25 ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ A.O.R/POMP ROCK ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)


Ο Ηλίας Κωστόπουλος ετοίμασε ένα άρθρο με 25 άλμπουμ από συγκροτήματα που κυκλοφόρησαν ένα και μοναδικό δίσκο. Έναν ..άλλα λέων.
Μιλάμε για διάφορα μεγάλα συγκροτήματα που έβγαλαν πολλούς δίσκους και υπέγραψαν καλά συμβόλαια με μεγάλες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες με πολύ κολακευτικά σχόλια και δικαίως πολλές φορές. Αλλά τι γίνεται όμως με τους αφανείς ήρωες, τα σπουδαία εκείνα συγκροτήματα που χάθηκαν στην αφάνεια. Είναι εκατοντάδες (μπορεί και χιλιάδες) εκείνα τα underground συγκροτήματα, που ως επί το πλείστον εξαφανίστηκαν πριν καν μας δώσουν σε βινυλιακή μορφή τις ηχογραφήσεις τους, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων χάθηκαν μετά από την κυκλοφορία του παρθενικού τους και μόνο album. Να μην αναφέρω βέβαια, πόσα ήταν εκείνα τα συγκροτήματα που μετά από ένα και μόνο single, χάθηκαν εντελώς από τον παγκόσμιο χάρτη του Ηeavy Rock/ Metal, ή πάλι πόσα σχήματα μπήκαν σε διάφορες συλλογές με 1 ή 2 τραγούδια τους και μετά χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Κάποια από αυτά τα groups κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το κατώφλι της επιτυχίας και να χτυπήσουν την πόρτα, κάποια άλλα όμως δεν πέρασαν δυστυχώς ούτε απ’ έξω. Ναι χάθηκαν, αλλά προσπάθησαν κάποια από αυτά να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Hard Rock, βγάζοντας έναν μόνο δίσκο που ακούγετε ευχάριστα ακόμη και σήμερα, ενώ αμέσως μετά χάθηκαν στη λήθη του χρόνου.

Οι ερευνητές του χώρου γνωρίζουν την δυσκολία που απαιτεί μια τέτοια διείσδυση στα άδυτα του ξεχασμένου Heavy Rock/ Metal. Είναι ένα έργο εξ αρχής ακατόρθωτο, γιατί στην δεκαετία των 80’s, ξεφύτρωναν (σαν τα μανιτάρια) κάθε μέρα, συγκροτήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, το να τα ξέρεις, να τα έχεις ακούσει ή να τα έχεις όλα… είναι απλά αδύνατο και ακατόρθωτο.
Έτσι γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες αυτές, μια πλήρη καταγραφή λοιπόν δεν θα τελείωνε ποτέ, απλά η ευθύνη μας είναι μόνο ο εμπλουτισμός της.
Εδώ θα ασχοληθούμε με κάποια μόνο, από τα άγνωστα ή ξεχασμένα στο ευρύ κοινό Heavy Rock/ Metal σχήματα που προέκυψαν στην δεκαετία του ’80. Επειδή σέβομαι απεριόριστα αυτήν τη δεκαετία που ήταν τόσο σημαντική για την σκληρή μουσική, σκέφτηκα να κάνω αυτό το «ειδικό-διαφορετικό» αφιέρωμα. Δυστυχώς τα underground σχήματα από αυτή την περίοδο των 80’s, πολλοί οπαδοί του σκληρού ήχου, επιμένουν εσκεμμένως να τα παραμελούν ή και να τα αγνοούν επιμόνως…
Αν άρχιζα να γραφώ για όλα τα άγνωστα σχήματα των 80’s δεν θα τελειώναμε ποτέ, αφήστε που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κανείς ανάλυση πάνω σε τέτοια τεράστια μουσικά και δύσκολα θέματα. Άλλωστε υπάρχουν άλλοι Έλληνες και ξένοι γνώστες του θέματος, που τα ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα. Αυτό το αφιέρωμα δεν αποτελεί καμία απολύτως εγκυκλοπαιδική καταγραφή, αλλά σας παρουσιάζει μερικά ενδεικτικά μόνο άγνωστα-ξεχασμένα μουσικά διαμάντια του παρελθόντος, που θα πρέπει τουλάχιστον να τα ακούσετε. Ούτε να το παίξω δήθεν παντογνώστης θέλω, ούτε και να κάνω επίδειξη γνώσεων, μόνο καταγραφή κάνω και τίποτα παραπάνω.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά από αυτά, αφού ούτως ή άλλως ο μουσικός πλούτος της περιόδου αυτής είναι απίστευτος. Ας γίνει η αφορμή για να τα ψάξετε, έστω και κατόπιν εορτής-εποχής, εδώ σας δίνω απλά τα ερεθίσματα και τις προτάσεις. Κατά συνέπεια λοιπόν, εδώ υπάρχουν συγκροτήματα που ναι μεν έγιναν κάπως γνωστά (σε συλλεκτικούς κυρίως κύκλους). Πολλά από αυτά τα συγκροτήματα κέρδισαν το σεβασμό από οπαδούς και μουσικούς, δυστυχώς μόνον κατόπιν εορτής.

Η επιλογή των δίσκων που θα σας προτείνω, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, η βασική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξαν συγκροτήματα που ηχογράφησαν συγκλονιστικά albums, αλλά έπρεπε να διαλέξω μόνο τα πιο άγνωστα, αντιεμπορικά ή ξεχασμένα group. Από την άλλη τώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτήν τη δεκαετία των 80’s κυκλοφόρησαν χιλιάδες δίσκοι, σίγουρα αυτοί που προτείνονται εδώ, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί πολύ απλά όλος αυτός ο παγκόσμιος χάρτης του Pomp/ A.O.R. είναι ακόμη εντελώς ανεξερεύνητος αλλά και αχαρτογράφητος. Το ζητούμενο είναι να μάθετε κάποια άγνωστα συγκροτήματα που αν και δεν κατάφεραν να γίνουν και πολύ γνωστά, παρόλα ταύτα είχαν μεγάλες δυνατότητες και άξιζαν ν’ ακουστούν, αλλά και πάλι δεν μπορούν να καταγραφούν όλοι.Η λίστα αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αποτελέσει αιτία, ώστε ο εκάστοτε ακροατής-αναγνώστης, ν’ ασχοληθεί μόνο με αυτά τα σχήματα που αναφέρονται παρακάτω. Άλλωστε θα αποτελούσε βαρύτατη ιεροσυλία κάτι τέτοιο, δηλαδή ν’ ακούμε μόνο τα ψαγμένα.
Οι δίσκοι που ακολουθούν είναι οι προσωπικές μου προτιμήσεις και μόνο, γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, μην βάλετε τις φωνές αν δεν βρείτε κάποιον από τους αγαπημένους σας δίσκους. Είναι δίσκοι που έχω στην κατοχή μου (σε βινύλιο και όχι σε ψηφιακή μορφή), φυσικά ξέρω ότι σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι απείρως καλύτεροι από αυτούς που σας προτείνω εδώ. Αλλά δυστυχώς, πολύ απλά δεν μπορώ να τα έχω όλα στο φυσικό τους προϊόν, ποτέ όμως δεν θα πρότεινα δίσκους που δεν τους έχω, μόνο και μόνο για να τους προτείνω και να το παίξω κάπως ή ως δήθεν «μεταλοπατέρας».
Πάντως θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνο την προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται εδώ.
Η μουσική θα έλεγα ότι έχει μια έννοια του ταξιδιού μέσα στο χρόνο, μέσω των δίσκων που επιλέγεις ν’ ακούσεις κυρίως από το παρελθόν. Έτσι επιτρέπει στον ακροατή να ταξιδεύει όταν και όποτε το επιθυμεί, φυσικά με προορισμό κάθε φορά όποια χρονιά θέλει η αρεσκεία του, σαν να βρίσκεται σε μια χρονομηχανή.
Μερικά από αυτά τα συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν ηχογράφησαν δίσκους που ορισμένοι τους είναι πραγματικοί μουσικοί θησαυροί και ακόμη κοσμούν την δισκοθήκη μου, στο φυσικό τους προϊόν, δηλαδή… σε βινύλια. Την επόμενη Κυριακή θα παρουσιάστεί το Β μέρος.


80’s FORGOTTEN LOST-GEM
25+1 AOR/ POMP ALBUMS (PART I)

1). KIDD GLOVE – “Kidd Glove” (1984)
Συγκρότημα από την Αμερική που σχηματίστηκε από τον τραγουδιστή/ κιθαρίστα Paul Sabu (γιο του Ινδιάνου ηθοποιού Sabu που έκανε τον Tarzan, σε ταινίες ζούγκλας στις δεκαετίες του ’40-’50). Ανάμεσα στις προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές σαν Paul Sabu, έκανε και το “Kidd Glove”. Το μοναδικό τους album περιέχει όμορφα μελωδικά σκληρά Hard Rock/ AOR τραγούδια, αρκετά εμπορικά σε ύφος που θυμίζουν Russ Ballard, επίσης αναζητήστε τους Sabu και τους Only Child.
Τραγούδι: “Good Clean Fun”.

2). FORTNOX – “Fortnox” (1982)

Ένα μελωδικό δυναμικό Pomp/ Hard Rock trio από την Atlanta της Georgia με εκπληκτικές κιθάρες. Το ρεπερτόριο τους βασιζόταν σε μελωδικά τραγούδια, στον μοναδικό τους δίσκο έχουν έναν αξιοθαύμαστο ήχο, που σε συνδυασμό με το αχαλίνωτο μελωδικό Hard Rock στυλ έχουμε αυτό το αριστούργημα, σε παραγωγή Chris Tsangarides. Η κιθάρα είναι αξέχαστη και αξεπέραστη σε όλα τα τραγούδια κυριολεκτικά κεντάει. Η μελωδική φωνή κάνει την διαφορά σε όλα τα τραγούδια και τα ανεβάζει με την ερμηνεία πολύ ψηλά, ενώ τα τύμπανα δίνουν τον όγκο που χρειάζεται με το απίστευτο σκληρό ήχο τους. Ακούστε άμεσα αυτό εξαιρετικό Hard Rock album, που έχει μόνο ύμνους με σκληρούς και επίμονους ρυθμούς.
Τραγούδι: “Storm Inside My Head”.

3). ALLIANCE – “Alliance” (1982)

Αμερικανικό AOR συγκρότημα που προφανώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν εντελώς άγνωστο, όχι ότι δεν είναι τώρα. Το album τους είναι χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου για τους μελετητές του AOR. Απ’ τη μια είχαν ομολογουμένως θαυμάσιες συνθέσεις στο ύφος των Sheriff και των Frank & The Knockouts, σ’ ένα πιο προχωρημένο όμως επίπεδο, εξαιτίας κυρίως του ταλαντούχου τραγουδιστή Mark Bucchare. Απ’ την άλλη όμως είχαν και τρομερή ατυχία, αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που δεν έχουμε ξανακούσει τίποτα απ’ τους Alliance κι έτσι άλλη μια προοπτική για ένα καλό AOR συγκρότημα δεν έγινε πραγματικότητα.
Τραγούδι: “Don’t Tell Me About It”.
4). ORION THE HUNTER – “The Hunter” (1984)
Ένα super συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Boston από τον κιθαρίστα Barry Gaudreau (ex-Boston). Το σχήμα αυτό μπορούσε ν’ αντέξει την σύγκριση με τους Boston, χάρις κυρίως στον εκπληκτικό τραγουδιστή Fran Cosmo. Οι Orion The Hunter παρουσίασαν σε αυτό το album, ένα πολύ καλό δείγμα Hard Rock/ AOR που σου έκοβε την ανάσα, ενώ το παίξιμο τους ήταν αρκετά φρέσκο και σύγχρονο. Παρόλα αυτά όμως δεν έφτασαν ποτέ στη επιτυχία και έτσι όπως ήταν αναμενόμενο δυστυχώς το σχήμα διαλύθηκε πρόωρα.
Τραγούδι: “All Those Years”.

5). FAST FORWARD – “Living In Fiction” (1984)
Αυτοί οι Καναδοί, είναι ουσιαστικά ένα μουσικό project του Αμερικανού τραγουδιστή Ian Lloyd (ex-Stories), που είχε κάνει και αρκετά solo LP’s. Οι Fast Forward, σε αυτό τον ένα και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησαν έπαιζαν μελωδικό Hard Rock, σε κάποια σημεία ήταν βασισμένο σε AOR εμπορικές φόρμες και σε κάποια άλλα βασισμένο σε Pomp μελωδίες. Παρότι όμως βγήκαν σε περιοδεία, αυτό το AOR διαμάντι δεν είχε συνέχεια, λόγω της παταγώδους εμπορικής αποτυχίας του. Αρκετά άσχημο αυτό, αν σκεφτεί κανείς τις διασημότητες του χώρου που πήραν μέρος σε αυτό τον δίσκο. Δυστυχώς, αυτό το super-group δεν είχε συνέχεα, αξίζει όμως να το αναζητήσετε.
Τραγούδι: “Living In Fiction”.

6). FIERCE HEART – “Fierce Heart” (1985)
Αυτό το Αμερικάνικο σχήμα, από το Chicago, που κυκλοφόρησε μόνο ένα album εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα όπως εμφανίστηκε. Δεν υπάρχουν παρά πολλά στοιχεία για το group, παρόλα ταύτα κυκλοφόρησαν έναν έξοχο Heavy Rock δίσκο. Το LP περιέχει γερές δόσεις μελωδικού Metal με φοβερά κιθαριστικά solos από τον Rex Carroll και υπέροχα, δυναμικά φωνητικά από τον Larry Elkins.
Τα τραγούδια είναι καλά, ακούστε τα και θα καταλάβετε ότι έχουν την ποιότητα ενός μελλοντικού hit. Οι τρεις μουσικοί παίζουν πάρα πολύ καλά, αλλά και η παραγωγή είναι αρκετά καθαρή και δυνατή. Αλλά δυστυχώς το παρθενικό album τους δεν είχε διάδοχο.
Τραγούδι: “Echoes/ Fierce Heart”.
7). AIR RAID – “Air Raid” (1981)
Αμερικανικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στα 1973 στην Atlanta (Georgia), αλλά έβγαλαν δίσκο μόλις το 1981. Σε γενικές γραμμές οι Air Raid άφησαν άριστες εντυπώσεις με το Pomp Hard Rock που έπαιζαν σε στυλ Aviary, Angel, Led Zeppelin. Το πρώτο και μοναδικό τους album είχε την παραγωγή του μεγάλου Eddie Kramer και πρόδιδε σημαντικές επιρροές και από Styx. Τα φωνητικά του Arthur Offen έμοιαζαν πολύ μ’ αυτά των Styx, η δουλειές σε πιάνο και κιθάρα ήταν ενδιαφέρουσες, αλλά τα keyboards όμως ακούγονταν κάπως βαριά.
Τραγούδι: “Air Raid/ Drill”.

8). I-TEN – “Taking A Cold Look” (1982)
Αυτό το project ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της δεκαετίας του ’80 για το μελωδικό Hard Rock/ AOR, σχηματίστηκε από τους μεγάλους συνθέτες Tom Kelly και Billy Stienberg.  Ήταν ένα ομαδικό album με τη συμμέτοχη δέκα session μουσικών, το “Taking A Cold Look” ήταν γεμάτο από υπέροχα εμπορικά Hard Rock τραγούδια. Όλα είναι τέλεια, οι συνθέσεις, η παραγωγή, η μουσικότητα, τέλειο AOR πρώτης τάξεως, οι φωνές των Tom και Billy κόβουν την ανάσα. Αν σας αρέσει το είδος του υπέρ-μελωδικού AOR που συνορεύει με το μελωδικό Hard Rock θα το λατρέψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Κυκλοφόρησε το 1982 και εξακολουθεί να είναι ακόμη ένα all-time καλό album, αλλά άγνωστο και κυρίως ξεχασμένο AOR διαμάντι.
Τραγούδι: “Alone”.

9). NEW FRONTIER – “New Frontier” (1986)
Συγκρότημα που σχημάτισε ο πρώην τραγουδιστής των Billy Satellite, Monty Byron. Φάνηκαν πραγματικά αντάξιοι του ονόματος τους «Νέα Σύνορα», γιατί άνοιξαν κάποιους νέους μελωδικούς μουσικούς δρόμους με τον ήχο τους. Σε τούτο το album τους παίζουν ένα καθαρό Hard Rock με κάποιες AOR επιρροές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ήπια. Ήταν καλοί μουσικοί και με την σκληρή προσέγγιση που είχαν στο ομώνυμο δίσκο τους, τα πράγματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα. Αλλά όμως ποτέ δεν μάθαμε πόσο ενδιαφέροντα θα ήταν στην πορεία, γιατί αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου, διαλύθηκαν.
Τραγούδι: “Under Fire”.
10). AVIATOR – “Aviator” (1986)
Το συγκρότημα των Aviator που ιδρύθηκε στο 1984 στη ΝΥ, ήταν ότι απέμεινε από τους Network και τους Wiggy Bits. Το πρώτο τους album ήταν φιλικό και το σκληρό FM/ AOR που έπαιζαν είχε τρομερή απήχηση και πλησίαζε κατά κάποιο τρόπο το ανάλογο στυλ των Bon Jovi. Ο τραγουδιστής Ernie White είχε τον κύριο λόγο σε όλο το album με την θεσπέσια φωνή του, χρυσό τραγούδι και highlight του δίσκου είναι το “Front Line”, υπήρχε μια καλή εναλλαγή μεταξύ κιθάρας, φωνής και πλήκτρων. Αλλά περιέργως η εταιρεία τους και για άγνωστο λόγο αρνήθηκε να τους ανανεώσει το συμβόλαιο, έτσι δεν είχαμε έναν δεύτερο δίσκο.
Τραγούδι: “Front Line”.

11). BRONZ – “Taken By Storm” (1983)

Κατάγονται από την περιοχή Bath, Somerset (UK). Πέντε μουσικοί μαζί με τον τραγουδιστή Max Bacon (Nightwish), έφτιαξαν ένα LP γεμάτο από έναν συμφωνικό Hard Rock ήχο, προορισμένο κυρίως για την Αμερικάνικη αγορά. Οι Bronz καταφέρνουν επίσης να συνδυάσουν με μεγαλοπρέπεια έναν ήχο μεταξύ AOR/ NWOBHM και Hard Rock. Μεγαλειώδη χορωδιακά τραγούδια με καλά κιθαριστικά riffs μας μεταφέρουν πίσω στη μαγεία των 70’s όπως οι Foreigner, οι New England ή οι Toto. Τα καθαρά με έκταση και με χρώμα φωνητικά του Max καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τους φίλους των ανάλογων Pomp σχημάτων. Πάντως το 1986 με τους GTR δεν πέρασε απαρατήρητος και ήταν ακόμη καλύτερος.
Τραγούδι: “Heat Of The Night”.

12). BILLY THE KID – “Sworn To Fun” (1985)
Εντελώς ξεχασμένο σχήμα από το Los Angeles, που δημιουργήθηκαν το 1984 από τον κιθαρίστα Billy L’kidd. Ο δίσκος περιέχει καλό Heavy Rock υλικό και ο ήχος τους θυμίζει Y&T αλλά με περισσότερο έντονες τις επιρροές από τον χώρο του power FM/ AOR. Μετά από ένα και μοναδικό album το group διαλύθηκε, κρίμα, γιατί οι συνθέσεις είχαν μια δέσμη μεγάλων κιθαριστικών riff μελωδικού Ηard Rock και θα έπρεπε να ικανοποιήσει πολλούς 80’s συλλέκτες που ψάχνουν για το επόμενο άγνωστο στολίδι. Μετά από χρόνια βρίσκουμε τον τραγουδιστή Stephen Fredrick στους δικούς μας, αξιόλογους Firewind.
Τραγούδι: “When Hell Freezes Over”.

13). SHERIFF – “Sheriff” (1982)
Κορυφαίο Hard Rock/ AOR group, που φτιάχτηκε στα 1979 στο Toronto (Canada), με ένα μοναδικό ήχο της δεκαετίας του ’80. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα AOR album της χρονιάς, που ακόμη και σήμερα θεωρείται κλασσικό. Έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δυναμική κιθάρα, cheesy-groovin’ πλήκτρα, μπάσο, τύμπανα και φυσικά τη θαυμάσια ραδιοφωνική και φιλική φωνή του Freddy Curci (μετά πήγε στους Alias). Κρίμα που αυτή η σύνθεση δεν κράτησε παραπάνω, διότι θα είχαμε κι άλλα καταπληκτικά ξεχωριστά AOR διαμάντια.
Τραγούδι: “When I’m With You”.

14). CHANNEL – “Channel” (1984)
Σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον Robert Fleischman, μετά από την αποχώρηση του από τους Journey, ενώ στα 1979 ο Robert είχε κάνει κι ένα κλασσικό AOR solo album. Τι θα μπορούσαν να κάνουν τώρα οι Channel; Μα ένα κλασσικό μελωδικό Hard Rock/ AOR διαμάντι. Οι φωνητικές ακροβασίες του Fleischman κυριαρχούν σε τούτο το LP, που κυμαίνονταν μεταξύ Blues και ωραίες μελωδικές Hard Rock μπαλάντες. Το πρώτης τάξεως συγκρότημα όμως διαλύθηκε προτού κυκλοφορήσει καν ο δίσκος τους. Ωστόσο, ο Fleischman προσχώρησε στη συνέχεια στο σχήμα του Vinnie Vincent, όπου έδειξε γι’ άλλη μια φορά τις ικανότητες του και τα μοναδικά φωνητικά του προσόντα.
Τραγούδι: “I’m By Your Side”.

15). SPEEDWAY BOULEVARD – “Speedway Blvd.” (1980)
Αμερικάνικο Hard Rock/ AOR σχήμα, που στο πρώτο και μοναδικό τους album συνδύαζε πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Προσέφεραν όμως ένα προσεγμένο ήχο και ένα κράμα από δυναμικό Heavy Rock, καθώς και εξωτικούς ρυθμούς (Funk, Soul). Πολλά από τα τραγούδια τους είναι αρκετά εφευρετικά για το ύφος του Heavy Rock, τα φωνητικά είναι πολύ καλά και όλο το album ακούγετε ευχάριστα, μ’ ένα σύνολο ωραίων Ηard Rock συνθέσεων. Μερικές φορές ακούγονται σαν τους Hounds και τους Toto, με αξιοπρεπή κιθάρα που σε σημεία γίνετε Prog, με πολύ καλή μελωδική απόδοση από Hard Rock ηχοχρώματα.
Τραγούδι: “Chinatown”.


16). PREVIEW – “Preview” (1983)

Καλό Hard Rock σχήμα από την ΝΥ, που στο μοναδικό ομώνυμο LP του, είναι φανερά επηρεασμένο από τις συνταγές που προτείνει το φιλικό FM/ AOR προς το ραδιόφωνο. Το μουσικό τους ύφος είναι στο στυλ ανάμεσα σε Survivor και σε Balance, το album περιλαμβάνει ένα σύνολο από δυνατά μελωδικά Hard Rock τραγούδια εξαιρετικής ποιότητα. Τα πολύμορφα και εύκολο-τραγουδιστά φωνητικά από τον John Fiore. Ένα ακόμη album ήταν να βγει το 1987, αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε.
Τραγούδι: “Never Hold Back”.

17). LIONHEART – “Hot Tonight” (1984)

Ο πρώην Iron Maiden (Dennis Stratton) και ο Steve Mann (Liar, Tytan), σκάρωσαν αυτό το group το 1980 στο London (UK). Το αποτέλεσμα του πρώτο τους LP, δεν ήταν αυθεντικό NWOBHM όπως θα περίμενε το κοινό, αλλά εμπορικό Αμερικανικό Hard Rock/ AOR. Ο μελωδικός και εμπορικές ήχος ήταν πολύ μακριά από το Βρετανικό Hard Rock/ Metal ήχο εκείνης της εποχής. Το σκληρό Rock αναμιγνύεται με το μελωδικό Hard AOR, που χωρίς το χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του Stratton και της εξαιρετικής φωνής του Mann, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Είναι ένα σπουδαίο LP που δεν θ’ αλλάξει όμως την ιστορία του Hard Rock, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακό.
Τραγούδι: “Die For Love”.


18). JOE LAMONT – “Secrets You Keep” (1985)
Έχοντας κάνει δύο δίσκους (αρχές 80’s) με τους Steeplechase και τους Shelter, ο τραγουδιστής Joe Lamente από την ΝΥ, αποφάσισε να κάνει κι ένα solo LP. Στο album του ήχε την βοήθεια από session μουσικούς, όπου έκαναν ένα καλό υψηλής τεχνολογίας AOR δίσκο, με δυνατές συνθέσεις. Αυτό το LP βασίζεται στη φινέτσα και την λεπτότητα που περιέχει η φωνή του Joe, εμπνευσμένα καλοφτιαγμένα τραγούδια που παραπέμπουν στο συνθετικό ύφος των Michael Bolton, Aldo Nova, Robin George, Bryan Adams. Δυστυχώς, παρά τα καταπληκτικά φωνητικά αυτό το solo πόνημα δεν έχει την ανάλογη επιτυχία και συνέχεια.
Τραγούδι: “Secrets You Keep”.

19). B’ZZ – “Get Up” (1982)

Αυτή είναι η συνέχεια το πολύ καλού 70’s σχήματος των Boyzz, οι B’zz από το Chicago έκαναν ένα και μόνο album. Ήταν μια εφάπαξ AOR προσπάθεια, από ότι ήταν το σκληρό Hard Rock των Boyzz. Για παράδειγμα είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με τους Cheap Trick, στα στερεά, δροσερά AOR μελωδικά Rock τραγούδια του LP. Ο τραγουδιστής Tom Holland τραγουδά τρομερά δυνατά, αργότερα του επιτράπηκε να το ξανακάνει στο δικό του σχήμα τους Holland, ενώ ο drummer Stephan Riley στην πορεία αναδύεται καλύτερα στους WASP.
Τραγούδι: “Too Much To Ask For”.

20). VIGILANTS – “Run For Cover” (1985)

Ιδρύθηκαν στο Ontario (Canada) στα 1978, όταν και οι τέσσερις τους πήγαιναν ακόμη στο ιδιο Λύκειο και παίζουν μελωδικό Hard Rock. Από το 1982 όταν και άρχισαν να κάνουν συνέχεια περιοδείες, κέρδισαν αρκετούς οπαδούς, κερδίζουν ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό το 1984 και συμμετάσχουν στη συλλογή του σταθμού. Έτσι ηχογραφούν και ένα πολύ καλό mini LP, με έξι τραγούδια, που περιέχει πολλές όμορφες Hard Rock/AOR συνθέσεις, παιγμένες πολύ καλά. Το μόνο που τους έλειπε τώρα, ήταν ένα full LP που όμως δεν ήρθε πότε.
Τραγούδι: “Run For Cover”.
21). FLIGHT – “Flight” (1983)
Δημιουργήθηκαν στα 1980 στην Tacoma (USΑ) και διαλύθηκαν μετά από δέκα χρόνια περίπου στα 1991. Συγκλόνιζαν για χρόνια την περιοχή τους, έχοντας παίξει σε όλα τα κορυφαία τοπικά clubs κυρίως τις top-40 επιτυχίες. Έκαναν ένα αρκετά σπάνιο ομώνυμο ντεμπούτο album το 1983, που κυκλοφόρησε μόνο σε βινύλιο. Το album τους συνδυάζει το μελωδικό Hard Rock, με AOR μελωδίες και με έναν κάποιο πιο σκληρότερο ήχο κατά καιρούς, με ανδρικά και γυναικεία φωνητικά. Οι Flight έμειναν αφανείς και δεν «πέταξαν», αλλά ούτε καν κυκλοφορήσαν ένα δεύτερο LP.
Τραγούδι: “Time Away”.
22). VOODOO X – “Vol.I The Awaking” (1989)
)Αυτό το Αμερικανικό/ Γερμανικό/ Σουηδικό σχήμα φτιάχτηκε στην ΝΥ, από τον τραγουδιστή Jean Beauvoir (ex-Plasmatics). Αυτό το πολύχρωμο-πολυμορφικό συγκρότημα έκανε έναν δίσκο, όπου παίζουν με αρκετό Glam look ένα επαρκές εμπνευσμένο Hard Rock/ AOR υλικό. Χαρακτηριστικά ήταν τα Heavy και συμφωνικά διαλείμματα σε ορισμένα από τα τραγούδια τους, αρκετά εμπορικός αλλά και αυθεντικός ήχος. Πάντως σε όλο το album τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η όμορφη φωνή του Jean, ένα “Vol. II” album όμως δεν ήρθε ποτέ, ο τραγουδιστής επανήλθε στα 90’s όμως με τους Crown Of Thorns.
Τραγούδι: “Voodoo Queen”.
23). BATTLE CRY – “Red White And Blue” (1985)
Σχήμα που ιδρύθηκε το 1984 στο LA από τον Doug Morris, με προέλευση από τη Hawaii αλλά όταν είδε ότι δεν βγαίνει πουθενά μετακόμισε στη California. Το συγκρότημα έκανε μια σχετική επιτυχία σε κοινό κυρίως θρησκευτικών κύκλων, αφού έπαιζαν χριστιανικό μελωδικό Hard Rock/ AOR. Κυκλοφόρησαν σε μικρή ανεξάρτητη παραγωγή αυτό EP και μετά χάθηκαν. Το μοναδικό τους βινύλιο έχει κάποια αξιαγάπητα AOR τραγούδια με ισχυρή παρουσία πλήκτρων, ωραίες μελωδίες και καλά χορωδιακά φωνητικά με ραδιόφωνο προσανατολισμό. Θυμίζουν σε σημεία Aviator, Journey, FM, ενώ η κιθάρα του Morris επηρεάζεται από εκείνην του Neal Schon. Ένα από τα σπάνια κομμάτια βινυλίου για το 80’s AOR.
Τραγούδι: “When The Lord Come Back”.

24). URGENT – “Timing” (1984)
Αυτό τα ξεχασμένο AOR σχήμα δημιουργήθηκε το 1980 στο Toronto (Canada).
Αυτό το LP, ήταν πολυαναμενόμενο μέσα στη μουσική σκηνή της πόλης τους από πολλούς.  Το αποτέλεσμα ήταν ένα Hard Rock/ AOR μουσικό ύφος που θύμιζε αρκετά τους Foreigner, τραγούδια γραμμένα με εμπορικά θέματα για το ράδιο.
Σε αυτό το φανταστικό (αλλά δυσεύρετο album), ήταν μια καλή προσπάθεια με ωραία κιθάρα με μουσική ουσία, ο τραγουδιστής Doug Baynham ήταν μεγάλο ταλέντο. Συνολικά ο δίσκος ήταν must-have μόνο για τους AOR οπαδούς, ενώ είχαν τη βοήθεια του Kim Hunt στα drums (Zon, Lee Aaron, Hanover Fist).
Τραγούδι: “Too Hand To Handle”.

25). LOOK UP – “Look Up” (1986)
Συγκρότημα με AOR προσανατολισμό, που τους έφτιαξε στην Atlanta ο γεννημένος στο Forth Worth του Texas, Mylon LeFevre μέλος των Broken Hearts. Ο Mylon έκανε μια επιτυχημένη καριέρα στο Χριστιανικό κυρίως κοινό, έτσι και αυτό το LP ήταν προσανατολισμένο και προορισμένο γι’ αυτό το κοινό, αλλά σε πιο Ηard Rock/ AOR mainstream όμως δρόμους. Βασισμένοι στο πολυπληθές Αμερικάνικο Χριστιανικό κοινό της εποχής που άκουγε Hard Rock (βλ. Stryper), έτσι και οι Look Up εκεί στόχευαν. Το LP περιέχει κάποια καλά AOR τραγούδια.
Τραγούδι: “Peace Begins Within”.

+1). ROZETTA – “Where’s My Hero” (1980)
Τραγουδίστρια από την Νέα Υόρκη, που μας παρέδωσε ένα ενδιαφέρον μελωδικό AOR δίσκο. Τα τραγούδια του album ήταν προορισμένα για να είναι φιλικά κυρίως προς το ραδιόφωνο, ο ήχος  θυμίζει Franke Αnd the Knockouts, ενώ η φωνή της Rozetta Stone φέρνει προς Joan Jett, Pat Benatar. Φιλικό προς το ράδιο μπορεί να ήταν, αλλά δεν συγκίνησε και πολλούς όταν βγήκε, αλλά πολύ καιρό αργότερα όταν οι οπαδοί των KISS, είδαν ότι κιθάρα στο δίσκο παίζει ο Bruce Kulick, ο οποίος έχει συν-γράψει κι ένα τραγούδι μαζί με τη Rozetta το “Pick Me Up”.
Τραγούδι: “Pick Me Up”.

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


4/6/17



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. μονο 25 ? 125 και λιγα ειναι για το καθε μερος 1,2,3 ,4 υπερπαραγωγη υπηρχε τουλαχιστον τις δοξασμενες δεκαετιες 70-80 . To Voodoo-x ειναι αριστουργημα , το i-ten εχει την εκτελεση του alone απο τον συνθετη του γιαυτο εχει αξια , αν και οι heart το απογειωσαν . Στο ειδος αυτο AOR/MELODIC εχει γινει μια παρεξηγηση , σπανιοι δισκοι (επειδη εδω δεν εφτασαν στην εποχη τους ) αναγονται σε διαμαντια ενω ειναι πατατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλα τα είδη υπάρχουν οι πατάτες, τουλάχιστον στον χώρο του AOR, τ' ακούς κάπως ευχάριστα, εάν φυσικά σου αρέσει αυτό το μουσικό παρακλάδι του Hard Rock. Ευχαριστώ πολύ...

      Διαγραφή
  2. Akoloutheis Rock Candy; Giati apo kei ematha tous Speedway BLVD kai Preview ke merika akoma pou exeis sti lista ke exw ta CD tous. Oi prwtoi eidika gamane, kathws mou aresei to New Wave ke exoun stoixia New Wave (Telephoto Lens eidika).

    Kata ta alla na pw pws oi Sheriff megali apogoitefsi. Ektos apo ti gnwsti mpalanta tous pou akougete efxarista (vevea yparxoun 10ades kalyteres Rock Mpalantes) ta ypoloipa tragoudia tous htan metriotata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν ακολουθώ την εταιρεία Rock Candy, ότι παρουσιάζω εδώ είναι σε μορφή βινυλίου... Ευχαριστώ πολύ... Ηλίας Κωτσόπουλος.

      Διαγραφή
  3. Συγγνώμη φίλε, αλλά θέλεις να πεις ότι ανακάλυψες τους Channel και τους Preview πριν βγάλει τις επανεκδόσεις τους η Rock Candy;

    Δεν αμφιβάλω ότι έχεις στην κατοχή σου τους δίσκους σε μορφή βινυλίου. Αλλά εδώ έχουμε 5 περιπτώσεις με δίσκους από ξεχασμένα από το Θεό συγκροτήματα (I-Ten,Preview, Channel, Speedway BLVD, Orion The Hunter, Lionheart) τους οποίους οι δίσκοι επανακυκλοφόρησαν από την Rock Candy. Τους Sherrif δε τους μετράω γιατί είχαν μια γνωστή επιτυχία. Να έλεγα ότι ήταν ένας άντε δύο δίσκοι, θα έλεγα σύμπτωση. Αλλά 6; Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι τους έμαθες από την Rock Candy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Attica Region...
    Η παρουσίαση των δίσκων που επιλέχτηκαν από την προσωπική μου δισκοθήκη και υπάρχουν σε αυτό το άρθρο, έγινε κατόπιν ακρόασης στο φυσικό τους προϊόν (LP) και όχι σε mp3, digital, download και λοιπές αηδίες, που μας (σας) γεμίζουν με αέρα κοπανιστό…
    Δεν περίμενα να μου ανοίξει τα μάτια (όπως πολλών άλλων)η Rock Candy και η κάθε εταιρεία που κάνει επανεκδόσεις(χαχαχαχαχα). Ασχολούμαι με το AOR από το 1983, κι έχω μαζέψει περίπου τα 10.000 βινύλια από τον ευρύτερο χώρο του Hard Rock & Heavy Metal... με ταξίδια στο εξωτερικό για να τα προμηθευτώ... και στα παζάρια δίσκων, αλλά και ψάξιμο στα δισκάδικα...
    Ναι φίλε μου ανακάλυψα τους Channel και τους Preview πολύ πριν βγάλει τις επανεκδόσεις τους η Rock Candy... όχι δεν τους έμαθα από την Rock Candy... Τα βινύλια αυτά τα έχω πολλά χρόνια πριν τα κάνουν επανέκδοση και δεν καταλαβαίνω την μομφή σου ότι και καλά πρέπει να τους έμαθα από την εν λόγο εταιρεία... τα βινύλια που παρουσιάζω τα έχω στην κατοχή μου τουλάχιστον 20 χρόνια τώρα...
    ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντως, χωρις να θελω να παρεμβω στα παραπανω , αποψη μου ειναι οτι αυτο που μετραει ειναι η μουσικη , δηλαδη αν καποιος ακουσε και ευχαριστηθηκε σε οποιαδηποτε μορφη . Προσωπικα δεν θεωρω κανενα ηχο βινυλιου ανωτερο αλλων μορφων και εχω συναντησει και αρκετους επαγγελματιες του ηχου που πιστευουν πανω κατω το ιδιο .

    Αν κατι εχω κατεβασμενο η αντιγραφο δεν αισθανομαι την αναγκη να το βρω original ειτε cd ειτε βινυλιο , γιατι 'μουσικα 'δεν μου προσθετει κατι .Φυσικα δεν ειναι αναγκη να συμφωνουμε ολοι σε αυτο.

    Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι αν καποιος εχει κατεβασμενο καποιο απο τα παραπανω για παραδειγμα ,το εχει ακουσει πολλες φορες και το εχει 'κατανοησει ' δεν υστερει σε τιποτα απο αυτον που εχει το βινυλιο παραδομενο δια χειρος του αρχηγου του συγκροτηματος κτλ .
    κτλ

    Επισης τα 'κατεβασματα ΄κατα καιρους μας εσωσαν και απο απιστευτες πατατιες , υπαρχουν πολλες κυκλοφοριες που αναλογα με τα γουστα καθε ακροατη ειναι για 1 φορα το πολυ .Ε για μια φορα δεν αξιζει η αγορα.

    Επισης μια προσωπικη αποψη , η πλειοψηφια των συλλεκτων δισκων ,δεν ακουνε τους δισκους που μαζευουν (ειναι και πρακτικα αδυνατον ) ουτε και εμβαθυνουν σε αυτους .Απλα συμπληρωνουν δισκογραφιες και πολλες φορες το 'χομπυ ' αυτο εχει χαρακτηρα 'εξαρτησης '.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ άποψη σου πάντως το να τα έχω όλα κατεβασμένα... Εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετο... Προτιμώ τον γλυκό ήχο του βινυλίου... Όλα τα άλλα με γεμίζουν με αέρα κοπανιστο...

      Διαγραφή
  8. Πολύ καλό άρθρο του κυρίου Κωστόπουλου... Φαίνεται ότι ο εν λόγο συντάκτης έχει γνώσεις πάνω στο θέμα... Κι εκτός αυτού φαίνεται πωςεπως και συλλέκτης δίσκων βινυλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή