Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ GRUNGE ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ

Ο κύκλος των μεγάλων τραγουδιστών του grunge  που αυτοκτονούν,  μεγάλωσε με την προσθήκη του σπουδαίου Chris Cornell των Soundgarden/Audioslave. Στις 18 Μαϊου 2017, ο σωματοφύλακας του, τον βρήκε αναίσθητο στο μπάνιο του δωματίου του ξενοδοχείου του,  στο MGM Grand στο Detroit, μετά από συναυλία των  Soundgarden στο Fox Theatre την 1προηγούμενη. Ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα με μια ζώνη γυμναστικής γύρω από το λαιμό του και αίμα στο στόμα του και παρ΄όλες τις προσπάθειες του γιατρού του ξενοδοχείου δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν. Ήταν μόλις 52 ετών. Η αιτία θανάτου κρίθηκε επίσημα ως αυτοκτονία με απαγχονισμό με την  αστυνομία να αποκλείει το ενδεχόμενο επίθεσης από άλλο άτομο, εξετάζοντας το βίντεο παρακολούθησης ξενοδοχείου, το οποίο δεν έδειχνε κανέναν να μπαίνει ή να βγαίνει από τη σουίτα μετά την αποχώρηση του σωματοφύλακα του. Στις 2 Ιουνίου 2017, ο ιατροδικαστής της κομητείας Wayne, δημοσίευσε την αυτοψία και την τοξικολογική του έκθεση για τον θάνατο του, επιβεβαιώνοντας την αιτία θανάτου (απαγχονισμός –αυτοκτονία), προσθέτοντας ότι τα τραύματα του Cornell ήταν όλα "σύμφωνα με τον απαγχονισμό, εν μέρει ανεσταλμένα από τη ζώνη ασκήσεων αντίστασης και ότι "τα ναρκωτικά δεν συνέβαλαν στο θάνατό του.

Andrew Patrick Wood
Scott Weilard
Ο κύκλος των μεγάλων ερμηνευτών του grunge άνοιξε στις 5 Απριλίου 1995 από τον Curt Cobain, όταν η αστυνομία τον βρήκε νεκρό σε ένα προάστιο του Seattle. Είχε αυτοκτονήσει, ενώ κατά το προηγούμενο διάστημα είχε παρουσιάσει έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ήταν μόλις 27 ετών!
Τον κύκλο είχε ανοίξει νωρίτερα, στις 19 Μαρτίου 1990, ο Andrew Patrick Wood, τραγουδιστής των Malfunkshun και των Mother Love Bone, με τους δεύτερους να έχουν μυθοποιηθεί. Ο Wood βρέθηκε αναίσθητος από την κοπέλα του μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, έπαθε ανεύρυσμα και λίγο αργότερα κατέληξε.Οι Alice in Chains συνδύασαν την εποχή των μεγάλων επιτυχιών τους με τον τραγουδιστή Layne Thomas Staley που βρέθηκε νεκρός μετά από υπερβολική χρήση ναρκωτικών στο σπίτι του στις 19 Απριλίου 2002. Ήταν μόνο 35 ετών και το μέλλον ήταν όλο δικό του. Σύμφωνα με τους φίλους του, αντιμετώπιζε προβλήματα κατάθλιψης.
Τέλος ένας άλλος χαρισματικός τραγουδιστής, που τον είδαμε με τους Velvet Revolver στο Rockwave του 2005, o Scott Weilard, βρέθηκε νεκρός στο tour bus του συγκροτήματος του, τους Wildabouts, λίγο πριν  βγουν στη σκηνή στο Bloomington της Minnesota. Δίπλα του βρέθηκαν ναρκωτικά χαπάκια αλλά και κοκαΐνη. Ο Weilard είχε διατρέξει μια μεγάλη καριέρα αρχικά σαν μοντέλο και σαν ένας χαρισματικός ερμηνευτής, τόσο με τους Stone Temple Pilots, όσο και με τους Velver Revolver. Μετά τη διάλυσή τους συνέχισε την καριέρα του με τους Wildabouts.Όλοι πετυχημένοι, όλοι νέοι, όλοι αγαπητοί και συμπτωματικά όλοι τραγουδιστές.
Τι φταίει; Ζαλίζει η δόξα, το μυαλό δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τη μεγάλη επιτυχία, ή ακόμα και την αποτυχία; Οι drug dealers κάνουν τόσο καλή δουλειά και διαβρώνουν τα πάντα; Διαβάστε τι είπε ο Nigel Foxx’es στον Rockmachine.gr στην ερώτηση «Μετά από τόσο έντονη δεκαετία του 80, δίσκους, συναυλίες, χαρές, απογοητεύσεις, τι σου έμεινε;» Η απάντηση ήταν σαφέστατη και καθαρή: "Η ικανοποίηση πως έγινα καλύτερος μουσικός, δεν έπλεξα  με τις γνωστές παπαριές που ταλανίζουν το χώρο, αλκοόλ, ναρκωτικά και τα ρέστα και γνώρισα και συνεργάστηκα με μερικούς κορυφαίους μουσικούς πράγμα που θεωρώ ευλογία» (διάβασε εδώ).

Καταλαβαίνω ότι τα ψυχολογικά προβλήματα, τύπου κατάθλιψης είναι σοβαρότατα και καταστρεπτικά πολλές φορές, κι ο παραπάνω συνδυασμός (κατάθλιψη, ουσίες, έλλειψη ικανότητας διαχείρισης) είναι βόμβα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θρηνήσουμε κι άλλα ταλέντα σαν τους προαναφερόμενους. Αυτό όμως είναι το ευχολόγιο. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/5/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου