Free - All Right Now

Το τραγούδι ‘’All Right Now’’ κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1970 σε μικρό δίσκο ενώ συμπεριελήφθη στον δίσκο  των Free με τον τίτλο Fire and Water  που κυκλοφόρησε τον επόμενο μήνα (Ιούνιος) από την εταιρεία Island.
Αμφότεροι οι δίσκοι (LP & single) αποτελούν τις κορυφαίες  εμπορικά δημιουργίες του συγκροτήματος, με τον πρώτο να φθάνει έως το Νο. 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και Νο. 17 στις Η.Π.Α., και τον δεύτερο (‘’All Right Now’’) στο Νο. 2 και Νο. 4 αντίστοιχα, ενώ έφθασε στο Νο.1 σε είκοσι χώρες παγκοσμίως. Είχαν προηγηθεί τα άλμπουμ Tons and Sobs και Free (και τα δύο το 1969) όπου είχαν αποτύχει εμπορικά πουλώντας και τα δύο μαζί 10.000. Τότε, ο ιδιοκτήτης της Island Rec δέχτηκε πιέσεις να τους διακόψει το συμβόλαιο  αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να τους δοθεί η ευκαιρία να ηχογραφήσουν ακόμα ένα δίσκο , που τελικά έμελλε να γίνει ο πιο πετυχημένος τους!
Την μεγάλη επιτυχία του ‘’All Right Now’’ βοήθησε  και η εμφάνιση των Free στο φεστιβάλ του Isle of Wight, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μπροστά σε κοινό 600,000.
Το 1990 είχε ενταχθεί στη  λίστα με τα τραγούδια που είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο
μεταδόσεις  στο ραδιόφωνο έως τα τέλη του 1989, ενώ το 2006 είχε φθάσει τα τρία εκατομμύρια.
Τη σύνθεση του τραγουδιού υπέγραψαν οι Rodgers & Fraser, όπως και τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τον ντράμερ των Free, Simon Kirke, η δημιουργία του έλαβε χώρα αμέσως μετά το πέρας μιας -καθόλου ενθουσιώδους- συναυλίας τους στο Durham της Αγγλίας.
‘’Το χειροκρότημα του κοινού έσβησε πριν ακόμη κατέβω από τη θέση μου στα τύμπανα. Ο ήχος από τα βήματά μας ήταν ο μόνος θόρυβος επιστρέφοντας στα καμαρίνια. Αμέσως καταλάβαμε ότι χρειαζόμασταν ένα τραγούδι σε πιο δυνατό ρυθμό για το κλείσιμο, καθώς τα τραγούδια στις εμφανίσεις μας ήταν είτε blues είτε mid-tempo. Ξαφνικά, η έμπνευση ‘’χτύπησε’’ τον μπασίστα Andy Fraser, ο οποίος , για να αποφορτίσει την ένταση, άρχισε να τραγουδάει : ‘’All right now…come on baby, all right now.’’ Σε λίγα λεπτά είχε συνθέσει το riff. Το τραγούδι αυτό άλλαξε τις ζωές μας αλλά από την άλλη πλευρά δεν κατορθώσαμε να επαναλάβουμε την επιτυχία. Το επόμενο single ‘’The Stealer’’ έφθασε μέχρι το No. 49 στις Η.Π.Α. ενώ δεν έκανε καμία αίσθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η μπάντα να οδηγεί στη διάλυση λίγους μήνες μετά.’’
TRIVIA:

• Έχει διασκευασθεί από τους/τις: Rod Stewart, The Runaways, Pepsi & Shirlie (φωνητικά στους Wham!), Christina Aguilera & Mike Oldfield.
• Έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με πιο χαρακτηριστικές την τσίχλα Wrigley to 1990, μέσω της οποίας υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το τραγούδι ώστε επανακυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, και κάποια σκόνη οσμής ποδιών. Τις περισσότερες φορές δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των δημιουργών για τη χρησιμοποίησή του σε διαφημιστικά επειδή η Island Records είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα στα τραγούδια των Free.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
13/6/17


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου