George Thorogood – Bad to the Bone

Αν γνωρίζουμε τον George Thorogood αυτό οφείλεται στο τραγούδι του Bad to the Bone" που κυκλοφόρησε το1982 μέσα στο ομώνυμο άλμπουμ του (No 43 Αμερική). Σκληρός rock’n’roller ο Thorogood, είχε σαν πρότυπο τον Bo Diddley κάτι που διακρίνεται εύκολα στη συνολική δουλειά του, αλλά κυρίως στο συγκεκριμένο τραγούδι που βασίστηκε σε δύο τραγούδια άλλων καλλιτεχνών: στην μεγάλη επιτυχία του Diddley, “I’m a Man” και το "No Money Down" του Chuck Berry.
Το 1978 είχε κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του Move It on Over (Νο 33 Αμερική) και είχε γίνει αρκετά γνωστός, αλλά το 1981 ο manager του καταφέρνει να τον κλείσει να παίξει support στην αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones. Ο Thorogood κατάλαβε ότι είχε μια μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του να παίξει μπροστά σε τόσο κόσμο, όμωςαισθάνθηκε ότι τα τραγούδια του δεν θα μπορέσουν  να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν μάλιστα μιλάμε για  το κοινό των Rolling Stones. Έτσι συνέθεσε το Bad to the Bone που όπως διαβάσατε πιο πάνω βασίζεται σε δύο κλασικά rock’n’roll τραγούδια. Μόλις το τελείωσε το έδωσε στον ατζέντη του να το κατοχυρώσει, φοβούμενος αντιδράσεις λόγω ομοιότητας με το “I’m a Man”. Οι στίχοι δεν ξεφεύγουν από την κλασική στιχουργική των blues και μιλούν, στο πρώτο πρόσωπο για ένα τύπο που παίρνει πάντα αυτό που θέλει.
Αρχικά σκέφτηκε να το δώσει σε κάποιον άλλον μουσικό του rock’n’roll/blues να το ηχογραφήσει, αλλά στάθηκε…τυχερός, αφού τόσο ο Muddy Waters (δεν δέχτηκε να ηχογραφήσει τραγούδι λευκού συνθέτη), όσο κι ο Bo Diddley (δεν είχε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία) του αρνήθηκαν.
Έτσι το ηχογράφησε με το συγκρότημά του, τους Destroyers ( Billy Blough μπάσο και Jeff Simon ντραμς), ενώ σε όλα σχεδόν τα τραγούδια του άλμπουμ Bad to the Bone, πιάνο παίζει ο οργανίστας των Rolling Stones, Ιan Andrew Robert Stewart!
TRIVIA
• Tο τραγούδι έγινε γνωστό στην Ελλάδα χάρη στη συμμετοχή του στην ταινία Christine. Αργότερα ακούστηκε και στις ταινίες Terminator 2:Judgement Day, Talk Radio, Problem Child, Major Payne και στην τηλεοπτική σειρά Married... with Children.
• Το τραγούδι βοηθήθηκε πολύ από το αμερικάνικο MTV που το είχε στο βασικό του airplay, όπου o Thorogood παίζει μπιλιάρδο με τον Bo Diddley και τον πρωταθλητή μπιλιάρδου Willie Mosconi! 
• H φράση "Bad To The Bone" σημαίνει «κακός μέχρι τα κόκκαλο».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου