JIMI HNEDRIX - FOXY LADY ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ!

Το "Foxy Lady" (μπορεί να το συναντήσετε και σαν "Foxey Lady") είναι το τραγούδι που ανοίγει το πρώτο εξαιρετικό άλμπουμ των The Jimi Hendrix Experience (Jimi Hendrix κιθάρα/τραγούδι, Mitch Mitchell τύμπανα και Noel Redding μπάσο) Are you Experienced (1967 Νο 5 Αμερική, Νο 2 Μ. Βρετανία). Κι αν το άλμπουμ πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις και στα charts, το single απέτυχε φθάνοντας μόνο έως το Νο67 του αμερικάνικου chart. 
Όπως λέει ο ίδιος ο Hendrix σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας έχουν  δημοσιευτεί στη συλλογή Hendrix Experience The Best of (2010 Sony Legacy) « είναι ένα χαρούμενο τραγούδι. Όταν γράφω, δεν μπορώ να πω ότι γράφω χαρούμενα, αλλά αυτό μου βγήκε έτσι. Πρώτα έγραψα τους στίχους και τη μουσική τη συνέθεσα στο studio”. Η εισαγωγή με το βιμπράτο, η παραμόρφωση του ενισχυτή,  το ανέβασμα και το δυνατό μπάσιμο, έκαναν το Foxy Lady σαν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια του μεγάλου Jimi Hendrix. Και βέβαια το ερώτημα «ποια ήταν η έμπνευσή του;»
 Ο βιογράφος του, Harry Shapiro υποθέτει ότι η Heather Taylor, μετέπειτα σύζυγος του τραγουδιστή των Who, Roger Daltrey ήταν η έμπνευσή του. Αργότερα,  η τότε σύντροφος του Hendrix Lithofayne "Faye" Pridgon διεκδίκησε την…  έμπνευσή,  ενώ κάποια χρόνια αργότερα η πασίγνωστη groupie, Pamela Des Barres σε συνέντευξή της στο περιοδικό Classic Rock (Οκτώβριος 2003) ανέφερε ότι αυτήν ήταν η αιτία για την οποία ο Hendrix έγραψε το τραγούδι και ότι τότε ήταν 17 ετών!
TRIVIA
  • Το Foxy Lady ακούγεται τόσο στην ταινία όσο και στο soundtrack της θρυλικής ταινίας Wayne’s World.
  • Το 1967 o Hendrix περιόδευσε στην Αμερική ανοίγοντας για τους  for The Monkees όπου όλος ο νεαρόκοσμος ήταν ερωτευμένος με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Davy Jones.Καμία δεν έδινε σημασία στον Hendrix και είχαν παραφράσει το Foxy Lady… σαν Foxy David!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου