“ALICE! WHO THE FUCK IS ALICE?” ΠΩΣ ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΡΟΜΑΝΤΙΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ FUCKING HIT!

Οι Smokie ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα αγγλικά συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘70 αλλά και των αρχών του ‘80. Συνεργάστηκαν με το πετυχημένο συνθετικό δίδυμο των Mike Chapman και Nicky Chinmn που έδωσαν πάρα πολλές επιτυχίες σε καλλιτέχνες όπως τους Suzie Quatro, Sweet, Mud, Arrows κ.α. Οι επιτυχίες των Smokie (αρχικό όνομα Smokey) ήταν πάρα πολλές όπως τα Lay back in the arms of someone, I’ll meet you at midnight, If you think you know how to love me, Don’t play your Rock ‘n’roll to me, αλλά κορυφαία επιτυχία τους ήταν κι είναι το κλασικό ‘Living next door to Alice’ (1976 No 5 Μ.Βρετανία, Νο 25 Αμερική). Οι σημερινοί 60άρηδες θα θυμούνται ότι τα τραγούδια τους ήταν μεγάλες επιτυχίες τόσο στα τότε clubs όσο και στο ραδιόφωνο.
Το τραγούδι "Living Next Door to Alice" είναι μια από τις δεκάδες επιτυχίες των Chinn και Chapman, αλλά αρχικά ερμηνεύτηκε από το αυστραλέζικο φωνητικό συγκρότημα των New World το 1972 (!) και 4 χρόνια αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία από τους Smokie.
Οι στίχοι του μιλούν για τον ανεκπλήρωτο έρωτα ενός νεαρού με μια γειτόνισσά του, την Alice, ο οποίος κρατά 24 χρόνια (σ.σ. προφανώς ο τύπος ήταν «καληνύχτας»). Μια ημέρα βλέπει μια λιμουζίνα να παρκάρει μπροστά στο σπίτι της και να μετακομίζει. Μέσα στο μυαλό του έρχονται όλες οι αναμνήσεις που είχε για αυτήν και καταλαβαίνει ότι στα 24 αυτά χρόνια δεν βρήκε μια ευκαιρία να της μεταφέρει  τα αισθήματα που έτρεφε για αυτήν! 
“ALICE! WHO THE FUCK IS ALICE?”
Το 1995, το τραγούδι ξαναέγινε επιτυχία (No3 Μ.Βρετανία) σε μια ξεχωριστή διασκευή παρωδία από τον κωμικό Roy Chubby Brown σε συνεργασία με τους Smokie, πουλώντας σχεδόν 500.000 αντίτυπα. 
Όμως ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία (Νο 17 Μ.Βρετανία, 1995) έγινε από τους ολλανδούς Peter Koelewijn και  Peters οι οποίοι ήταν θαμώνες του bar Gompie στο Nijmegen της Ολλανδίας. Όταν ο dj Onno Pelser έπαιζε το τραγούδι, κατέβαζε την ένταση κι ο κόσμος τραγουδούσε  'Alice, who the fuck is Alice?' Έτσι οι δύο ολλανδοί κυκλοφόρησαν για άλλη μια φορά το τραγούδι κάτω από το όνομα Gompie.

TRIVIA
Το τραγούδι πήγε Νο1 στα charts της Αυστρίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας.
Ο τραγουδιστής των Smokie, Chris Norman το ξαναερμήνευσε το 2000 στο άλμπουμ του Full Circle και ξαναέγινε επιτυχία τόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Μ. Βρετανία (Νο17) πουλώντας 150.000 αντίτυπα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου