XYZ: ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια τα όνομά τους να επανήλθε στην επικαιρότητα αλλά οι XYZ την τριετία 1989-1991 ήταν από τα καλά melodic/sleaze/hairy metal συγκροτήματα εκείνης της περιόδου. Κι αν αναρωτιέστε πώς το όνομά τους επανήλθε στην επικαιρότητα, είναι επειδή ο τραγουδιστής τους, Terry Ilous, πήρε τη θέση του Jack Russell στους Great White, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του τραγουδιστή στους XYZ!
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Οι XYZ έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι καλές club εμφανίσεις τους έφεραν να υπογράφουν συμβόλαιο με παραγωγό τον Don Dokken! Με σύνθεση Marc Richard Diglio κιθάρα/φωνητικά, Patrick Fontaine μπάσο, Terry Ilous τραγούδι και Paul Monroe ντραμς/φωνητικά ηχογραφούν το 1989 το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Όμως οι XYZ μαζί με πολλά άλλα καλά συγκροτήματα της εποχής, βγήκαν σε λάθος χρόνο , όταν το είδος βρισκόταν σε αμφισβήτηση και τα ραδιόφωνα έπαιζαν grunge (διάβασε εδώ). Το άλμπουμ XYZ σε παραγωγή Don Dokken πήγε μόνο έως το Νο.99 του αμερικάνικου chart του Billboard αν και περιείχε καλά κομμάτια όπως τα "Maggy", "Inside Out" και "What Keeps Me Loving You" (το καλύτερο του δίσκου). Ειδικά το τελευταίο ήταν μια από τις καλύτερες μπαλάντες εκείνης της χρονιάς.
To 1991 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Hungry που δεν κατάφερε να μπει ούτε στα πρώτα 200 του Billboard! To ίδιο συνέβη και με το single του δίσκου "Face Down in the Gutter" που μπορεί εμπορικά να απέτυχε είναι όμως από τα πλέον χαρακτηριστικά sleaze/hairy metal τραγούδια.
Όλα τα κομμάτια των XYZ που διαβάσατε πιο πάνω μαζί με εκατοντάδες άλλα της εποχής είχαν airplay από το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό MTV και όταν το κανάλι «έπαιζε» στη χώρα μας προβάλλονταν συνέχεια. Με το που άλλαξε  η μουσική κι όλοι…ερωτεύτηκαν το grunge ,σταμάτησαν μαχαίρι!Μετά την κυκλοφορία του Hungry ακολούθησε περιοδεία και το συγκρότημα διαλύθηκε. Επανασυνδέθηκε το 2002 που έγινε μια γενικότερη επανασύνδεση πολλών συγκροτημάτων εκείνης της εποχής. Οι XYZ κυκλοφόρησαν το άλμπουμ 'Letter to God'(2003) και δύο χρόνια αργότερα το Rainy Days (2005). Και τα δύο ήταν αδύναμα κι πέρασαν αδιάφορα. Παρ’ όλα αυτά το συγκρότημα συνέχισε την πορεία του καθώς και τις εμφανίσεις σε φεστιβάλ στην Αμερική και την Ευρώπη, αφού από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε ξεκινήσει ένα revival του μελωδικού rock. 
TRIVIA
  • To "Maggy" ακούστηκε στην ταινία I Come in Peace με πρωταγωνιστή τον Dolph Lundgren.
  • Η …λέξη Billboard που διαβάζετε κατά κόρον στα κείμενα του Rockmachine.gr αναφέρεται στο έγκυρο εβδομαδιαίο αμερικάνικο περιοδικό της βιομηχανίας δίσκου που παρουσιάζει τις επίσημες πωλήσεις ανά εβδομάδα. Και για να είμαστε ειλικρινείς περιοδικό δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο σε ψηφιακή μορφή (http://www.billboard.com/)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
XYZ (1989)
Hungry (1991)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Terry Loous

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ειναι απο τα παραδειγματα που πριν το ιντερνετ περνουσαν απαρατηρητοι εκτος απο τους πιο 'ψαγμενους ' , μετα την εξαπλωση του ιντερνετ τετοιου ειδους συγκροτηματα σε εξιδικευμενα 'σημεια ' εχουν παρουσιαστει αρκετα και τα κομματια τους βρισκονται σε αρκετες συλλογες . Ναι μεν παικταραδες , αλλα θεωρω οτι απο κομματια δεν ηταν τοσο υψηλου επιπεδου ,οχι εκτελεστικο (γιατι ειχαν καποια ριφ που δαγκωναν ) αλλα συνθετικο . Προσωπικη γνωμη παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή