Survivor - Eye of the Tiger

Το 1982, οι σχετικά άγνωστοι έως τότε Survivor γνωρίζουν τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα τους μ’ ένα από τα καλύτερα κι ωραιότερα hard rock κομμάτια. Το Eye of the Tiger, σύνθεση του κιθαρίστα Frank Sullivan και του οργανίστα Jim Peterik, ακούγεται στην ταινία Rocky III και χτυπάει ανηλεώς το αμερικάνικο αλλά κι αγγλικό Νο1 (6 συνεχόμενες εβδομάδες), ξεπερνώντας στην Αμερική τα 2.000.000 αντίτυπα σε singles και  4.100.000 σε downloads.  Έως τότε, το συγκρότημα ήταν άγνωστο, έχοντας κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (Survivor 1980 και Premonition 1981 με μικρή εμπορική επιτυχία και μοναδική επιτυχίας το single, Poor Man’s Son Νο 33). Στην τεράστια επιτυχία του Eye οf the Tiger, συνέβαλε το αμερικάνικο MTV που έπαιζε διαρκώς το κομμάτι αλλά κι ο ….Sylvester Stallone που με τον τρόπο του συνέβαλε στην επιτυχία τους. Μέσω του αδελφού του Frank, που ήταν ηθοποιός/τραγουδιστής, άκουσε τα πρώτα 2 άλμπουμ των Survivor κι ένα demo του Eye of the Tiger και προέτρεψε τον Tony Scotti, ιδιόκτητη της Scotti Bros Rec να τους ακούσει και να τους συμπεριλάβει στο soundtrack της ταινίας Rocky III. O Peterik που δεν είναι πια μέλος των Survivor, λέει ότι o Stallone έχοντας ακούσει το Eye of the Tiger του άφησε δύο μηνύματα στον τηλεφωνητή αλλά ήδη ο Tony Scotti είχε ακούσει το τραγούδι και είχε άποψη για τη δυναμική του. Ο Stallone επέμενε ότι το τραγούδι έχει ένα ύφος που ταιριάζει στην ταινία, έχοντας στείλει σε βιντεοκασέτα στον Peterik τα πρώτα 10 λεπτά της ταινίας για να πάρουν μια ιδέα. Μάλιστα ο Peterik την βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα και του είπε να του στείλει και την υπόλοιπη για να δει να ταιριάζει το τραγούδι. «Στην πραγματικότητα μου άρεσε, κι ήθελα να τη δω ολόκληρη!». Μάλιστα οι Sullivan και Peterik του έστειλαν και το Ever Since The World Began σε περίπτωση που το Eye of the Tiger δεν τους κάνει, αλλά άρεσε τόσο πολύ στον Stallone που όχι μόνο χρησιμοποίησε το Eye of the Tiger αλλά δεν περίμενε καν να του παραδώσουν την τελική μορφή του, χρησιμοποιώντας το demo(!) το οποίο και ακούγεται στην ταινία! Αρχικά, το τραγούδι που είχαν επιλέξει για το άλμπουμ ήταν το Another One Bites The Dust των Queen κι αυτό ήταν που ακουγόταν στη 10λεπτη VHS που είχε στείλει ο Stallone στους Peterik/Sullivan. Οι Queen όμως δεν έδωσαν άδεια και προχώρησαν με το Eye of the Tiger! Μάλιστα ο Sullivan σε μια συναυλία τους στο Los Angeles το 1984 συνάντησε τον Brian May και του είπε το περιστατικό!
TRIVIA
  • Οι Survivor συμμετέχουν και στο Rocky IV με την επίσης μεγάλη επιτυχία, Burning Heart (No 2 Αμερική). Στο άλμπουμ έχει συμπεριληφθεί και το Eye of the Tiger ενώ ακούγονται άλλες δύο μεγάλες επιτυχίες τα No Easy way Out του Robert Tepper και το Living in America του James Brown.
  • Ο πολύ καλός τραγουδιστής Dave Bickler που στο video κάνει μια χαρακτηριστική παρουσία φορώντας μπερέ, μετά την ηχογράφηση του άλμπουμ Caught in the Game (1983) αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω προβλημάτων που έχει με τις φωνητικές του χορδές και αντικαθιστάται από τον (επίσης πολύ καλό) Jimi Jamison.
  • Το Eye of the Tiger κυκλοφόρησε σε single τρεις εβδομάδες μετά την προβολή της ταινίας στην Αμερική.
  • Με το συγκεκριμένο τραγούδι έχω μια έντονη σχέση, όχι τόσο σαν Αλέξανδρος, όσο σαν υπάλληλος της CBS (τότε). Δουλεύοντας τότε στο τμήμα promotion της εταιρείας, έχω πάει, νωρίς θυμάμαι, γύρω στις 10 το βράδυ σ’ένα club στο Καλαμάκι που το έλεγαν Straw. Ήταν ακριβώς στη γωνία Λ.Αμφιθέας με τη Λ. Ποσειδώνος δίπλα από ένα βενζινάδικο (τότε BP) και  είχε στην είσοδό του ένα κόκκινο αγγλικό τηλεφωνικό θάλαμο, πολύ προχωρημένο για την εποχή του. Τότε, το Καλαμάκι κι η Γλυφάδα ήταν γεμάτη αμερικάνους λόγω  της βάσης και η μουσική που έπαιζαν αλλά και το γούστο ήταν προχωρημένο σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα. Όταν είχα πάει εκείνη τη βραδιά, το μαγαζί ήταν άδειο και μιλούσαμε τον barman ιδιοκτήτη που είμαστε γνωστοί. Θυμάμαι ότι για την εποχή (αρχές δεκαετίας του ’80) ήταν με ξυρισμένο κεφάλι, μούσι και κρίκο σκουλαρίκι, look πολύ προχωρημένο και ξεχωριστό για εκείνα τα χρόνια. “Στάσου να βάλω ένα τραγούδι που σήμερα μου έφεραν από την Αμερική» μου λέει και φέρνει το single του Eye of the Tiger μέσα σ' ένα κουτί. Με το που το άκουσα …έπαθα. Το έβαζε και το ξανά έβαζε και δεν το βαριόμουνα.  Το χειρότερο απ’ όλα, ήταν ότι ήταν Scotti Bros Rec. εταιρεία της οποίας τη διανομή την είχαμε εμείς στην Ελλάδα, η CBS. Και δεν είχε έλθει σε εμάς το παραμικρό δείγμα! Θυμάμαι ότι κοίταγα και ξανακοίταζα το εξώφυλλο και την άλλη μέρα πήγα νωρίς στο γραφείο ψάχνοντας να βρω στα telex (τότε δεν υπήρχε ψηφιακή τεχνολογία) και στις αποστολές δειγμάτων το τραγούδι, αλλά πουθενά. Τελικά ήλθε μερικές ημέρες αργότερα κι εμείς είχαμε τα δικαιώματα του άλμπουμ των Survivor,  ενώ η EMI είχε τα δικαιώματα του soundtrack.  Παρ’ όλο που ήταν πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το άλμπουμ των Survivor που τότε ήταν τελείως άγνωστοι στην Ελλάδα (αλλά και σ’ όλο τον κόσμο), το τμήμα promotion της CBS κατάφερε να συμβάλλει στην πώλσηση των 50.000 δίσκων και πλέον και φυσικά τιμήθηκε με χρυσό δίσκο. Σε αντίθεση με το soundtrack που δεν γνώρισε την αντίστοιχη επιτυχία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
25/6/17/        
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου