Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “TALES FROM TOPOGRAPHIC OCEANS” ΤΩΝ YES

To Tales from Topographic Oceans (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 6 Αμερική 1973) είναι το 6ο άλμπουμ στην μεγάλη δισκογραφία του αγγλικού progressive συγκροτήματος των Yes κι ένα από τα πλέον δυσνόητα άλμπουμ όχι μόνο στην ιστορία του συγκροτήματος αλλά και γενικά του progressive.
Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Roger Dean, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ζωγράφο, κι ήταν το τέταρτο στη σειρά εξώφυλλο των Yes μετά τα Fragile, Yessongs και Close to the Edge.
Το διπλό εξώφυλλο στο άνοιγμά του.
Η πυραμίδα των Maya
Το άλμπουμ είναι διπλό και το εξώφυλλο διπλό (gatefold). Όπως λέει ο ίδιος ο Dean ήταν το άλμπουμ του συγκροτήματος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ιδεών από το συγκρότημα καθώς είχε προηγηθεί μια μεγάλη συνομιλία του Dean και του τραγουδιστή του συγκροτήματος, Jon Anderson κατά τη διάρκεια μίας πτήσης (Λονδίνο – Τόκιο) πάνω από την Αλάσκα όπου πήραν πολλές ιδέες βλέποντας τοπία από ψηλά. Στο εξώφυλλο φαίνεται ξεκάθαρα η αγάπη του Dean για τα τοπία, όπως και του Jon Anderson.
Κάθε λεπτομέρεια που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του Tales from Topographic Oceans υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως η πυραμίδα των Maya που ήταν ιδέα του Anderson, ο βράχος με το μικρό καταρράκτη υπάρχει στο Yorkshire, ο βράχος με το μονοπάτι δεξιά στο εξώφυλλο υπάρχει στο Avebury και στο παρελθόν φιλοξενήθηκε πολλές φορές σε φωτογραφήσεις περιοδικών.
Μπορεί το άλμπουμ όχι μόνο να είναι δυσνόητο αλλά και κουραστικό αλλά το εξώφυλλό του, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των έργων του Dean, είναι υπέροχο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
Share on Google Plus
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ BLOGGER
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

contact form

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *