GAMMA: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ…

Πριν λίγες ημέρες είχατε διαβάσει από αυτή την στήλη την ιστορία των Montrose (διάβασε εδώ). Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1978 μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Open Fire κι αμέσως μετά ο Ronnie Montrose με την παρότρυνση του manager Bill Graham, σχηματίζει τους Gamma, έχοντας στο μυαλό του να ακολουθήσει τον καινούργιο ήχο της δεκαετίαςε του 80. Δηλαδή περισσότερα πλήκτρα. Ο  πρώτος μουσικός που επέλεξε ήταν ο οργανίστας Jim Alcivar που είχε ασχοληθεί πολύ με τα συνθεσάιζερ κι  μπασίστας Alan Fitzgerald (αργότερα στους  Night Ranger), και οι 2 πρώην Montrose. Ο Ronnie Montrose, αντιλαμβανόμενος ότι ο ήχος αλλάζει, είχε νοικιάσει δύο vocoders αντί 15.000$(μηχάνημα επεξεργασίας φωνής), ενώ στα ντράμς ήταν ο Skip Gillette. Πιστεύοντας πολύ στο νέο του συγκρότημα, προσέλαβε για παραγωγό τον Άγγλο Ken Scott με προιστορία σαν μηχανικός ήχου στους Beatles αλλά και παραγωγός στους Supertramp και Dixie Dreggs όπου από αυτούς τον άκουσε κι εντυπωσιάστηκε. Από το παζλ των μελών, έλειπε ο τραγουδιστής και πρώτη επιλογή του ήταν ο Σκοτσέζος James Dewar, που ήταν μέλος για 8 άλμπουμ του συγκορτήματος του Robin Trower. O Dewar δεν μπορούσε και επέλεξε τον επίσης Σκοτσέζο, Davey Pattison που κι αυτός είχε τραγουδήσει σε άλμπουμ του Robin Trower. Όταν άκουσε μια κασέτα με τη φωνή του, εντυπωσιάστηκε από την blues/soul χροιά της κι αμέσως τον κάλεσε στο San Fransisco. Μόλις είχε βρει τον κατάλληλο τραγουδιστή!     
Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Gamma 1 (Νο 131 Αμερική)κυκλοφόρησε το 1979 κι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ακόμα και σήμερα τραγούδια σαν τα με "Thunder and Lightning" και "I'm Alive"(Νο 60 Αμερική, διασκευή παλιάς επιτυχίας των Hollies), ακούγονται σαν καινούργια και γενικά η παραγωγή του άλμπουμ ήταν πολύ φρέσκια και ζωντανή. Ο Ronnie Montrose με τη βοήθεια του Fitzerald, παρουσίασε ένα hard/A.O.R ήχο της εποχής, με αρκετ΄σ synthesizers γι αυτό και στο εσώφυλλο γράφει There are GUITARS ANS SYNTHESIZERS on this album! Ακόμα και σήμερα το πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ τους είναι περιζήτητα στους φίλους της μελωδικής μουσικής.  Το Gamma 2(No 65 Αμερική 1980) με παραγωγό τον Gary Lyons, είχε πιο hard ήχο αλλά υπολείπεται του πρώτου και έτσι κλιμακωτά συνεχίζουν και τα δύο επόμενα άλμπουμ τους Gamma 3 (No 72 Αμερική 1982) και Gamma  4 (2000). Την κυκλοφορία του Gamma3 την υποστήριξαν, ανοίγοντας τις συναυλίες των Foreigner αλλά μετά από 6 εβδομάδες, ο Ronnie Montrose τσακώθηκε με τον Mick Jones κι είδαν την πόρτα της εξόδου.


Μετά την κυκλοφορία του Gamma 1 αποχώρησε ο μπασίστας Alan Fitzgeraldκαι σχημάτισε τους Night Ranger και τη θέση του πήρε ο Glenn Letch, ενώ στα ντραμς ήλθε ακόμα ένας πρώην Montrose, o Denny Carmassi.
Το συγκρότημα δεν έμεινε ευχαριστημένο από το promotion της Warner και μετά την κυκλοφορία του Gamma 3 διαλύθηκε. Επανασυνδέθηκε το 2000 με σύνθεση Ronnie Montrose, Davey Pattison τραγούδι, Denny Carmassi ντραμς, Glenn Letsch μπάσο και Ed Roth πλήκτρα και κυκλοφόρησαν το αδιάφορο Gamma 4, πριν διαλυθούν οριστικά.
TRIVIA
  • Το 1965 οι Hollies πήγαν στο Νο1 του βρετανικού chart με το "I'm Alive".
  • Στο Gamma2 διασκευάζουν την μεγάλη επιτυχία, Νο1 στην Μ.Βρετανία των Thunderclap Newman, “Something in the Air”.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Gamma 1 (19790
Gamma 2 (1980)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/10/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου