Τo μουσικό θέμα της Formula 1 ‘’The Chain’’-Fleetwood Mac

Το τραγούδι ‘’The Chain’’ συμπεριελήφθη στον υπέρ-επιτυχημένο δίσκο ‘’Rumors’’ των Fleetwood Mac (1977). Είναι το μοναδικό του δίσκου όπου όλα τα μέλη της μπάντας αναφέρονται ως συνθέτες και τούτο γιατί αποτελεί ‘’συρραφή’’ ξεχωριστών συνθέσεων. H εισαγωγή προέρχεται από ένα προγενέστερο τραγούδι του Lindsey Buckingham, με τίτλο ‘’Lola (My Love)’’, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στον μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησε ως ντουέτο με την Stevie Nicks to 1973, πριν την ένταξή τους στο συγκρότημα. To κυρίως μέρος του τραγουδιού είναι βασισμένο στη σύνθεση ‘’Keep Me There’’ της Christine McVie, από τις ηχογραφήσεις του ‘’Rumors’’, η οποία συμπεριελήφθη στην επανέκδοση του δίσκου σε τριπλό cd το 2013.
Το δεύτερο και τελικό μέρος, το οποίο ξεκινά με το χαρακτηριστικό riff από το μπάσο του John McVie, προήλθε από το τζαμάρισμα με τον Mick Fleetwood  στο στούντιο. Ο Lindsey Buckingham προσέθεσε το σόλο στο δεύτερο μέρος, χρησιμοποιώντας κιθάρα dobro και ήταν εκείνος που ένωσε όλα τα επιμέρους κομμάτια στην τελική τους μορφή.
Τα φωνητικά μοιράζονται οι Buckingham και Nicks, με την Christine McVie να συνδράμει στις αρμονίες. Οι στίχοι είχαν γραφτεί από τη Stevie Nicks, αλλά μόνον εκείνοι του ρεφρέν, από τους αρχικούς, χρησιμοποιήθηκαν στην τελική μορφή του τραγουδιού. 
Όπως σε όλα τα τραγούδια του δίσκου, έτσι και στο συγκεκριμένο, οι στίχοι αναφέρονται στις προσωπικές (ερωτικές) σχέσεις μεταξύ των μελών της μπάντας, την εποχή των ηχογραφήσεων.
Ο γάμος των McVie, μετά από οχτώ χρόνια, είχε τελειώσει, με το ζευγάρι να μην επικοινωνεί εκτός του στούντιο. Η σχέση της Nicks με τον Buckingham υπήρξε ,επίσης, ταραχώδης, με συνεχείς τσακωμούς και επικοινωνία μόνον όταν συνέθεταν μαζί. Ο γάμος του Mick Fleetwood με την Jenny Boyd, αδελφή της Pattie, για την οποία ο Clapton έγραψε το ‘’Layla’’, είχε σοβαρά προβλήματα, πριν ακόμη την ένταξη των Buckingham/Nicks στο συγκρότημα.
TRIVIA:
• Το ‘’The Chain’’ δεν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο το 1977, αλλά  είκοσι χρόνια αργότερα, η ζωντανή ηχογράφηση από το ‘’Dance’’ έφθασε μέχρι το Νο. 30 στην κατηγορία ‘’US Mainstream Rock Singles’’(ραδιοφωνικό chart) και στο Νο. 51 στον Καναδά.
• Το δεύτερο και τελικό μέρος, το οποίο ξεκινά με το χαρακτηριστικό riff από το μπάσο, στην ορχηστρική του μορφή, υπήρξε το μουσικό θέμα για την κάλυψη των αγώνων F1 (Φόρμουλα 1) από το BBC με αφετηρία το 1978 έως το 1997, όταν το ITV απέκτησε τα δικαιώματα για τις μεταδόσεις. Όταν το πρώτο (BBC) ανέκτησε τα δικαιώματα των αγώνων (2009), επανέφερε το ‘’The Chain’’ ως βασικό μουσικό θέμα.  
• Μεταξύ των αρκετών καλλιτεχνών που το έχουν διασκευάσει συγκαταλέγονται οι: Shark Island (hard rock μπάντα από το L.A.), Kick Axe (heavy metal μπάντα από τον Καναδά) και Tantric (rock μπάντα από το Κεντάκι, των οποίων η κυκλοφορία του σε μικρό δίσκο το 2004 ανέβηκε μέχρι το Νο. 36).

Γιαννης 602

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου