Denim and Leather: Η ιστορία της Suzi Quatro!


Η Susan Kay "Suzi" Quatro έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν στο βρετανικό chart άρχισαν να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο τα τραγούδια της. Μέλος της σκηνής του glam που εκείνη την εποχή τσάκιζε, είδε τραγούδια της όπως "Can the Can"(Νο1 Μ.Βρετανία), "48 Crash"(Νο1 Μ.Βρετανία), “Daytona Demon” (Νο4 Μ.Βρετανία), "Devil Gate Drive" (Νο1 Μ.Βρετανία)  και "The Wild One"(Νο7 Μ.Βρετανία) να πωλούν χιλιάδες singles και το ραδιόφωνο να τα έχει στο heavy airplay. To απίστευτο είναι ότι η Suzi Quatro είναι αμερικανίδα, γεννημένη στο Detroit και στη χώρα της τη μοναδική επιτυχία που είχε ήταν το ντουέτο που είχε κάνει το 1978 με τον τραγουδιστή των Smokie, Chris Norman στο "Stumblin' In" (Νο4, Αμερική Νο41 Μ.Βρετανία). Πίσω από τις μεγάλες και πολλές επιτυχίες της κρύβονται δύο ιδιαίτερα πετυχημένοι συνθέτες/στιχουργοί, ο Paul Chapman και  ο Nicky Chinn, υπεύθυνοι για επιτυχίες των Smokie, Mud, Sweet κ.α.
Όμως εκείνο που πρέπει να της αναγνωριστεί είναι ότι ήταν από τις πρωτοπόρες γυναικείες παρουσίες μέσα στον κόσμο του rock που όπως και να το κάνουμε εξουσιάζεται από άνδρες.Φορώντας δερμάτινα παντελόνια ή blue jean είχε κι έχει το δικό της ύφος που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει.
Την ανακάλυψε ο παραγωγός Mickey Most και την υπέγραψε στη δική του δισκογραφική εταιρεία Rak Records. Πριν κλείσει τα δέκα της χρόνια έπαιζε κόγκας αλλά και ντραμς στο συγκρότημα του πατέρα της Art Quatro Trio (το πατρικό της όνομα είναι "Quattrocchi" κι όταν ήλθαν από την Ιταλία οι πρόγονοί της το έκοψαν σε Quatro). Έχει 4 αδελφές, 1 αδελφό και 1 ακόμα αδελφή από άλλο πατέρα. Σε ηλικία 14 έπαιζε μπάσο στο συγκρότημα που είχε φτιάξει με τις αδελφές της, τις The Pleasure Seekers  Το πρώτο άλμπουμ της κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο το όνομά της (Νο 32 Μ.Βρετανία) και περιείχε και τα δύο Νο1 singles της "Can the Can" και "48 Crash".  Ακολούθησαν άλλα 15 άλμπουμ με πιο πετυχημένα τα Quatro (1974) και Your Mamma Won't Like Me (1975). Παρ’ όλη τη μεγάλη επιτυχία των τραγουδιών της στη Μ.Βρετανία, τα άλμπουμ της δεν σημείωσαν παρά μικρή εμπορική επιτυχία.Τελευταίο προσωπικό της άλμπουμ είναι το In the Spotlight (2011), ενώ το 2017 πραγματοποίησε περιοδεία στην Αυστραλία με τον Andy Scott των Sweet και τον Don Powell των Slade.Το καλοκαίρι του 2020 θα παρουσιαστεί το documentary που ετοίμασε ο Liam Firmager για την καριέρα της. Θα βγει σε στενό κύκλο κινηματογράφων αλλά θα κυκλοφορήσει και σε DVD και Blu-ray και θα περιέχει πολλές live εμφανίσεις της, συνεντεύξεις της ίδιας αλλά και των Joan Jett, Debbie Harry, Lita Ford, Cherie Currie, Tina Weymouth, Donita Sparks, Alice Cooper και μελών της οικογένειάς της.

H Patti κι οι αδελφές της σαν Quatro το 1966
TRIVIA
  • H αδελφή της Patti έπαιζε στο γυναικείο συγκρότημα των Funny.
  • Είναι αυτοδίδακτη μπασίστρια!
  • Είχε μακροχρόνιο δεσμό με τον κιθαρίστα Len Tuckey των The Nashville Teens αλλά το 1993 παντρεύτηκε τον Γερμανό διοργανωτή συναυλιών Rainer Haas.
  • Έχει κάνει τα φωνητικά στο άλμπουμ του Donovan Cosmic Wheels αλλάκαι στη μεγάλη επιτυχία των Hot Chocolate, "Emma". 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Suzi Quatro (1973)
Quatro (19740
Your Mama wont' like me (1975) 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/11/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου