OI STRAY ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ IRON MAIDEN

Όταν καθιερώσαμε τη στήλη "Ποιός θυμάται τους...", ξέραμε ότι θα έχει μικρή επισκεψιμότητα, αφού τα συγκροτήματα/καλλιτέχνες που θα παρουσιαζόντουσαν θα ήταν άγνωστα ή αρκετά άγνωστα. Παρ' όλα αυτά υπήρξαν πολλές θετικές εκπλήξεις, αφού "δύσκολα " ονόματα όπως Iron Butterfly,  Stretch κι Alcatrazz έκαναν ικανοποιητικά «χτυπήματα», δείχνοντάς μας πως η στήλη διαβάζεται κι ενδιαφέρει νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία.
Στο σημερινό "Ποιος θυμάται τους...", φιλοξενούνται οι Άγγλοι Stray, που σχηματίστηκαν το 1966 από τον τραγουδιστή Steve Gadd και τον κιθαρίστα Derek Roy Bromham. Μαζί τους ο μπασίστας Gary Giles κι ο ντράμερ Steve Crutchley. Το 1970 υπέγραψαν στην Transatlantic Rec κι ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, που κινιόταν στο χώρο του Hard Rock αλλά και της ψυχεδέλειας. Το 1971 εμφανίστηκαν στο πρώτο Reading Festival μαζί με τους Rory Gallagher, Medicine Head και Van Der Graaf, ενώ την ίδια χρονιά επιχείρησαν την πρώτη βρετανική περιοδεία τους, έχοντας σαν support τους Red Dirt και Steve Tilston. Τα επόμενα χρόνια οι Stray βρισκόντουσαν διαρκώς σε περιοδεία σε Ευρώπη και Μ.Βρετανία, ενώ το 1972 ξαναεμφανίζονται στο Reading Festival, που τότε ήταν το σημαντικότερο ανοιχτό φεστιβάλ στη Μ. Βρετανία.
Παρ’ όλο που έως το 1976 κυκλοφορούσαν άλμπουμ κάθε χρόνο, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δυνατό fan base, με τελικό αποτέλεσμα να έχουν μια δισκογραφία 11 studio άλμπουμ αλλά κανένα(!) δεν κατάφερε να μπει στο βρετανικό chart! Οι Stray δεν είχαν ένα δικό τους ύφος που να ξεχωρίζει, με αποτέλεσμα, παρ’ όλο τα 11 studio άλμπουμ, να μην καταφέρουν να αφήσουν τίποτε πίσω τους! Όσο για τη σύνδεση τους με τους Iron Maiden, για καλή τους τύχη το 1990 το μεγάλο metal συγκρότημα συμπεριέλαβε τη διασκευή τους στο τραγούδι τους All in Your Mind (από το πρώτο τους άλμπουμ) σαν b’ side στο single του Holy Smoke και κάποιοι τους έμαθαν!  Και για να είμαστε ειλικρινείς, έτσι τους έμαθα κι εγώ. Επίσης, η κόρη του Steve Harris, Laureen Harris στο άλμπουμ της Calm before the storm (2008) διασκευάζει το τραγούδι τους "Come On Over". Τελευταίο  studio άλμπουμ τους είναι Valhalla (2010), ενώ το 2004 κυκλοφόρησαν το Live in Japan. Κατά καιρούς έχουν κάνει διάφορα reunion και έχουν παίξει σε πολλά φεστιβάλ .


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Stray (1970)
Stand Up and Be Counted (1975) 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
1/5/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Επίσης, το εξώφυλλο των Stray το "Stand Up and Be Counted" μοιάζει και με το εξώφυλλο των Metallica το "Master Of Puppets"... τόσο αισθητικά όσο και σαν ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή