TICKET TO RIDE: "Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ JACK RUSSELL, Η ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ MARK KENDALL, ΤΟ ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ RHYTHM SECTION..."

Με τον Πάνο Χατζηλιαπάκη ή Πάνο Mistabone, όπως τον ξέρουν όλοι, γνωριστήκαμε στο κατάστημα του μουσικών ειδών του Καγμάκη, περιμένοντας να συναντήσουμε τον Paul Gilbert.  Επεδίωξα να του μιλήσω γιατί μου έκανε εντύπωση το t-shirt που φορούσε. Έως τότε δεν είχα δει κανέναν άλλο στην Ελλάδα με t-shirt, Great White οι οποίοι είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα εκείνης της περιόδου! Τυχαία τον ξαναείδα μετά από αρκετό καιρό σε ένα διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων που είχε διοργανώσει ο Rockmachine.gr παίζοντας μπάσο στους Dream Alley.

Πότε ήταν η πρώτη φορά που άκουσες τους Great White;
Ήταν τέλη του 88 αρχές του ‘89. Πιτσιρικάδες τότε, ψάχναμε να βρούμε την μουσική μας ταυτότητα. Το MTV είχε μόλις αρχίσει να εκπέμπει και μας προσέφερε ένα πραγματικό δικαίωμα επιλογής αφού έπαιζε στην κυριολεξία τα πάντα, εν αντιθέσι με το τωρινό MTV το οποίο παίζει συγκεκριμένα πράγματα… όταν δεν δείχνει κάποιο reality. Ενημέρωση γενικά γύρω από το hard rock δεν υπήρχε. Το δε Ελληνικό παρακλάδι του γνωστού πολυεθνικού περιοδικού όποτε είχε κριτική για κάποιο hard rock άλμπουμ, η κριτική αυτή δεν ήταν γραμμένη με στυλό αλλά με φτυάρι. Ένα ξεφύλλισμα τευχών της εποχής εκείνης θα σας πείσει. Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι συντάκτες που θα έγραφαν και ένα καλό λόγο, αντικειμενικά, γι’αυτό το μουσικό είδος, το οποίο μεσουρανούσε σε όλον τον κόσμο εκείνη την εποχή πλην της χώρας μας βέβαια. Οπότε το MTV ήλθε ως από μηχανής Θεός για όλους εμάς που θέλαμε να την ψάξουμε λίγο περισσότερο. Κάποια στιγμή λοιπόν, προβάλλεται στην οθόνη της τηλεόρασης το “Save Your Love”. Αυτό ήταν. Έπιασαν τις συχνότητες μου. Χωρίς να έχω ακούσει τίποτα άλλο από αυτούς είπα μέσα μου ¨αυτό είναι το συγκρότημα μου¨. Μετά από λίγο ήλθε και η σειρά του “Once Bitten Twice Shy” να προβάλλεται από το MTV και μάλιστα με αρκετά μεγάλη συχνότητα. Έφτασε το top 5 του Billboard Hot 100 και έγινε και top 10 επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από εκεί και πέρα η απόκτηση των βινυλίων του συγκροτήματος έγινε για εμένα απώτερος σκοπός.
Τι σου έκανε εντύπωση στον ήχο τους;

Το συναίσθημα που έβγαζαν. Η φωνή του Russell, η κιθάρα του Kendall, το μπετόν αρμέ rhythm section. Τα μελωδικά περάσματα των πλήκτρων. Είχαν δική τους ταυτότητα που τους ξεχώριζε από τις άλλες hard rock μπαντάρες της εποχής. Αν τους άκουγες στο ραδιόφωνο , το ήξερες πως ήταν οι Great White.

Τους έχεις δει live;


Ναι, τους έχω δει ζωντανά τρεις φορές. Δύο φορές στην Ελβετία στο πλαίσιο του Rock Im Tal Festival το 2012 και το 2014 και μία φορά στην Ιταλία το 2016 όταν συμμετείχαν σε ένα Festival ονόματι Diversamente Rock IV. Έγινε στο Μιλάνο και συμμετείχε επίσης και το συγκρότημα του Chris Holmes, οι Mean Man.


Με τον Terry Llous πρηων τραγουδιστή των ΧΥΖ και νυν Great White.
Πριν σε ρωτήσω για τα άλμπουμ τους, θα ήθελα τη γνώμη σου για τα άλμπουμ  με διασκευές που έχουν κάνει.

Όταν οι Great White διασκευάζουν, συμβαίνουν δύο τα τινά. Είτε η διασκευή θα είναι καλλίτερη είτε ισάξια με το πρωτότυπο κομμάτι! Το έχουν αυτό. Προσθέτουν πάντα το κάτι παραπάνω που ακόμα και το τέλειο το κάνουν τελειότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άλμπουμ φόρος τιμής που έκαναν στους Led Zeppelin, το Great Zeppelin. Αν κάποιος δεν ξέρει πως είναι οι Great White τότε σίγουρα θα νομίζει πως απολαμβάνει ένα εκπληκτικό live των Zeppelin. Γενικά οι Great White τιμούν τις επιρροές τους και δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν όταν μπορούν. Όσο για τα άλμπουμ της μπάντας τι να πούμε. Κάθε άλμπουμ και αριστούργημα. Και να σημειώσουμε εδώ πως είναι η πιο δημιουργική μπάντα της εποχής της με 13 studio άλμπουμ και αν βάλεις και το άλμπουμ των Jack Russell’s Great White πάμε στα 14.

Terry Llous ή Jack Russell;

Για εμένα δεν υπάρχει διαζευκτικό ή αλλά το ¨και¨. Kαι Jack και Terry.  Ο Russell είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής όμως έτσι όπως έγιναν τα πράγματα ο μόνος που τελικά θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει είναι ο Terry.
Θεωρώ ότι οι Great White είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα συγκροτήματα εκείνης της εποχής, τόσο για το blues ύφος τους όσο και για το παίξιμό τους. Έσυ τι πιστεύεις;

Συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας. Πάντως για να το εμπεδώσει κάποιος καλλίτερα το πόσο μοναδική μπάντα είναι οι Great White πρέπει να τους δει live. Είναι πραγματικά το κάτι άλλο.


Στο δίλημμα σημερινοί Great White ή οι παλιοί με τον Jack Russell;
Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα. Τουναντίον. Όσο περισσότερες Great White μπάντες υπάρχουν τόση περισσότερη Great White μουσική θα ακούγεται. Και αυτό είναι σπουδαίο. Στηρίζω οτιδήποτε φέρει τα γράμματα GW πάνω του.
Πως σου φάνηκαν τα καινούργια τραγούδια των Jack Russell’s Great White;

Στους οποίους να μην ξεχνάμε πως παίζει κιθάρα ο πάλαι ποτέ μπασίστας της μπάντας κατά την χρυσή περίοδο της, ο Tony Montana. Μια χαρά μου φάνηκε. Η παραγωγή θα μπορούσε να ήταν λίγο καλλίτερη. Κατά τ’ άλλα μια χαρούλα.
Αν σε ρώταγαν, ποιόν θα επέλεγες στη θέση του Jack Russell;

Υπό ιδανικές συνθήκες μα φυσικά κανέναν. Μιλάμε για έναν από τους καλλίτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, και συνάμα πολύ υποτιμημένου, όπως και όλη η μπάντα εξάλλου. Όμως έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, και μιλάμε για μία πολύ περίπλοκη υπόθεση, ο Terry ήταν η ιδανική λύση.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους XYZ;

Μπαντάρα, η οποία όμως, όπως και πολλές άλλες βγήκε στο προσκήνιο την στιγμή που άλλαζαν τα πράγματα.


Πριν κλείσουμε, γράψε μου ένα Τοπ 3 των καλύτερων τραγουδιών τους κι ένα Top 3 των καλύτερων άλμπουμ τους

Τοp 3 καλλίτερων τραγουδιών δεν γίνεται με τίποτα να σου γράψω. Είναι τόσα πολλά τα καλά τους κομμάτια που αδυνατώ να γράψω απλά 3. Όσον αφορά τα άλμπουμ, αν υποθέσουμε πως κάποιος θέλει να ξεκινήσει να την ψάχνει με το συγκρότημα, θα του πρότεινα και πάλι με μεγάλη δυσκολία ,λόγω της πληθώρας των καλών άλμπουμ που έχουν, να ξεκινήσει με τα εξής : “Once Bitten”, “Twice Shy”, “Psycho City”.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ παλιότερα Ticket to Ride
4/10/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου