TΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 15+1 SOUTHERN ROCK GUITAR SOLOS



Τα τραγούδια ύμνοι και οι ανατρεπτικοί στίχοι είναι ένα τεράστιο κομμάτι της επιτυχίας του Southern Rock. Δεκαετίες μετά την κυκλοφορία τους τα τραγούδια αυτά και οι μελωδίες τους, εξακολουθούν να μας ξεσηκώνουν ακόμη. Γιατί; Μα πολύ απλά γιατί είναι τραγούδια με διαχρονική αξία και όχι τραγούδια με σύντομη ημερομηνία λήξεως.
Αλλά νομίζω πως δεν θα μας άρεσαν, αν δεν είχαν στις περισσότερες των περιπτώσεων και εκπληκτικά solo κιθάρας που σχεδόν όλοι οι ύμνοι του Νότιου σκληρού Rock, διαθέτουν πολλά κιλά δολοφονικής κιθάρας. Σίγουρα δεν θα ήταν υπέροχα τραγούδια, αν δεν υπήρχαν πάντως αυτά τα σπουδαία και μεγάλα κιθαριστικά solos. Ο χαρακτηριστικός ήχος της Νότιας Rock κιθάρας είναι παντού στα Southern τραγούδια, άλλοτε μπορεί να είναι επεκτατική, απλή, bluesy, slide, ψυχεδελική, ωμή ή εκλεπτυσμένη, αλλά πάντα είναι εκεί παρούσα. Όπου μας προσφέρει τον πιο ανθεκτικό, ονειρικό και εκφραστικό ήχο.
Η επιλογή όλων των τραγουδιών που περιέχουν κυρίως εκπληκτικά κιθαριστικά solos, ήταν για μένα μια φανταστική πρόκληση. Έτσι επέλεξα να βάλω εκτός των Southern Rock θρύλων και τους αφανείς ήρωες, γιατί όλοι αυτοί οι μουσικοί (γνωστοί ή όχι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό), παίζουν ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στη Νότια Rock ιστορία.

Για τους σκοπούς της λίστας έχω επιλέξει τραγούδια μόνο από τα studio albums και όχι από τα live albums, το γιατί είναι προφανές. Ο αναγνώστης είναι απολύτως ευπρόσδεκτος να διαφωνήσει με αυτή τη λίστα. Δεν βλέπει εδώ το αγαπημένο του κιθαριστικό solo; Ας το βάλει στην ενότητα των σχολίων.
Χωρίς να θέλω να σας κουράσω περαιτέρω, εδώ είναι τα κορυφαία 15+1 (κατ’ εμέ) κιθαριστικά solos στην Νότια Rock ιστορία και να εξηγούμεθα ένα τραγούδι - ένα συγκρότημα. Η σειρά είναι βεβαίως-βεβαίως στην τύχη. 

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

1). “Rockin' Into The Night”
38 SPECIAL - “Rockin' Into The Night” (1980)
Αρκετά μελωδικές κιθαριστικές φράσεις με την ορμή και την ευγένεια του Jeff Carlisi, που για περισσότερα από 35 χρόνια, ακούγεται ακόμη στα FM. 

2). “Whiskey Man”
MOLLY HATCHET - “Flirtin' With Disaster” (1979)
Είναι σπουδαίο γιατί ο Dave Hlubek και η τριπλή κιθαριστική επίθεση τους, έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς για το πώς πρέπει να παίζετε στο γνήσιο Νότιο Hard Rock.

3). “Train, Train”
BLACKFOOT - “Strikes” (1979)

Σπουδαίο… γιατί ο μέγιστος Rickey Medlocke τότε ήταν πραγματικά ασυγκράτητος, αργότερα ως μέλος των Skynyrd, ηρέμησε πάρα πολύ.


4). “Spooky”
ATLANTA RHYTHM SECTION - “Underdog” (1979)

Οι αρμονικές κιθάρες των Barry Bailey και J.R. Cobb, κάνουν απλά μοναδικά σπουδαίο, έναν ήρεμο ύμνο του Νότιου Rock.

5). “Waitin' For The Bus”
ZZ TOP - “Tres Hombres” (1973)

Εδώ ο Billy Gibbons κάνει το πεντάλ του wah-wah στην κιθάρα του, ν’ ακούγετε πολύ «άσχημα» καλά και του δίνει πολλά αν μη τι άλλο μπόλικα ήχο-χρώματα.
6). “Can't You See”
MARSHALL TUCKER BAND - “Marshall Tucker Band” (1973)

Οι κιθαριστικές μελωδίες του Toy Caldwell είναι σχεδόν σαν ριπές στα αυτιά μας, τόσο εγκάρδια Νότια Rock κιθάρα, που πραγματικά σε συνεπαίρνει.

7). “Blue Sky”
ALLMAN BROTHERS BAND - “Eat Α Peach” (1972)

Ο Duane Allman πιέζει με έκσταση την Gibson του για 77 δευτερόλεπτα. Ο Dickey Betts ενώνει με την δική του μαεστρία τον τελικό της διπλής κιθαριστικής επίθεσης.

8). “Free Bird”
LYNYRD SKYNYRD - “Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd” (1973)

Είναι σπουδαίο, είναι υπέροχο, είναι απλά ο ύμνος του South. Ανοίγει μελωδικά, αλλά μέχρι να τελειώσει τα δάχτυλα των Gary Rossington και Allen Collins, έχουν πάρει φωτιά.  

9). “Hurry Sundown”
OUTLAWS - “Hurry Sundown” (1977)

Οι κιθαριστικές μονομαχίες είναι εντυπωσιακές αφού οι τρεις κιθάρες κυριολεκτικά θερίζουν. Δεν πρόκειται για ένα απλό και τυχαίο σχήμα, αλλά για πραγματικούς αγωνιστές της Νότιας ιδέας.

10). “The Devil Went Down To Georgia”
CHARLIE DANIELS BAND - “Million Mile Reflections” (1979)

Ο Νονός του Southern Charlie Daniels. Αν και το τραγούδι δεν έχει ακριβώς solo κιθάρα, αλλά solo βιολί. Ένα τραγούδι παγκόσμια γνωστό και αναγνωρισμένο απ’ όλους. 

11). "Grey Ghost"
HENRY PAUL BAND - “Grey Ghost” (1979)

Φοβερές κιθάρες, εδώ οι κιθαρίστες Billy Crain και Dave Fiester είναι απίστευτα δυναμικοί με τα solo τους. Και ο Henry Paul έδειξε τις ικανότητες και όλο του τον δυναμισμό.

12). “Lonesome Guitar"
DOC HOLLIDAY - “Doc Holliday Rides Again…” (1981)

Χαρακτηριστική η ωμή φωνή του Bruce Brookshire που δίνει ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο ήχο. Ακούστε την κιθάρα και θα καταλάβετε τι σημαίνει Νότιο σκληρό solo.

13). “Sam’s Jam”
STILLWATER - “Stillwater” (1977)

Βρώμικο Southern με ωραίες κιθάρες που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα, οι μελωδίες είναι μοναδικές. Τα solos πέφτουν ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο.

14). “Fox Huntnin’”
BLACKHORSE - “Blackhorse” (1979)

Σπουδαίο σκληρό Νότιο Rock, με γιγάντιες κιθαριστικές εκρήξεις. Ο Gary James είναι ένας από τους αφανείς ήρωες της Νότιας κιθάρας, αλλά και της Νότιας ιδέας. 

15). “Pethouse Pauper”
POINT BLANK - “Airplay” (1979)

Απλά αυτό το τραγούδι είναι μακράν το αγαπημένο μου από τους Point Blank. Κορυφαίο, αφού από τη μέση και μετά επικρατεί κυριολεκτικά ένα όργιο κιθαριστικών solos. 

+1). “Highway Man”
DAVE CHASTAIN BAND - “Rockin’ Roulette” (1980)

Φανταστικό, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό, απαραίτητο σε όσους ακούν το παλιό καλό και γνήσιο Νότιο Rock. Οι κιθάρες των Dave Chastain και Mark French είναι εκπληκτικές.



Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.

27/6/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου