JERUSALEM – JERUSALEM (1972)

Μυθοποιημένος δίσκος σε βαθμό αδικαιολόγητο το ομώνυμο άλμπουμ των βρετανών Jerusalem (κατάγονται από το Salisbury) που κυκλοφόρησε το 1972 από τη δισκογραφική εταιρεία Deram. H συμμετοχή του τραγουδιστή των Deep Purple, Ian Gillan στην παραγωγή, επέτεινε ακόμα περισσότερο τον αδικαιολόγητο μύθο που στο μυαλό μας τότες άγγιξε τα όρια του …μεγαλείου.
Όμως σε εποχές που δεν υπήρχε το Youtube, τέτοιου είδους ηχογραφήσεις έπαιρναν διαστάσεις μύθου, από αυτούς που επίσης ΔΕΝ τους είχαν ακούσει(!) αλλά κι από τα καταστήματα δίσκων (σ.σ. δεν έχεις ακούσει Jerusalem; Χάνεις!). Ένας τέτοιος μύθος υπήρχε και στο δικό μου μυαλό, με την παρουσία του ονόματος του Ian Gillan να μου δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση για την αγορά του. Στάθηκα τυχερός(;) όταν βρήκα το cd σε ‘ένα παζάρι μεταχειρισμένων στο Ρόδον πριν 22, ίσως παραπάνω χρόνια και το πήρα στην τιμή των 5.000 δρχ. Τσουχτερή τιμή, αλλά επί τέλους το βρήκα. Το άρπαξα μην το πάρει κανείς άλλος κι σχεδόν αμέσως έφυγα για τα σπίτι μου να ακούσω το “μυθικό άλμπουμ” των ατάλαντων Jerusalem. Μετά από μια ώρα είχα ακούσει ένα κακό τραγουδιστή, σε 12 κακές συνθέσεις που απολύτως καμία δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον. Η ποιότητα παραγωγής είναι μέτρια προς κακή και τα τραγούδια ακούγονται περισσότερο σαν βασανιστήριο παρά ευχαρίστηση. Άτεχνες κι ασήμαντες συνθέσεις σε μια εποχή που αυτό που ονομάζουμε σήμερα κλασικό rock έβγαζε αριστουργήματα.

Κλείνω με ένα κείμενο που υπογράφει ο Ian Gillan (σ.σ. τι το ήθελες μεγάλε!) κι υπάρχει σε ορισμένες, όχι σε όλες τις εκδόσεις του cd. Διαβάστε τη μετάφραση κι αμέσως μετά διαβάστε τι μου δήλωσε ο Gillan το 1991 όταν τον είχα ρωτήσει για τη συμμετοχή του σ’ αυτό το δίσκο.



"Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ των Jerusalem, ένα συγκρότημα που με ενθουσιάζει. Είναι τραχείς, ωμοί, σκοτεινοί κι έχουν τη δική του ταυτότητα. Είναι νέοι και δεν ακολουθούν τους κανόνες, το υλικό τους είναι ακατέργαστο αλλά και πολύ δυναμικό. Όταν άκουσα το υλικό τους, πίστεψα ότι έπρεπε να κυκλοφορήσει σε δίσκο. Το υλικό τους ήταν τέτοιο που ξέφευγε από τα συνηθισμένα".
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του για το άλμπουμ του Toolbox (τον Αύγουστο το 1993) ο Gillan είχε έλθει στην Αθήνα όπου μιλήσαμε τόσο κατά τη διάρκεια της press conference (σχετικά λίγοι οι παριστάμενοι) όσο και μετά. Μια από τις ερωτήσεις που του έκανα αφορούσε και την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ των Jerusalem του οποίου την ύπαρξη είχα μάθει μόλις λίγα χρόνια πριν. Η απάντηση του ήταν κάθετη και ενδεικτική «Δεν θυμάμαι τίποτε. Δίπλα στο studio υπήρχε μια pub κι ήμουν διαρκώς εκεί».
TRIVIA
  • Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα single, το "Kamikaze Moth"/"Frustration".
  • Τότε κατάφεραν να παίξουν support σε συναυλίες των Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep και Status Quo, δυνατών ονομάτων της εποχής.
  • Το 2009, το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε remastered και remixed αλλά παρέμεινε κακό, ενώ το 2016 επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
29/9/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου