Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Kου YEAR OF THE CAT, AL STEWART

O Alastair Ian Stewart ή καλύτερα ο Al Stewart όπως είναι γνωστός, είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο ελληνικό κοινό, χάρις στις δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες του, Year of the Cat και On the Border. Γεννήθηκε το 1945 στη Γλασκόβη και 19 ετών πήγε στο Λονδίνο με μια μόνο αλλαξιά ρούχα αλλά ένα κεφάλι γεμάτο όνειρα κι άρχισε να δουλεύει στο Bunjies Coffee House στην Greek street του Soho. Τη σκηνή την μοιραζόταν κι με άλλους άσημους, τότε μουσικούς όπως τον Cat Stevens, Van Morrison, Roy Harper, Paul Simon και Ralph McTell!
Η πρώτη του κυκλοφορία ήταν το single "The Elf" (1966) με το τραγούδι των Yardbirds  "Turn into Earth" στην β’ πλευρά όπου κιθάρα έπαιζε ο νεαρός Jimmy Page.  Το 1967 υπέγραψε στην CBS και κυκλοφόρησε το πρώτου του άλμπουμ με τίτλο Bed Sitter Images που πούλησε 496(!) αντίτυπα. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα άλμπουμ από τα οποία κανένα δεν έκανε επιτυχία, αλλά είχε την τύχη η δισκογραφική του εταιρεία να το πιστεύει στο ταλέντο του!
Το πέμπτο άλμπουμ της δισκογραφίας του με τίτλο Past, Present and Future (1973, Νο 133 Αμερική), ήταν το πρώτο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε στην Αμερική κι αμέσως απέκτησε τη φήμη του τροβαδούρου. Δικαιολογώντας τον τίτλο του, κάθε τραγούδι του άλμπουμ  αναφερόταν σε μια ιστορική περίοδο ή προσωπικότητα, όπως  στον Αμερικανό πρόεδρο Warren G. Harding (1865 – 1923), τον Ιωσήφ Στάλιν, τον Ernst Rolm (Γερμανός στρατηγός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), την Christine Keeler (μοντέλο και κατάσκοπο των Ρώσων την εποχή του ψυχρού πολέμου), την Louis Mountbatten (Άγγλος ναύαρχος), αλλά και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πιο εντυπωσιακό ήταν το Nostradamus που αναφερόταν στις προφητείες του Γάλλου φυσικού!
Η κυκλοφορία του 6ου άλμπουμ του Modern Times (1975, Νο 30 Αμερική) ) ήταν αυτή που τον έβαλε στα charts και σ’ αυτό βοήθησε το single "Carol". H CBS δεν του ανανεώνει το συμβόλαιο και υπογράφει στην RCA κυκλοφορώντας το άλμπουμ ‘Year of the Cat’ σε παραγωγή και μίξη του Alan Parsons. To άλμπουμ βγάζει 2 πολύ καλά singles που έως σήμερα παραμένουν σαν τα αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Al Stewart. Τα "On the Border"(Νο 42 Αμερική, Νο 31 Μ. Βρετανία ) και το ομώνυμο (Νο 8 Αμερική). Επί τέλους, μετά από 6 άλμπουμ άκουσε την επιτυχία να του χτυπάει την πόρτα με το άλμπουμ Year of the Cat (No5 Αμερική, Νο 42 Μ.Βρετανία). Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ξαφνικά όλος ο κόσμος ανακαλύπτει τα τραγούδια του που επιτέλους παίζονται στο ραδιόφωνο!
Την επιτυχία του Year of the Cat διαδέχτηκε το επίσης πετυχημένο άλμπουμ Time Passages(1978, Νο 10 Αμερική, Νο 39 Μ.Βρετανία). Αυτό οδήγησε τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της χώρας του να αναγνωρίσουν – επί τέλους- το ταλέντο του και να παίξουν όλα τα τραγούδια του από το ραδιόφωνο, αναδεικνύοντας τον σαν έναν από τους κορυφαίους folk τροβαδούρους!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ YEAR OF THE CAT
Το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από την Hipgnosis και η κεντρική ιδέα του βασίζεται σε μία γυναίκας που έχει  μανία με τις γάτες.  Δείτε τη γυναίκα να κάθεται στον καθρέπτη και να βλέπει τον εαυτό της σαν..γάτα.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Έχοντας κυκλοφορήσει 16 studio άλμπουμ με τελευταίο το Sparks of Ancient Light(2008) και 3 live εξακολουθεί να εμφανίζεται σε clubs στη Μ.Βρετανία αλλά κι όπου αλλού κλείνει εμφάνιση. Στην χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί ποτέ!
O Al Stewart σήμερα


TRIVIA
  • Την πρώτη του κιθάρα την αγόρασε μεταχειρισμένη από τον Andy Summers των Police.
  • Στο δεύτερο άλμπουμ Love Chronicles(1969) συμπεριέλαβε το αυτοβιογραφικό ομώνυμο τραγούδι όπου είναι το πρώτο mainstream τραγούδι  όπου ακούγεται η λέξη «fuck».
  • To 1970 εμφανίστηκε στο Glastonbury festival όπου πληρώθηκε με το ποσό της 1λίρας!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου