ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΤΟ "EVENING OVER ROOFTOPS";

Οι Edgar Broughton Band έγιναν  ξαφνικά ένα από τα πιο…αγαπημένα συγκροτήματα στη χώρα μας κυρίως για ένα τραγούδι, το Evening over rooftops που ακούγεται και ζητιέται σ’ όλα τα clubs.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1968 στο Warwick της Αγγλίας κι αρχικά ονομαζόντουσαν The Edgar Broughton Blues Band. Αποτέλεσαν μέρος της βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής και με τη πάροδο του χρόνου εξάλειψαν η λέξη blues από τον τίτλο τους και μετακόμισαν στο Notting Hill Gate του Λονδίνου, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο κοινό και δισκογραφικό συμβόλαιο. Υπέγραψαν στη Harvest, το “ψυχεδελικό παρακλάδι” της ΕΜΙ, το οποίο αποτέλεσε – για πολλά χρόνια – τη δισκογραφική στέγη των Pink Floyd, Eloy και πολλών άλλων μεγάλων ονομάτων της δεκαετίας του ’70. Τον Ιούνιο του 1969 ηχογράφησαν το single, “Evil / Death Of An Electric Citizen” και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο “Wasa Wasa” που συνοδεύτηκε με  μια σειρά free concerts, πολλά από τα οποία τα έδωσαν παίζοντας όχι σε συνηθισμένες σκηνές αλλά στο πίσω μέρος μεγάλων φορτηγών, συχνά αντιμετωπίζοντας την εχθρική στάση και την παρενόχληση της αστυνομίας, εξαιτίας των αναρχικών / αντι-εξουσιαστικών πεποιθήσεών τους.
Ένα από αυτά τα ελεύθερα live δόθηκε στην Abbey Road, αποτελώντας τη δεύτερη – και τελευταία – ζωντανή εμφάνιση rock συγκροτήματος στο συγκεκριμένο μέρος, μετά από εκείνη των Beatles. Η συναυλία ηχογραφήθηκε αλλά τελικά κυκλοφόρησε το 2004, με τον τίτλο, “Keep Them Freaks A Rollin’: Live At Abbey Road 1969”. Η πρώτη επιτυχία τους στο βρετανικό κατάλογο μικρών δίσκων ήταν το “Out, Demons Out!”( Νο 39) μία διαφορετική εκδοχή του “Exorcising The Demons Out Of The Pentagon” των Fugs, η οποία – με την πάροδο των χρόνων – αποδείχτηκε ως ο “ύμνος” της μπάντας και ιδανικό κλείσιμο των συναυλιών τους. Ένα άλλο τραγούδι τους που έγινε επιτυχία ήταν το "Apache Dropout" (Νο 35 1971). Παραδόξως το θεοκλάσικο “Evening Over Rooftops”δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε single!
Την κυκλοφορία του Wasa Wasa ακολούθησαν τα άλμπουμ Sing Brother Sing (Νο 18,  1970) και το ομώνυμο “Edgar Broughton Band” με το περίφημο εξώφυλλο με τα κρέατα. Εξώφυλλο που επιμελήθηκε η Hipgonsis κι οι fans ονομάζουν "The Meat Album". Στις ηχογραφήσεις του “Edgar Broughton Band” , όπου περιλαμβάνεται το “Evening Over Rooftops”συμμετέχουν οι Mike Oldfield (μαντολίνο) , David Bedford (πλήκτρα) και Roy Harper (φωνητικά).
Τελευταίο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ήταν το Superchip(1982). Έκτοτε το συγκρότημα συνέχισε να περιοδεύει με μόνο σταθερό μέλος τον Edgar Broughton. Έχουν εμφανιστεί δύο φορές στην χώρα μας, την πρώτη το 2007 σ’ ένα κατάμεστο Gagarin και τη δεύτερη το 2013 στο Drugstore σε μια ακουστική βραδιά, μόνος του ο Edgar Broughton.
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Wasa Wasa (1969)
Edgar Broughton Band(1971)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/9/17



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου