεφώνησε στην soul/gospel τραγουδίστρια Mary Clayton για να την καλέσει στο studio να ηχογραφήσει. Η Clayton ήταν άρρωστη, ωστόσο όταν ο Nitzche την κάλεσε να κάνει τα φωνητικά στο τραγούδι των Rolling Stones αμέσως δέχτηκε και άρχισε να ετοιμάζεται, ενώ ο σύζυγός της παραπονιόταν ότι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι με πυρετό και ότι θα αρρωστήσει χειρότερα. Η Clayton όμως του απάντησε: “Δεν σε παίρνουν κάθε ημέρα στο τηλέφωνο για να κάνεις φωνητικά σε τραγούδι των Rolling Stones”!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου