Jethro Tull - Too old to Rock'n'Roll too young to die κι ο Ian Anderson συνθέτει ακόμα ένα αριστούργημα


To άλμπουμ Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die! κυκλοφόρησε το 1976 και δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα από τα πετυχημένα των Jethro Tull. Το κεντρικό κομμάτι του άλμπουμ που είναι και το ομώνυμο, αντικατοπτρίζει το βασικό θέμα του άλμπουμ που είναι η ιστορία ενός παλαιού rock star ονόματι Ray Lomas που παίρνει μέρος σ’ ένα τηλεοπτικό show, το Quizz, κερδίζει και καταφέρνει να επανέλθει στα φώτα της δημοσιότητας προσαρμοζόμενος στις αλλαγές της μουσικής βιομηχανίας.  Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι βασισμένα σε αυτή την ιδέα με το Quizz Kid να ανοίγει το δίσκο και να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτή την όμορφη κοινωνική ιστορία του Ian Anderson. Για μια ακόμα φορά, η πένα του Anderson καταγράφει τις κοινωνικές σκέψεις του μέσα από 10 τραγούδια, από τα οποία τουλάχιστον δύο ή τρία είναι καλά (Quizz kid, Taxi Grab και το ομώνυμο τραγούδι που είναι μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας). Η συνθετική ικανότητα του ξεδιπλώνεται μέσα από υπέροχες μελωδίες, όπως στο συγκεκριμένο τραγούδι, ντυμένες με στίχους έντονου κοινωνικού προβληματισμού (διάβασε εδώ γαι την επανεκδοση του άλμπουμ).
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κριτική ας σκεφτούμε την χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε (1976) και την κατάσταση που επικρατούσε στις βρετανικές μουσικές εφημερίδες (Melody Maker και New Musical Express). To punk είχε μπει στη ζωή των Βρετανών και όλοι οι μουσικοί δημοσιογράφοι του έδωσαν γη και ύδωρ. Άρα ένας αυτό καθεαυτό classic rock δίσκος δεν είχε πολλές ελπίδες να διακριθεί. Και πράγματι τότε δεν κατάφερε φοβερά πράγματα (No. 14 Αμερική, No. 25 Μ.Βρετανία), η συνέχεια όμως ήταν όλη δική του κι ο χρόνος ανέδειξε την ομορφιά του. Το βινύλιο είχε κυκλοφορήσει με διπλό εξώφυλλο (gatefold), το οποίο περιείχε σε μορφή εικονογραφημένης ιστορίας (κόμικ για τους νεώτερους) την ιστορία του άλμπουμ. Ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του είναι το πολύ καλό video που το συνοδεύει! 
Το εσώφυλλο του άλμπουμ σε όλο του το άνοιγμα με την εικονογραφημένη ιστορία.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η δεκαετία του 70 έκλεισε με το συγκρότημα να κυκλοφορεί τρείς πολύ καλούς δίσκους, με οικολογικό ενδιαφέρον (σ.σ. για φαντάσου, μια ελληνική λέξη, η ecology, είχε τότε άγνωστο περιεχόμενο για εμάς!!!) με πρώτο και καλύτερο το Songs from the Wood.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Άλλη μια ωραία επιλογή! Τότε που ο Ian Anderson ξανοιγόταν σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, βάζοντας στους υπέροχους στίχους του τη σφραγίδα της μουσικής του ιδιοφυίας! Όπως ακριβώς τα γράφεις, απανωτά τότε τα κοινωνικά άλμπουμ, που εγώ τα μετράω 4: Minstrel in the Gallery, Too Old to ..., Songs from the Wood και Heavy Horses!
    Ως προς τα τραγούδια του "Too Old ...", θα μου πεις γούστα είναι αυτά, αλλά εγώ θα ήθελα να θυμίσω δύο υπέροχες μπαλάντες: Checkered Flag και From a Dead Beat to an Old Greaser.

    ΑπάντησηΔιαγραφή