TICKET TO RIDE: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ «ΟΙ QUEEN ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ»

Με τον Γιώργο Βούρτση ή Κουινά όπως τον ξέρουμε όλοι, γνωριστήκαμε τον Ιούνιο του 1998 όταν είχε έλθει σε μια εκπομπή μου στον Capital FM. Έκτοτε συναντηθήκαμε πολλές φορές σε συναυλίες αλλά και στο Metropolis που δούλευε. Η ενασχόλησή του με τους Queen ξεπερνά κάθε προσδοκία και φυσικά έχει θέση στο Ticket to Ride. Εξ’ άλλου για αυτό τον αποκαλούμε Κουινά! Προσέξτε το φωτογραφικό υλικό που έστειλε που πραγματικά είναι πολύ και ενδιαφέρον καθώς ακόμα να συμπληρώσω ότι τον πρόλογο και τον επίλογο στο κείμενο τους έγραψε ο ίδιος. Ρωτάει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Οι Queen ήταν το συγκρότημα που με έκανε από την πρώτη στιγμή να νιώσω την μαγεία της μουσικής hard rock/heavy metal. Κάθε μέλος της μπάντας είναι για μένα σαν οικογένεια, μοναδικό, σπάνιο.
 Πότε άκουσες πρώτη φορά Queen και από πού;
  • Την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το φαινόμενο Queen ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ακούγοντας στο ραδιόφωνο το “Bohemian Rhapsody”. Ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα και αργότερα βλέποντας ένα διαφημιστικό σποτ στην κρατική τηλεόραση, μιας γνωστής εταιρείας αυτοκινήτων, που είχε σαν μουσική επένδυση το “I Want It All” με το κιθαριστικό σημείο του κομματιού απογειώθηκα. Την επόμενη μέρα κιόλας πήγα στο δισκάδικο της γειτονιάς και αγόρασα το βινύλιο “Miracle” και από τότε ξεκίνησε η πορεία μου για να ανακαλύψω όλη την δισκογραφία αυτού του supergroup, αγοράζοντας ένα προς ένα τα βινύλια τους από την αρχή.
 Τι σε εντυπωσίασε όσον αφορά τον ήχο τους;
Το εντελώς ξεχωριστό στυλ της μουσικής τους με τις πολυεπίπεδες ενορχηστρώσεις, τις φωνητικές αρμονίες και τις κλασικότροπες δομές. Αλλά και το ιδιαίτερο παίξιμο του Brian May, διότι η κατασκευή της κιθάρας του (Red Special) με τον πατέρα του από ένα τζάκι και μια παλιά μοτοσυκλέτα είχε ένα μοναδικό ήχο που πολλοί αποπειράθηκαν να αντιγράψουν κανείς όμως δεν κατάφερε να αναπαράγει. Ο συνδυασμός αυτής της κιθαριστικής μοναδικότητας με τις φωνητικές αρμονίες, στακάτο μπάσο και τα χειμαρρώδη  τύμπανα του Taylor έδιναν το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Βέβαια η ιδιαιτερότητα σε αυτήν την μπάντα ήταν ότι τα μέλη είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ότι ήταν όλοι συνθέτες και έγραφαν κομμάτια, ο καθένας είχε την σφραγίδα του σε διάφορα hits. Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες;
Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα ήταν το “Miracle” του 1989 και μετέπειτα το πρώτο album του 1973, που χαρακτηρίστηκε ως το πιο υποτιμημένο εμπορικά, αλλά αργότερα έγινε από τα αγαπημένα μου.


Πόσους δίσκους των Queen έχεις;
Στην δισκοθήκη μου έχω περίπου 300 βινύλια εκ των οποίων το “A Night At The Opera” σε 10 διαφορετικές εκδόσεις από την απλή Αγγλική, Γαλλική, Ιαπωνική μέχρι και μία Μεξικανική, το “Jazz” (1978) σε μία έκδοση μοναδική με την σπάνια αφίσα με τις γυμνές ποδηλάτισσες, το δημοφιλές live του ’86 στο Wembley σε μία Πολωνική έκδοση όπως και το “Hot Space” σε σπάνια Ινδική έκδοση. Επίσης περίπου 60 (εξήντα) 45αρια, 30 video και DVDs, πολλά memorabilia (πάνω από 150 CD singles) tributes και books με αφιερώματα.
Ποια είναι τα πιο σπάνια;
Τα πιο σπάνια αντικείμενα που έχω είναι μια συλλογή του 1995 με όλα τα CDs limited edition επιχρυσωμένα και το LP “Gettin’ Smile” του 1969 σε Ιαπωνική έκδοση υπογεγραμμένο από τον Brian May και Roger Taylor πριν γίνουν Queen.
Πόσες φορές τους έχεις δει live;
Η πρώτη συναυλιακή εμπειρία ήταν τον Οκτώβριο του 1998 στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, όταν είδα τον κιθαρίστα Brian May σε solo περιοδεία για το album “Another world”. Και στην συνέχεια τον Απρίλιο του 2005 στο Μιλάνο με τον Paul Rodgers, επίσης τον Νοέμβριο του 2008 ξανά στο Λονδίνο στο Wembley και στο O2 Arena. Όλες οι βραδιές ήταν ξεχωριστές ακούγοντας και κάποια νέα κομμάτια που είχαν βγάλει σε συνεργασία με τον Paul Rodgers (τραγουδιστή των Bad Company και Free).
Ποια είναι η γνώμη σου για την αντικατάσταση του Mercury;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Mercury είναι αναντικατάστατος, απλά τα εναπομείναντα μέλη διατηρώντας το brand name “Queen” έκαναν κάποιες περιοδείες προσθέτοντας τον Paul Rodgers παλαιότερα και τον Adam Lambert στην πιο πρόσφατη συνεργασία του 2015-16 συνεχίζοντας και για το 2017.
 Έτσι στην ουσία η αίγλη της μουσικής των Queen συνεχίζεται και για τις επόμενες γενιές. Εν μέρει συμφωνώ, “because the show must go on, my dear” όπως θα έλεγε και o Freddie Mercury.
Έχεις δει την εμφάνιση του Brian May στη Αθήνα;
Είχα παραβρεθεί σε εκείνη την ιστορική εμφάνιση των  Guns N’ Roses με support τον Brian May στην Αθήνα, όπου θεωρείτο και το συναυλιακό γεγονός της χρονιάς (Μάϊος 1993). Το κοινό υποδέχθηκε θερμότατα τον Brian May με την μπάντα του, χειροκροτώντας τόσο τα τραγούδια μέσα από το προσωπικό album του “Back To The Light” όσο και τα υπόλοιπα, κυρίως τα κομμάτια των Queen “Now I’m Here” και φυσικά το “We Will Rock You”. Σεμνός και ανθρώπινος συγκίνησε πολλούς ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη που δεν ήρθανε στην Ελλάδα πριν δέκα χρόνια.
Σπάνια αφίσα από την εμφάνιση Brian May και Guns and Roses στην Αθήνα.


Θεωρείς ότι ο John Deacon έκανε καλά που αποσύρθηκε;
Θεωρώ ότι ο μπασίστας John Deacon έπραξε σύμφωνα με την λογική του και αποσύρθηκε άμεσα. Ήταν πλέον γεμάτος εμπειρίες και είχε γευτεί τον όρο της επιτυχίας. Λόγω και του χαμηλού προφίλ του, αφοσιώθηκε στις οικογενειακές υποχρεώσεις αποκλειστικά. Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να κάνει κάποιες εμφανίσεις και με τα άλλα μέλη του group για ιστορικούς λόγους και μόνο. Αυτό με ενόχλησε κατά κάποιο τρόπο, γιατί η παρουσία του και μόνο θα υποδήλωνε το «είμαι παρών» ως μέλος μιας ιστορικής μπάντας.

Με τον Roger Taylor
ΕΠΊΛΟΓΟΣ
Να υπενθυμίσω και κάποια highlight της μπάντας: 1ον ότι το 1981 στο Sao Paulo στην Νότια Αμερική, έπαιξαν μπροστά σε 130.000 χιλιάδες κόσμο. 2ον το Live AID, η εμφάνιση τους στην συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα το 1985, που έκλεψαν την παράσταση. 3ον η συναυλία στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 1986 μπροστά σε 80.000 χιλιάδες κόσμο και 4ον η τελευταία τους εμφάνιση με τον Mercury στο Knebworth Park με 120.000 χιλιάδες κόσμο σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Rock ιστορία.
Brian May
Ένα μέρος της συλλογής του με dvd και βιντεοκασέτες μόνο Queen!
Εισιτήρια από συναυλίες των Queen.
25/10/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment