Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ BBM Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ BRUCE BAKER MOORE

Οι Bruce, Baker Moore ή BBM υπήρξαν ένα βραχύβιο τρίο από καταξιωμένους και σπουδαίους μουσικούς· τα 2/3 τωνCream, Jack Bruce (μπάσο) & Ginger Baker (τύμπανα) και τον Gary Moore στην κιθάρα. Ένα εξ ορισμού supergroup, καθώς η συμμετοχή των δύο πρώτων στους Cream τους εντάσσει στα κορυφαία ονόματα της ροκ μουσικής, ενώ ο Moore είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του (και εμπορικά) μετά τις κυκλοφορίες των δίσκων ‘’Still Got the Blues’’ (1990) & ‘’After Hours’’ (1992).
Σχηματίσθηκαν το φθινόπωρο του 1993· ηχογράφησαν έναν δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Virgin, με τον τίτλο ‘’Around the Next Dream’’, και έφθασε έως το Νο. 9 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το καλοκαίρι του 1994, με λίγες -όμως- εβδομάδες παραμονής στους πίνακες.
Κυκλοφόρησαν μόνο ένα single, το τραγούδι "Where in the World" (Νο. 57 Ενωμένο Βασίλειο).
Οι Moore και Bruce είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνθέσεις, αφού  οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στον παρελθόν στον δίσκο του πρώτου ‘’Corridors of Power’’ (1982).
Σύμφωνα με τον Jack Bruce: ‘’Ο δίσκος ήταν μία προσπάθεια για να καταγράψουμε το πώς θα ηχούσαν οι Cream εάν είχαν παραμείνει ακόμη μαζί. Δεν νομίζω ότι το κοινό το απεδέχθη και ο Gary (Moore) δέχθηκε κριτική επειδή δεν ήταν ο Clapton, κάτι το οποίο δε μπορούσε να το χειριστεί. Αυτός ο φαινομενικά σκληρός Ιρλανδός κρύβει έναν ευαίσθητο χαρακτήρα. Αυτοί οι συνειρμοί ήταν κι η βασική αιτία που ο Gary Moore δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο συγκρότημα και έφυγε μετά από τις  λίγες εμφανίσεις που πραγματοποίησαν.  Κι α συνεχίζει ο Bruce “Επίσης, ο Ginger είναι ‘’αδελφός μου’’ και σπουδαίος ντράμερ αλλά ήταν η αιτία για προβλήματα στην μπάντα.’’

Οι BBM  βγήκαν σε μικρή περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο , ώστε να συμπέσουν με την κυκλοφορία του δίσκου ενώ εμφανίστηκαν και σε μερικά φεστιβάλ, πριν από τη διάλυσή τους λίγο αργότερα.
Ο δίσκος έλαβε -κυρίως- θετικές κριτικές. Προσωπικά, πιστεύω ότι -συνολικά- ακούγεται ευχάριστα και εάν, αντί για τις δύο μπαλάντες του Moore, "Naked Flame" &  ‘’Wrong Side of Town’’, είχαν επιλεχθεί τα studio bonus τραγούδια της remaster έκδοσης, τότε θα ήταν 10/10, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη.

Τα τραγούδια, ‘’Waiting in the Wings’’ & ‘’City of Gold’’  που ανοίγουν τον δίσκο δημιουργούν συνειρμούς με ηχογραφήσεις των Cream, ενώ στο τραγούδι που κυκλοφόρησε ως single, οι Moore & Bruce μοιράζονται τα φωνητικά αλλά τα τύμπανα ηχογράφησε session μουσικός και όχι ο Baker.

Το ‘’Can’t Fool the Blues’’ & η εξαιρετική διασκευή στο "I Wonder Why (Are You So Mean to Me?)"
του Albert King θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν συμπεριληφθεί στους δίσκους του Moore.
Πολύ καλή κιθάρα και φωνητικά στο ‘’High Cost of Loving’’  (κι εδώ ηχογράφηση του Albert King), με τρομπέτα στην εισαγωγή και το φινάλε στο δυνατό ‘’Glory Days’’.
Το παίξιμο του Baker στα τύμπανα θυμίζει κάτι από τις περασμένες δεκαετίες στο μοναδικό τραγούδι που συμμετέχει συνθετικά, "Why Does Love (Have to Go Wrong?)".

TRIVIA
Το εξώφυλλο κοσμεί ο Ginger Baker, ντυμένος στα μαύρα, με φτερά αγγέλου και τσιγάρο στο στόμα.
Τα πλήκτρα στον δίσκο ηχογράφησε ο Tommy Eyre, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Gary Moore πριν και μετά τους BBM.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου