GARY THAIN: H IΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΠΑΣΙΣΤΑ

Ο Gary Thain υπήρξε σπουδαίος μπασίστας και μέλος -μεταξύ άλλων - της κλασικής σύνθεσης των Uriah Heep- με τους οποίους ηχογράφησε τέσσερεις studio δίσκους και ένα live στα τρία χρόνια παρουσίας του.
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1948 στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Από μικρός είχε πάθος με τη μουσική και σε ηλικία δεκατριών ετών κέρδισε σε διαγωνισμό τραγουδιού στο σχολείο που φοιτούσε. Το 1965 συμμετέχει με τον μεγαλύτερο αδελφό του στους Strangers, οι οποίοι κυκλοφορούν τρεις μικρούς δίσκους, με τον Gary να συνεισφέρει και συνθετικά.
Στα δεκαεπτά του μετακόμισε στην Αυστραλία· έγινε μέλος των Secrets, οι οποίοι κυκλοφόρησαν έναν και μόνο μικρό δίσκο πριν διαλυθούν.
O Gary Thaion είναι ο πρώτος από αριστερά.
Ακολούθησε η μετάβασή του σε Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέλος των βραχύβιων‘’Me and the Others’’.  Μετά τη διάλυσή τους εντάχθηκε στο τρίο με τ’ όνομα  New Nadir, με τους οποίους περιόδευσε για έξι μήνες σε Ελβετία και Γερμανία, παίζοντας μουσική με επιρροή από τη jazz.
Επόμενος σταθμός για τον Thain το συγκρότημα του ντράμερ Keef Hartley (1968), στο οποίο θα παραμείνει για τα επόμενα τρία και κάτι χρόνια. Μαζί τους ηχογράφησε έξι δίσκους, ενώ έπαιξαν στο Bath Blues Festival (28/6/1969) μαζί με Led Zeppelin, Fleetwood Mac, Ten Years After κ.α. μπροστά σε 40.000 θεατές και στο Woodstock – τη δεύτερη ημέρα πριν τους Santana.
Τον βασικό πυρήνα των Keef Hartley Band αποτελούσαν οι: Keef Hartley, Gary Thain & ο κιθαρίστας/τραγουδιστής/συνθέτης Miller Anderson. Όταν ο τελευταίος αποχώρησε, το σχήμα διαλύθηκε.
Τον Ιανουάριο του 1972 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ken Hensley και ενσωματώθηκε στους Uriah Heep αντικαθιστώντας τον Mark Clarke στο μέσο μιας περιοδείας στην Αμερική. Μέχρι τότε είχε παίξει σε Jazz & Blues μπάντες. Ο ήχος των Heep ήταν διαφορετικός αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Thain να προσαρμοστεί αμέσως και να ‘’χρωματίσει’’ με τις μελωδικές γραμμές του μπάσου του τα τραγούδια τους· σε κάποια από αυτά υπήρξε συν-δημιουργός.
Με την προσθήκη του Gary, σχηματίστηκε η κλασική σύνθεση των Uriah Heep, η οποία ηχογράφησε τα εξαιρετικά Demonds & Wizards, The Magician’s Birthday, Sweet Freedom και ανέδειξε το συγκρότημα σε ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Για τον Thain o Mick Box έχει δηλώσει: ‘’Ο Gary είχε ένα δικό του στυλ και είναι απίθανο το ότι οι μπασίστες που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια  έχουν λατρέψει το στυλ του με τις μοναδικές μελωδικές γραμμές του.’’ O δίσκος Wonderworld (1974) ήταν ο τελευταίος που ηχογράφησαν οι Heep με τον Thain.
Σε μία από τις εμφανίσεις τους στο Dallas του Texas (15/9/1974), o Gary υπέστη ηλεκτροπληξία
ευρισκόμενος στη σκηνή, κατά τη διάρκεια του ‘’July Morning’’, από την οποία η υγεία του δεν επανήλθε πλήρως. Τον Ιανουάριο του 1975 απελύθηκε, λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής του από τα ναρκωτικά κι απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου του 1975 στο Λονδίνο, σε ηλικία 27 ετών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

•    Keef Hartley Band - The Tiime Is Near  (1970)
•    Uriah Heep:
            Demonds and Wizards (1972)
            The Magician’s Birthday (1972)
            Sweet Freedom (1973)

TRIVIA:
•  Το τραγούδι "Between Two Worlds" από τον δίσκο Sonic Origami (1998) των Uriah Heep είναι αφιερωμένο στους David Byron & Gary Thain.
•  Συμμετείχε σε άλμπουμ των Champion Jack Dupree, Martha Velez, Miller Anderson, Pete York & Ken Hensley.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
18/6/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου