ΤΑ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΑ CLASSIC/HARD ROCK RIFFS ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!!


Ζητήθηκε από τους αναγνώστες του μουσικού site  World Guitar  με αφορμή την World Guitar Day του 2017, να ψηφίσουν το καλύτερο riff  όλων των εποχών (Greatest Riffs Of All Time)" Στη ψηφοφορία ψήφισαν 33.000 μοναδικοί αναγνώστες οι οποίοι ανέδειξαν τα 20 καλύτερα riffs όλων των εποχών. Βέβαια η λίστα που ακολουθεί δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι αναγνώστες αν ψηφίσουν αύριο θα ψηφίσουν τα ίδια riffs. Απλά είναι ενδεικτική και τίποτε παραπάνω. 
20) LA GRANGE ZZ Top
Στην 20η μόλις(!) θέση του riff του La Grange των ZZ Top από το άλμπουμ τους Tres Hombres (1973). Το τραγούδι μιλάει για ένα οίκο ανοχής, στο προάστιο της πόλης La Grange του Texas, ενώ ακούστηκε και στην ταινία The Best Little Whorehouse in Texas με τους Dolly Parton και Burt Reynolds.

19) FOR WHOM THE BELL TOLLS Metallica
Αλύπητο μέταλλο από τους Metallica με το πρώτο από τα 4(!!!) riffs που έχουν στην εικοσάδα. Εποχή που ο Cliff Burton τσάκιζε τις νότες στο μπάσο και το συγκρότημα κυκλοφορούσε το άλμπουμ του Ride The Lightning.
18) VOODOO CHILD (SLIGHT RETURN) The Jimi Hendrix Experience
Το πρώτο από τα 2 τραγούδια του ιδιοφυούς Jimi Hendrix στην 20άδα. Αέναη έμπνευση για όλους τους κιθαρίστες. Από το άλμπουμ Electric Ladyland(1968).
17) BLACK DOG Led Zeppelin
Από τις πλέον χαρακτηριστικές εισαγωγές σε τραγούδι και με ένα καταιγιστικό riff που μένει για πάντα το μυαλό. O τίτλος αλλά κι οι στίχοι αναφέρονται σε ένα μαύρο Labrador Retriever που την εποχή που το συγκρότημα έκανε πρόβες στο Headley Grange ερχόταν κάθε απόγευμα για να τον ταΐσουν. Το…έργο το είχε αναλάβει ο John Paul Jones που έγραψε τους στίχους και τον τίτλο του τραγουδιού. Την καταιγιστική μουσική έγραψαν οι Page/Plant. Από το άλμπουμ Led Zeppelin IV(1971).
16) HIGHWAY TO HELL  AC/DC
Ένα από τα πλέον γνωστά τραγούδια των AC/DC και το πρώτο από τα 2 τραγούδια που θα συναντήσουμε στην λίστα των καλύτερων riffs.  Εποχή Bon Scott. Από το άλμπουμ Highway to Hell (1979).
15) PURPLE HAZE The Jimi Hendrix Experience
Δεύτερο κιθαριστικό riff από τον άνθρωπο που άλλαξε τον ήχο στην κιθάρα. Hard rock ψυχεδέλεια από το άλμπουμ Are You Experienced (1967).
14) CREEPING DEATH Metallica
Δεύτερο κομμάτι από τους Metallica  και μάλιστα ψηλά στην σχετική λίστα. Κι αυτό από το Ride the Lightning (1984).
13) THUNDERSTRUCK AC/DC
Αδικία. Θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον πρώτη πεντάδα. All time classic. Αξεπέραστο στα ελληνικά. Από το άλμπουμ The Razors Edge (1990).

12) ACE OF SPADES Motorhead
Το μπάσο που γαζώνει. Ο ύμνος του Αρχηγού.
11) IRON MAN Black Sabbath
Όγκοι μέταλλου ξεπηδούν από τη βελόνα του πικ απ κι οι Black Sabbath κτίζουν ένα ΔΙΚΟ τους ήχο. Οι στίχοι κι ο τίτλος δεν αναφέρονται στον γνωστό ήρωα της Marvel αλλά σε ένα αγγλικό μεταπολεμικό κόμικ, με ήρωα ένα άνδρα που ταξιδεύει στο μέλλον και βλέπει την Αποκάλυψη. Μέσα στις μετακινήσεις του πέφτει σε μαγνητικό πεδίο και μετουσιώνεται σε ατσάλι. Αυτό του αλλάζει τη συμπεριφορά και ζητά εκδίκηση από την ανθρωπότητα.
10) CRAZY TRAIN Ozzy Osbourne
Η φωνή του Ozzy, η κιθάρα του Randy Rhoads κι η rhythm section των Bob Daisley και Lee Kersklake στήνουν ένα από τα καλύτερα rock tracks όλων των εποχών. Μέσα από το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Ozzy, Blizzard of Ozz (1980). Όλα τα λεφτά το χτένισμα του Ozzy στην αρχή του video!
9) PARANOID Black Sabbath
Τρίτο συνεχόμενο(!) τραγούδι με τη φωνή του Ozzy. Απέθαντο κι αιώνιο. Από το ομώνυμο άλμπουμ του 1970.
8) KASHMIR Led Zeppelin
Το κλασικό κομμάτι των Led Zeppelin που στήθηκε πρώτο στην αφετηρία των rock τραγουδιών που παντρέψαν στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής.
Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Robert Plant το 1973 όταν είχε πάει ταξίδι στο Νότιο Μαρόκο στην έρημο της Σαχάρας. Βλέποντας το τοπίο, το μυαλό του πήγε στο Kashmir που βρίσκεται στην Ινδία (σ.σ. δηλ όχι μόνο σε άλλη χώρα αλλά κι σε άλλη ήπειρο!). Από το άλμπουμ Physical Graffiti(1975).
7) ENTER SANDMAN Metallica
Τρίτο κομμάτι των Metallica κι ίσως το πιο γνωστό τους. Έβαλε το μέταλλο σε όλα τα σπίτια και στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 55.000 αντίτυπα. Διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού.
6) SWEET CHILD O' MINE Guns N' Roses
Κορυφαίο! Διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού.
5) MASTER OF PUPPETS Metallica
Συμφωνούμε ότι είναι απολύτως σωστό να βρίσκεται πρώτο στη λίστα σε σχέση με τα άλλα 3 κομμάτια των Metallica. Από το Master Of Puppets (1986).
4) WHOLE LOTTA LOVE Led Zeppelin
Το κομμάτι θρύλος στην ιστορία του rock. Βασισμένο στη σύνθεση του Willie Dixon, "You Need Love" κι ερμηνευμένο για πρώτη φορά από τον Muddy Waters το 1962, εκτόξευσε τους Zeps στην κορυφή. Βέβαια για να λέμε την πάσα αλήθεια για 30 και πλέον χρόνια οι Page/Plant/Jones και Bonham είχαν βάλει τα ονόματά τους σαν συνθέτες και χρειάστηκε το 1992 η χήρα του συνθέτη Willie Dixon να τους απειλήσει με δικαστικά μέτρα (οι στίχοι είναι ίδιοι!) και να δεχτούν όλες λοι μετέπειτα εκδόσεις να αναφέρουν και το όνομα του Dixon. Από το Led Zeppelin II (1969).
3. BACK IN BLACK AC/DC
Μεγάλο συγκρότημα, μεγάλο κομμάτια αλλά μήπως θα έπρεπε στη θέση του να ήταν το Thunderstruck;  Από το άλμπουμ Back in Black(1980).
2. THE TROOPER
Iron Maiden

Έτσι, για να διαφοροποιηθούμε κι όχι ότι δεν συμφωνούμε. Μήπως στη θέση του θα έπρεπε να ήταν το Run to the Hills; Aπό το άλμπουμ Piece Of Mind (1983).
1. SMOKE ON THE WATER
Deep Purple

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει ακούσει αυτό το τραγούδι. Το κορυφαίο των κορυφαίων. Δικαιολογημένα Τιτανοτεράστιοι! Αν κι από κάτω παρελαύνουν τα ονόματα και των 5 μελών του συγκροτήματος, το riff είναι έμπνευση του Ritchie Blackmore.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Όπως διαβάσατε στην μικρή εισαγωγή, καλές είναι τέτοιου είδους ψηφοφορίες αλλά πάντα είναι ενδεικτικές.  Καλό το Creeping Death αλλά που είναι το Seek and Destroy; Καλό το Purple Haze αλλά που είναι το All right now των Free; Θα μου πείτε, υπάρχουν στις θέσεις κάτω των πρώτων 20. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και με το riff του Sunshine of your love των Cream και του Stairway to heaven των Zeps. Να δείτε που στη ψηφοφορία του 2018 άλλα τραγούδια θα είναι στη λίστα! 
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
10/10/17
________________________________________





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Όποια και νάναι η χρονιά, όποιες και νάναι οι αλλαγές, όλοι ξέρουμε πιο θάναι πάντα το Νο 1!! Τιτανοτεράστιοι for ever!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή