O RINGO STARR ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΙ Ο JOHN LENNON ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ

Ο ντράμερ των Beatles, Ringo Starr (πραγματικό όνομα Richard Starkey) θα τιμηθεί με τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισσάβετ σε τελετή που θα γίνει το νέο χρόνο. Ο Ringo Starr θα είναι το δεύτερο μέλος των Beatles που θα γίνει ιππότης με πρώτο τον Sir Paul McCartney που κατέχει τον τίτλο από το 1997 κι η επιλογή του έγινε με κριτήριο τόσο τις επιτυχίες του στη μουσική όσο και τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα.
Ο Ringo Starr ηλικίας σήμερα 82 ετών είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους τέσσερεις Beatles κι αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα τιμηθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας, αφού το 1965 είχε παρασημοφορηθεί μαζί με τους George Harrison, John Lennon και Paul McCartney για τις υπηρεσίες του προς τη Βρετανική Αυτοκρατορία (Most Excellent Order of the British Empire (MBE).
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο John Lennon επέστρεψε το παράσημο που συνοδευόταν από το ακόλουθο γράμμα:
Μεγαλειοτάτη,
Σας επιστρέφω το παράσημο του MBE σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμειξη της Βρετανίας στα γεγονότα που συμβαίνουν στη Νιγηρία και τη Μπιάφρα αλλά και εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχετε στην επέμβαση των Αμερικανών στο Βιετνάμ αλλά και την πτώση του τραγουδιού μου ‘Cold Turkey’από τα charts.
John Lennon of Bag


Ο ειδικός σε θέματα memorabilia/αναμνηστικών Darren Julien αμφισβητεί την εγκυρότητα του γράμματος καθώς θεωρεί απίθανο να γράψει κανείς γράμμα στην Βασίλισσα και να έχει…μουτζούρες και μάλιστα δύο! Από την άλλη πλευρά, ο αντίλογος λέει ότι εκείνη την εποχή ο Lennon είχε θέσει σε αμφισβήτηση τα πάντα, πόσο μάλλον τη Βασίλισσα. Πιστεύει ότι αυτό είναι μια πρόχειρη καταγραφή η οποία έγινε στο εξώφυλλο ενός μικρού δίσκου (!) ενώ στη Βασίλισσα το έστειλε καθαρογραμμένο. Πάντως το σίγουρο είναι ότι επέστρεψε το παράσημο και σίγουρα θα συνοδεύτηκε από επιστολή.
Σίγουρα θα απορείτε τι σημαίνει η έκφραση που ακολουθεί  το όνομά του στο τέλος του γράμματος…of Bag
Εκείνη την εποχή ο John Lennon κι η Yoko Ono είχαν δημιουργήσει τον όρο Bagism, ο οποίος σατίριζε τα στερεότυπα και την προκατάληψη. Προέρχεται από την άποψή τους να φορούν μια σακούλα και να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους κι έτσι με αυτό τον τρόπο κανείς δεν μπορούσε να σε κριτικάρει για τις ατέλειες του σώματός σου, τα μαλλιά σου ακόμα και το χρώμα σου.
Η κλασική φωτογραφία των Beatles με το παράσημο.
Το παλάτι της Αγγλίας έχει τιμήσει με το τίτλο του ιππότη τους Van Morrison, Ray Davies, Elton John, Mick Jagger, Tom Jones, Rod Stewart και  Cliff Richard, ενώ με τον τίτλο της Dame (το αντίστοιχο του Sir για γυναίκες) τις Julie Andrews, Kiri Te Kanawa, Shirley Bassey, Vera Lynn (η γνωστή Vera του Wall των Pink Floyd) και  Cleo Laine. Ο τίτλος προσφέρθηκε και στον David Bowie, αλλά τον αρνήθηκε.
Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι ο Ringo έχει τραγουδήσει ως πρώτη φωνή 11 τραγούδια των Beatles (‘With A Little Help From My Friends’, ‘Octopus’s Garden’, ‘I Wanna Be Your Man’, ‘Matchbox’, ‘Don’t Pass Me By’, ‘Goodnight’, ‘Yellow Submarine’, ‘Honey Don’t’, ‘Act Naturally, ‘What Goes On’ και ‘Boys’), έχει κυκλοφορήσει 19 προσωπικά άλμπουμ με πιο πρόσφατο το ‘Give More Love’ (2017). Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1970, δύο μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση διάλυσης των Beatles κι ήταν το ‘Sentimental Journey’.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
29/12/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου