CAPTAIN BEYOND: ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟ ROD EVANS

Χωρίς αμφιβολία, αν στους Captain Beyond δεν είχε συμμετάσχει ο πρώην τραγουδιστής των Τιτανοτεράστιων, Rod Evans ελάχιστοι θα γνώριζαν την ύπαρξή τους. Κι οι  περισσότεροι θα ήταν φίλοι της ψυχεδελικής μουσικής.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε από τις στάχτες των Iron Butterfly κι από τον Larry “Rhino” Reinhardt που παρέμεινε μέλος που ήταν σταθερό σε όλες τις αλλαγές που έγιναν μεταξύ των μελών του συγκροτήματος. Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς πήραν το όνομά τους! Ο Reinhardt ήταν μέλος των Iron Butterfly που το 1970 περιόδευε στην Ευρώπη με τους Yes στο ίδιο λεωφορείο. Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι, κατέβηκαν να ξεμουδιάσουν κι ο μπασίστας των Yes, Chris Squire είδε τα πρησμένα κόκκινα μάτια του Reinhardt και του είπε: “Πως είσαι έτσι, σαν τον Captain Beyond”. Το όνομα έμεινε στο μυαλό του Reinhardt κι όταν έφυγε από τους Iron Butterfly έδωσε στο νέο του συγκρότημα αυτό το όνομα!

Με αρχική σύνθεση Rod Evans (τραγούδι),  Larry “Rhino” Reinhardt (κιθάρα), Bobby Caldwell (ντραμς) και Lee Dorman (μπάσο) κυκλοφορούν τα ο1972 το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους. Σε μια εποχή που η μουσική παντρευόταν εύκολα κι οι μουσικοί επεδίωκαν τέτοιου είδους ..γάμους, το “Captain Beyond” (Νο 94 Αμερική) συνδύαζε jazz, rock και latin με το rock στοιχείο να πρωταγωνιστεί! Κι επειδή η δοσολογία ήταν πολύ σωστή, το σύνολο των τραγουδιών έκαναν το άλμπουμ να έχει λόγο ύπαρξης στις δισκοθήκες. Λίγο μετά ην κυκλοφορία του αποχώρησε ο ντράμερ Bobby Caldwell και προσχώρησε στο συγκρότημα του Rick Derringer κι αντικαταστάθηκε από τον γνωστό μας Brian Glascock, πρώην Gods και Toe Fat (και τα δύο συγκροτήματα συνδέονται με την ιστορία των Uriah Heep). To δεύτερο άλμπουμ τους Sufficiently Breathless (Νο 90 Αμερική) με στροφή στον πιο smooth ήχο. Τα ντραμς δεν ηχογραφήθηκαν από τον Brian Glascock που έδιωξε ο παραγωγός τους Girogio Gomelsky και αντικαταστάθηκε από τον Marty Rodriguez . Πάντως στα credits σαν παραγωγός εμφανίζεται ο Phil Walden, μετέπειτα συνιδρυτής της Capricorn Records.
Το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου τους
Στο Sufficiently Breathless πλήκτρα παίζει ο Paul Hornsby, αδελφός του Bruce Hornsby, που αργότερα συνεργάστηκε με ονόματα όπως Charlie Daniels Band, Marshall Tucker Band και Wet Willie. Μετά την κυκλοφορία του, ο Evans αποχώρησε από το συγκρότημα κι απομακρύνθηκε οριστικά από τη μουσική. Κρίμα, γιατί το rock έχασε ένα πολύ καλό τραγουδιστή. Πληροφορίες έως και πριν λίγα χρόνια τον έφερναν να εργάζεται σαν μεσίτης στη Φλόριντα, ενώ πρόσφατα έγινε μέλος του Rock’n’Roll Hall of Fame με τους Τιτανοτεράστιους χωρίς να παραστεί στην τελετή. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Classic Rock (τεύχος 162) ο Reinhardt είχε δηλώσει ότι ο Evans πριν κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ τους είχε αποχωρήσει 4 φορές!
Μετά την αποχώρηση του Evans το συγκρότημα διαλύθηκε για να επανασυσταθεί το 1976 όπου κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Dawn Explosion (No 181 Αμερική, 1977) για να διαλυθούν οριστικά το 1978. Στη θέση του τραγουδιστή ήλθε ο Willy Daffern και στα ντραμς επέστρεψε ο Bobby Caldwell.
Οι Reinhardt και Caldwell επανασύνδεσαν τους Captain Beyond το 1998 με τραγουδιστή τον Jimi Interval, Steve Petrey στην κιθάρα,Dan Frye στα πλήκτρα και Jeff Artabasy στο μπάσο. Με αυτή τη σύνθεση έκαναν πολλές εμφανίσεις και κυκλοφορήσαν ένα EP με 4 τραγούδια. Το 1999 η εταιρεία Record Heaven κυκλοφόρησε ένα tribute με τίτλο Thousand Days of Yesterday. Ο  Larry Reinhardt πέθανε το 2012 από καρκίνο, όπως και ο Lee Dorman, την ίδια χρονιά. Παραδόξως οι  Captain Beyond εξακολουθούν να υπάρχουν κάτω από την καθοδήγηση του Bobby Caldwell και να εμφανίζονται.

Οι Captain Beyond έμειναν στην ιστορία σαν ένα από τα ξεχωριστά ψυχεδελικά συγκροτήματα (αν και δεν ήταν αμιγώς ψυχεδελικοί) και ακόμα και σήμερα αναφέρονται σαν ένα από τα καλά άγνωστα στον πολύ κόσμο καλά κρυμμένα rock μυστικά!
TRIVIA
  • Το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε στην Αμερική με τρισδιάστατο εξώφυλλο κι ήταν αφιερωμένο στον Duanne Allman με τον οποίο ο ντράμερ του συγκροτήματος Bobby Caldwell έπαιζε μαζί!
  • Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ήταν 5 μέλη με την παρουσία του οργανίστα Lewie Goldπου όμως αποχώρησε πριν τις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ τους.
  • Στο Sufficiently Breathless σε όλα τα τραγούδια συνθέτης αναγράφεται ο Lee Dorman  κι αυτό γιατί οι Evans και Reinhardt που είναι οι πραγματικοί συνθέτες δεν μπορούσαν να γράψουν τα ονόματά τους λόγω κωλύματος με τα παλαιότερα συγκροτήματά τους (Deep Purple και Iron Butterfy.)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Captain Beyond (1972)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/11/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου