ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΓΩΣΤΟΙ CHELSEA ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ) ΜΕ ΤΟΥΣ KISS

Το αμερικάνικο συγκρότημα των Chelsea έβγαλε έναν και μοναδικό δίσκο στην καριέρα του το 1970 στη δισκογραφική εταιρεία Decca, πριν προλάβουν να διαλυθούν.
Σήμερα το βινύλιο είναι πολύ σπάνιο, ενώ το cd επανεκδόθηκε από μικρές εταιρείες και τώρα πιά δύσκολα βρίσκεται στην αγορά.
Το ενδιαφέρον στους Clesea βρίσκετε στο γεγονός ότι ο ντράμερ τους είναι ο μετέπειτα ντράμερ των Kiss, Peter Criss  αλλά κι ότι στο μοναδικό τους άλμπουμ υπάρχει η πρώτη εκτέλεση της μεγάλης επιτυχίας των Kiss, “Beth”!Ο Peter Criss ήταν μέλος των Chelsea την περίοδο 1969 – 1972.
Το εξώφυλλο του δίσκου έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του σχήματος, σε ψυχεδελικό μπλέ, κόκκινο και πράσινο χρωματισμό, ενώ το οπισθόφυλλο περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το group, τους τίτλους των τραγουδιών καθώς και τους στίχους.
Η μουσική των Chelsea δεν είναι Hard rock, αλλά φλερτάρει αρκετά με το πρώιμο Hard Rock της εποχής μαζί με πολλά στοιχεία από Jazz, Blues, Psychedelic και Pop/ Rock, μουσικά μου θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε Moody Blues και σε Procol Harum!
Η ιστορία του “Beth” ξεκίνησε σαν demo (με τον τίτλο “Beck”) αλλά δεν μπήκε ποτέ στο δίσκο. Από “Beck” άλλαξε σε “Beth” για να ταιριάζει με τους στίχους κι αφιερώθηκε στην γυναίκα του Peter Criss, Lydia. Το κομμάτι επανεκτελέστηκε από τους Kiss στο άλμπουμ τους “Destroyer”(1976).

TRIVIA
• Στο άλμπουμ των Chelsea έχουμε την πρώτη εμφάνιση μέλους των KISS σε δίσκο, πριν καν φτιαχτούν οι KISS και πριν καν βγάλουν κάποιο δίσκο.
• Ο John Cale που παίζει viola στο δίσκο των Chelsea, έγινε γνωστός μέσα από τους Velvet Underground. Μέλος των Velvet Underground ήταν όμως και ο Lou Reed, o οποίος μετά από χρόνια έγραψε μαζί με τους KISS κάποια τραγούδια για τον δίσκο τους “(Music From) The Elder” του 1981.
Βοηθός παραγωγού στο δίσκο, είναι ο Ron Johnsen, όπου στα 1973 έκανε παραγωγή σε LP της Lyn Christopher, όπου εμφανίζονται οι Paul Stanley & Gene Simmons (στα δεύτερα φωνητικά) πριν φτιάξουν τους KISS. Επίσης ο Ron Johnsen, έκανε την παραγωγή και στο demo των Wicked Lester το 1972, (εκεί έπαιζαν οι Paul Stanley & Gene Simmons πριν τους KISS) το οποίο προοριζόταν για συμβόλαιο πάλι με την δισκογραφική εταιρεία Decca, αλλά δεν βγήκε τελικά ποτέ.
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

2/8/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου