BLITZKRIEG: ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ METALLICA…..

Τους ξέρετε όλοι. Οι θρύλοι του NWOBHM, το μεγάλο συγκρότημα που άφησε ιστορία, το συγκρότημα που έχουν γραφτεί τόσα γι αυτούς και την προσφορά τους, αν δεν ήταν αυτοί κι εγώ δεν ξέρω το θα συνέβαινε. Είναι όμως έτσι;  Γιατί αν δούμε τα πράγματα ψυχρά, οι Blitzkrieg θα ήταν ένα από τα πολλά άγνωστα ονόματα του NWOBHM, αν οι Metallica δεν διασκεύαζαν το ομότιτλο τραγούδι τους κι αν ο Ulrich δεν το συμπεριελάμβανε στην ιστορική συλλογή New Wave of British Heavy Metal ’79  Revisited.  Προσέξτε, δεν λέω ότι είναι υπερτιμημένοι αντίθετα, άξιζαν πολύ καλύτερης τύχης. Μιας τύχης που οι ίδιοι κλώτσησαν όπως τα περισσότερα συγκροτήματα της εποχής, κυκλοφορόντας ένα single  το 1981 ("Buried Alive"/"Blitzkrieg") και μετά από κενό 4 χρόνων το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο A Time of Changes(1985) αλλά είχε περάσει πολύς χρόνος.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα βρούμε το ξεκίνημά τους το 1980 στο Leicester με ηγετική φυσιογνωμία αυτή του τραγουδιστή Brian Ross, του μόνου  μέλους που παραμένει έως σήμερα σταθερό. Υπέγραψαν συμβόλαιο στην Neat Records και διαλύθηκαν ένα χρόνο αργότερα, αφού πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν το single που διαβάσατε πιο πάνω.
O Brian Ross συνέχισε στους Satan αλλά και σε άλλα συγκροτήματα της εποχής για να επανασχηματίσει τους Blitzkrieg και μαζί με τους Mick Proctor κιθάρα (πρώην Tygers of Pan Tang), Mick Moore μπάσο (Avenger) και Sean Taylor ντραμς (Satan/Blind Fury,πρώην Raven. Πιστοί στα τεράστια χρονικά κενά που συνοδεύουν την καριέρα τους, κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους το 1991, δηλαδή με 6 χρόνια μετά το A Time of Changes, για να ακολουθήσει το Unholy Trinity το 1995, το Ten το 1997 και το The Mists of Avalon το 1998. Δηλαδή, μετά το 1995 ακολούθησαν τη σωστή δισκογραφική παρουσία που έπρεπε να είχαν ακολουθήσει 15 χρόνια πριν, αλλά ήταν πολύ αργά. Βέβαια το ενδιαφέρον του κοινού για τα συγκροτήματα του NWOBHM είχε ζωηρέψει αλλά αν οι Metallica δεν το είχαν συμπεριλάβει στο άλμπουμ Garage Inc με τις διασκευές, μόνο οι ερευνητές του NWOBHM θα τους ήξεραν! Τελευταία δουλειεά τους είναι το EP Loud and Proud (2019), ενώ επανακυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους.
Το 2913κυκλοφόρησε το single βινυλίου “Reign Of Fire” σε 500 αντίτυπα. Το συγκρότημα παραμένει ενεργό κι εμφανίζεταιν σποραδικά σε clubs και φεστιβάλ.
TRIVIA
  • Στην 40χρονη πορεία τους έχουν περάσει από τη σύνθεσή τους περισσότεροι από 50 μουσικοί!
  • Blitzkrieg στα γερμανικά σημαίνει κεραυνοβόλος πόλεμος και η έκφραση χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς για να υποδηλώσει την αστραπιαία αεροπορική επίθεση. Σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται και στο marketing για να τονίσει την άμεση "επίθεση" στην αγορά.
  • Το τραγούδι Blitzkrieg παρουσιάστηκε από τους Metallica σαν b’ side  στο single του "Creeping Death" (1984) και πολλά χρόνια αργότερα στο άλμπουμ Garage Inc.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/10/17/
Το εξώφυλλο του single Reign of Fire.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου