OI LOUDNESS KAI O ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ AKIRA TAKASAKI

Η αναγγελία κυκλοφορίας του 26ου άλμπουμ των Loudness, μας δίνει την ευκαιρία να  δούμε την καριέρα τους από το ξεκίνημά της.
Το γιαπωνέζικο συγκρότημα των Loudness, σχηματίστηκε το 1981 από τον καταπληκτικό κιθαρίστα Akira Takasaki και τον ντράμερ Munetaka Higuchi. Στην παρέα τους προστέθηκε ο μπασίστας Hiroyuki Tanaka και το 1980 σχημάτισαν τους Lazy. Σύντομα ο Tanaka αποχώρησε κι αντικαταστάθηκε από τον Masayoshi Yamashita, ενώ για τη θέση του τραγουδιστή βρήκαν τον Minoru Nihara από ένα άλλο γιαπωνέζικο συγκρότημα, τους Earthshaker. Η ανατολή της δεκαετίας του ’80 βρίσκει τους γιαπωνέζους να ενδιαφέρονται πολύ για το heavy metal και να σχηματίζονται πολλά συγκροτήματα που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν δίσκους τους στην Αμερική και την Ευρώπη. Ένα από αυτά, έμελλε να είναι κι οι Loudness (πρώην Lazy). Με την προαναφερόμενη σύνθεση, υπέγραψαν στην Nippon Columbia κι ηχογράφησαν στα γιαπωνέζικα, το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Birthday Eve. Παρ’ όλο που το ενδιαφέρον των γιαπωνέζικων συγκροτημάτων για το heavy metal ήταν μεγάλο, το κοινό δεν είχε την ίδια αντίληψη, με αποτέλεσμα τόσο το πρώτο τους άλμπουμ όσο και των υπολοίπων γιαπωνέζικων συγκροτημάτων να αποτύχουν εμπορικά. Όμως το ταλέντο του Takasaki ξεχώρισε αμέσως και οι Loudness κατάφεραν να ηχογραφήσουν άλλα 2 άλμπουμ για την γιαπωνέζικη αγορά. Η κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους Disillusion (1984) αρχικά στα γιαπωνέζικα και μετά στα αγγλικά (υπάρχει και σε διπλό cd, με την αγγλική και τη γιαπωνέζικη έκδοση) τους βάζει στην ευρωπαϊκή κι αμερικάνικη αγορά, έστω κι αν το άλμπουμ δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία. Το παίξιμο του Takasaki ξεχώριζε αμέσως σε μια εποχή που οι master κιθαρίστες είχαν την  τιμητική τους. Η εμπορική επιτυχία των άλμπουμ Thunder in the East και  Lightning Strikes έκανε το συγκρότημα να κάνει πιο mainstream τον ήχο του, κάτι που δεν δέχτηκε η strong base των fans τους. Η συνεργασία τους με παραγωγούς όπως  Max Norman, Eddie Kramer αλλά κι  Andy Johns(!) βάζει το συγκρότημα στις μεγάλες αρένες αλλά και στο airplay του MTV. 
Η μαγεία των Loudness περιστρέφεται γύρω από το μοναδικό παίξιμο του Takasaki που αν είχε γεννηθεί Αμερικάνος θα είχε μια τελείως διαφορετική καριέρα.
Το συγκρότημα σε όλη αυτή την περίοδο είχε πολλές αλλαγές στα μέλη του, με τους Nihara και Takasaki να είναι σταθεροί. Ο ντράμερ Munetaka Higuchi πέθανε το 2008 κι αντικαταστάθηκε από τον Masayuki Suzuki. 
Το νέο τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο "Rise To Glory", ενώ επανακυκλοφόρησε το "Thunder In The East" με demo ηχογραφήσεις, bonus DVD με live footage από την αμερικάνικη περιοδεία τους του 1985 κι ένα making of  του άλμπουμ.
TRIVIA
  • Οι Loudness είναι το πρώτο γιαπωνέζικο συγκρότημα που υπέγραψε σε μεγάλη αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία. Αυτό έγινε με τη βοήθεια του manager των Twisted Sister, Joe Gerber. 
  • Το πρώτο άλμπουμ τους που μπήκε στο αμερικάνικο chart είναι το Thunder in the East (No 74, 1985).
  • Μεταξύ 1989 και 1991 τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν ο αμερικάνος Michael Vescera! Στις 14 Νοεμβρίου 2015 εμφανίστηκαν στο Κύτταρο, κατά τη διάρκεια του Rock you to Hell III.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Thunder in the East (1985)
Lightning Strikes (1986)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου