LES DUDEK: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ SOUTHERN ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ




LES   DUDEK
 

Ο Les Dudek νομίζω, πως ανήκει στους παραγνωρισμένους (στη χώρα μας) μεγάλους κιθαρίστες και αυτό γιατί πρόκειται για ένα σχετικά τελείως άγνωστο όνομα, είμαι όμως της γνώμης ότι λίγοι αν όχι ελάχιστοι τον γνωρίζουν ουσιαστικά καλά και έχουν ασχοληθεί πραγματικά μαζί του. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα, δυστυχώς αρχίζουν και συνεχίζουν να ακούν μουσική πεπεισμένοι ότι οι παλιοί μεγάλοι κιθαρίστες είναι μόνο τρεις-τέσσερις και ακούν στα ονόματα Jimmy Page, Tony Iommi, ή Ritchie Blackmore, Eric Clapton κλπ, όχι ότι δεν αξίζουν οι προαναφερθέντες, κάθε άλλο μάλιστα και με το παραπάνω (θα ήταν άλλωστε ιεροσυλία να πούμε κάτι τέτοιο).
Όμως λοιπόν όχι, υπάρχουν και οι άγνωστοι τύπου Dudek, που αξίζουν την προσοχή σας. Ο κιθαρίστας αυτός πως ανήκει στην κατηγορία εκείνων των ηρώων της κιθάρας, που αρκετοί νεότεροι κιθαρίστες δεν μπορούν να τον φτάσουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Ο Dudek βρίσκεται στο δισκογραφικό προσκήνιο εδώ και αρκετές δεκαετίες κι έχει παίξει, εκτός από τους προσωπικούς δίσκους του, με τους Steve Miller Band, Dudek-Finnigan-Krueger Βand, Stevie Nicks, Cher, Boz Scaggs και φυσικά τους Allman Brothers Band, μεταξύ άλλων.
O Les Dudek κι η Cher
Ο Les Dudek γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1952, στο Νοσοκομειακό Αεροδρόμιο τις Αμερικανικής Βάσης “Naval Air Station”, στην περιοχή Quonset Point, στο Rhode Island της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κι έξι χρόνια αργότερα από την γέννηση του, αποσύρθηκε από το Ναυτικό και μετέφερε το 1959 την οικογένεια του στη Florida, για να ξεκινήσουν εκεί μια νέα ζωή.
ΟDudek άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική ακούγοντας τα βινύλια που είχε η αδελφή του, αλλά και βλέποντας τις αφίσες των καλλιτεχνών που είχε στους τείχους του υπνοδωματίου της.  Αυτή ήταν η αρχή, έτσι στη συνέχεια και μέσα σε μια νύχτα όλα άλλαξαν όταν η αδελφή του, τού έβαλε ν’ ακούσει όλα τα δισκάκια που είχε από Beatles, μέχρι το τέλος της νύχτας ο Les, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει κιθαρίστας. Μετά από αυτό οι γονείς του, του έδωσαν ως δώρο την πρώτη κιθάρα τα Χριστούγεννα του 1964. Η αδελφή δεν είχε συνειδητοποίησε μέχρι εκείνη τη στιγμή, την καριέρα που θα έκανε στην πορεία ο Les, αλλά είχε δημιουργήσει άθελα της έναν σπουδαίο κιθαρίστα.
Για τα επόμενα χρόνια το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν ν’ ακούει τους δίσκους της αδελφής του και έτσι να εξασκείτε στην κιθάρα του, παρότι αυτοδίδακτος ήταν αποφασισμένος να το καταφέρει. Οι μουσικές επιρροές του μαζί με τους Beatles, ήταν οι Cream και ο Jimi Hendrix, έτσι με την πάροδο του χρόνου ο Les είχε αποκτήσει μια κάποια φήμη στην γύρω περιοχή, ως ένας ικανός έφηβος κιθαρίστας. Ήδη από την ηλικία των 14 ετών, άρχιζε να παίζει σε διάφορα τοπικά συγκροτήματα στη Florida, όπως οι United Sounds, Blue Truth και Power.
Ο Les Dudek δεν είχε πάρει και πολύ στα σοβαρά τη μουσική του πορεία ως κιθαρίστας, μέχρι την στιγμή που συμμετείχε στους Allman Brothers Band. Όταν στις 29 Οκτωβρίου του 1971 συνέβη το δυστύχημα, όπου ο Duane Allman σκοτώθηκε με μοτοσικλέτα του. Την εποχή εκείνη, ο Les έπαιζε μαζί με τον συμμαθητή του Peter Schless, στους Power ο οποίος ήξερε τον Dickey Betts και είχε ακούσει ότι έψαχνε για καινούργιους κιθαρίστες. Έτσι ο Les και ο Peter πήγαν μαζί στο Macon (Georgia), για να περάσει από audition ο Les. Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή τους πίσω στη Florida, ο Les κλήθηκε πίσω στο Macon, ως αποτέλεσμα αυτού ήταν προσκεκλημένος να ηχογραφήσει στο album Brothers And Sisters(1973),ένα όπου παίζει τις αρμονικές-ρυθμικές κιθάρες μαζί με τον Betts στο “Ramblin Man”, αλλά και την ακουστική κιθάρα στην εισαγωγή του “Jessica”, τα οποία έμελλαν να είναι και οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες του group από αυτό το album και όχι μόνο, διαχρονικά τραγούδια με αξία.

Στην πορεία και χάρις σε αυτές τις δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες, ο Les άρχισε να γίνετε όλο και πιο γνωστός ως ένας πολύ καλός κιθαρίστας, Οι επόμενες επιτυχίες του ήταν σαν κιθαρίστας για τις περιοδείες του Boz Scaggs, αλλά και σε περιοδείες και δίσκους με τους Steve Miller Band.
Αυτό όμως που δεν ξέρουν ίσως πολλοί, είναι ότι ο Dudek κλήθηκε να παίξει στους Journey, από τον ίδιο τον Neal Schon, καθώς επίσης και στους Toto. Αλλά τότε ήταν που είχε λάβει μια προσφορά για δισκογραφικό συμβόλαιο από την Columbia Records και να κυκλοφορήσει άμεσα ένα solo album ως καλλιτέχνης, έτσι προτίμησε από το να παίξει πάλι σε ένα album ως guest, να κάνει κάτι ολοκληρωτικά δικό του.
Το πρώτο του solo ομώνυμο album(1976) όπου έχει αρκετούς session μουσικούς όπως τους Jeff Porcaro και David Paich (Toto). Την αμέσως επομένη χρονιά βγαίνει το επόμενο album Say No More, όπου ξανά βρίσκουμε τους Jeff Porcaro και David Paich μεταξύ άλλων, στη σύνθεση. Τα δύο αυτά πρώτα του album έχουν σαφείς και εμφανείς επιρροές εκτός από το Hard Rock, υπάρχει έντονο το στοιχείο του Southern/ Country Rock. Αλλά στο επόμενο album του Ghost Town Parade του 1978, τα πράγματα ήταν ακόμη σκληρότερα κυριαρχεί πιο πολύ το Southern Rock και το Hard Rock, όπου μαζί μας κάνουν ένα εκπληκτικό δυνατό μείγμα. Σ’ αυτό του το album έχει ξανά τον Jeff Porcaro, αλλά και τον Carmine Appice, καθώς επίσης και τους session μουσικούς Mike Finnigan (πλήκτρα) και Mike Krueger (κιθάρα), με τους οποίους θα συνεργαστεί το 1980 φτιάχνοντας μαζί οι τρεις τους ένα συγκρότημα. Φυσικά σε όλα του τα album, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η εκπληκτική, εξαιρετική κιθαριστική δουλειά του Dudek, που κυριολεκτικά σπάει κόκκαλα. Η συνέχεια έγινε με το Gypsy Ride(1981) και πάλι σε Hard Rock/ Southern Rock ήχους, αλλά και με κάποιες AOR πινελιές όμως μέσα στα τραγούδια του.


Ο Les ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε μετακομίσει στο LA και ζούσε στο Δυτικό Hollywood, όπου σύναψε προσωπική (είχαν δεσμό γύρω στα 1979)και επαγγελματική σχέση με την Cher. Έτσι ένα συγκρότημα με το όνομα Black Rose, δημιουργήθηκε από την Cher (τραγουδίστρια/ ηθοποιό) και τον Les. Μαζί με session μουσικούς έκαναν ένα Hard Rock/ AOR δίσκο το 1980, όπου τα χαρακτηριστικά φωνητικά της Cher κυριαρχούν, ενώ οι Country/ Southern και Hard Rock επιρροές του Les είναι πολύ εμφανείς, επίσης η κιθάρα έχει και κάποια σκληρά αξιοσημείωτα περάσματα που αναδεικνύουν όμορφα το album. Όταν όμως γράφηκε το τέλος της σχέσης της Cher και του Les στα 1982, οι Black Rose όπως ήταν φυσικό διαλύονται αμέσως. Με τη Cher όμως, συνεργάστηκαν ξανά το 1984 σε μια κινηματογραφική ταινία της, την “Mask” με πρωταγωνιστές την Cher και τον Sam Elliott, ο Dudek έγραψε και εκτέλεσε μερικά από τα τραγούδια και τη μουσική για την ταινία.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε πίσω στο 1980, όπου ο Les συνεργάστηκε με άλλους δύο καλλιτέχνες της Columbia, τον Mike Finnigan και τον Jim Krueger, με τους οποίους συγκρότησε το σχήμα Dudek-Finnigan-Krueger Band το 1979. Το album DFK που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, ήταν κάπως χαλαρό και αδύναμο από πλευράς συνθέσεων, άλλα η κιθάρα του Les ήταν αυτή που ξεχώριζε και πάλι, ειδικά χάρη στο εξαιρετικό κιθαριστικό παίξιμο του.
Το 1985 ο Dudek έγραψε ένα τραγούδι στο album της Stevie Nicks, “Rock A Little” και ανέλαβε να την συνοδεύσει στην επόμενη περιοδεία της.
Το 1989 έκανε ένα σύντομο πέρασμα και συνεργάστηκε με τον Καναδό Hard Rock καλλιτέχνη John Kay και τους Steppenwolf, ως κιθαρίστας τους σε μια περιοδεία. Αλλά τα προβλήματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ του Dudek και του Kay, τον οδήγησαν ν’ αφήσει το συγκρότημα μετά από ένα μήνα συνεργασίας και περιήγησης σε διαφορές ζωντανές εμφανίσεις.
Τα χρόνια πέρασαν και τον βρίσκουμε 1994 να κυκλοφορεί το Deeper Shades Of Blues και το  2003 το Freestyle για να αρχίσει να επανεμφανίζεται σε clubs. Έτσι σιγά-σιγά ο Dudek ξαναγύρισε στο δρόμο με δικό του σχήμα και έκανε κάποια σποραδικά live (ακόμη κάνει όταν του δοθεί η ευκαιρία) και ερμηνεύει τραγούδια από όλους τους δίσκους του, συν μερικά που έχει γράψει για άλλους καλλιτέχνες. Τελευταίο του άλμπουμ το Delta Breeze(2013).



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 
ALLMAN BROTHERS BAND
Brothers And Sisters [1973]
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ
Les Dudek [1976]
Say No More [1977]
Ghost Town Parade [1978]
Gypsy Ride [1981]
DUDEK-FINNIGAN-KRUEGER BAND
The Dudek, Finnigan, Krueger Band [1980]
BLACK ROSE
Black Rose [1980]


ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
29/5/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου