MAHOGANY RUSH KAI FRANK MARINO


Ο Καναδός Frank Marino ανήκει στην κατηγορία των παραγνωρισμένων κιθαριστών στη χώρα μας και μάλιστα τότε τον είχαμε καταχωρήσει σε αυτούς που παίζουν…βαβούρα! Απίθανο αλλά πραγματικά, έτσι τον αντιμετωπίζαμε τη δεκαετία του ‘70 όταν τον πρωτοακούσαμε με το συγκρότημά του, τους Mahogany Rush
Στην ουσία, ο Frank Marino ανήκει στην κατηγορία των άγνωστων ηρώων της κιθάρας. Με έντονη επιρροή από τον Jim Hendrix, σε σημείο πολλοί να τον θεωρήσουν και μιμητή του, ο Marino μέσα από τα 6 πρώτα άλμπουμ των Mahogany Rush (συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 11 άλμπουμ) πέρασε ένα κράμα από Acid και Hard Rock, με περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς. 
Το κακό στην καριέρα του το έκανε ο ίδιος αφού είχε πει ότι τον επιστέφτηκε στον ύπνο του το πνεύμα του Hendrix και από τότε το παίξιμό του “πάτησε” σ’ αυτό του  μεγάλου αφροαμερικάνου κιθαρίστα. Ο ίδιος δήλωσε ότι το «παίξιμό μου βγαίνει από μέσα ανεπιτήδευτα, δεν το διάλεξα, με διάλεξε!»
Το 1972 υπογράφουν στη CBS και σαν Mahogany Rush κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ που φέρνει τον ήχο του κοντά στο κοινό. Τίτλος του άλμπουμ Maxoom (159) κι η σύνθεση του συγκροτήματος είναι Phil Bech πλήκτρα, Johnny McDiarmid όργανο, Paul Harwood – Acoustic/ Electric Bass, Jimmy Ayoub ντραμς και φυσικά Frank Marino κιθάρα/τραγούδι. Γρήγορα οι δύο οργανίστες αποχωρούν και το σχήμα γίνεται τρίο με σταθερά μέλη τους Paul Harwood μπάσο και Jimmy Ayoub ντραμς με την προσθήκη του Vince Marino  στην κιθάρα, αδελφού του Frank από το άλμπουμ What's Next(1980).

Το 1980 αποχωρεί όμως από τους Mahogany Rush ή καλύτερα βάζει στον πάγο το συγκρότημα κι ακολουθεί προσωπική καριέρα, κυκλοφορόντας το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο The Power of Rock’n’Roll (1981) αλλά το δεύτερο άλμπουμ του Juggernaut (1982) είναι αυτό που εντυπωσιάζει. Με αξεπέραστες κομματάρες σαν τα "Strange Dreams" και "Stories of a Hero", το Juggernaut είναι δικαιωματικά ένα από τα καλύτερα hard rock blues άλμπουμ όλων των εποχών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Full Cirlce (1986), ενώ η προσωπική δισκογραφία του περιλαμβάνει ακόμα ένα άλμπουμ, το From the Hip (1990).
Στους Mahogany Rush επανήλθε το 1988 όταν κυκλοφόρησαν το Double Live για να ακολουθήσει το 2000 το Eye of the Storm.
Σίγουρα τον έβλαψε το γεγονός ότι ο ίδιος επέτεινε την ταύτισή του με τον Hendrix, σε σημείο παραγνώρισης του ταλέντου του. Eκείνο που πρέπει να του εκτιμήσουμε, είναι ότι στον ήχο του ποτέ δεν πέρασε heavy στοιχεία που έγιναν της μόδας τη δεκαετία του ’80, αλλά κράτησε τον ήχο του. Το 1993 αποχώρησε από τη μουσική βιομηχανία, αλλά επέστρεψε το 2000 με την επανασύνδεση των Mahogany Rush.
Σήμερα, στα 63 του εξακολουθεί να εμφανίζεται live και πάντα να εντυπωσιάζει με το στυλ του.
TRIVIA
To 1975 οι Mahoagny Rush εμφανίστηκαν στο δεύτερο California Jam μαζί με τους Aerosmith, Ted Nugent, Heart, Santana κ.α.
Το πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ τους είναι το Child of the Novelty(1974, Νο 74 Αμερική)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 
MAHOGANY RUSH
Strange Universe (1975)
What's Next (1980)
FRANK MARINO
Juggernaut (1982)
Full Cirlce (1986)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου