Dire Straits - Sultans of Swing

Το ‘’Sultans of Swing’’ είναι σύνθεση του κιθαρίστα Mark Knopfler και συυμπεριλαμβάνεται στον πρώτο ομώνυμο και επιτυχημένο εμπορικά δίσκο των Dire Straits, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1977 (Νο. 5 Ηνωμένο Βασίλειο, Νο. 2 Η.Π.Α., Νο. 1 Αυστραλία & Γαλλία και σε υψηλές θέσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) σε παραγωγή του Muff Winwood.
Το τραγούδι ήταν ένα από τα πέντε στο demo που έδωσε το συγκρότημα στον Charlie Gilette(dj με μεγάλη επιρροή), του οποίου τη γνώμη και τη συμβουλή επεδίωκαν.

Στον Gilette άρεσε η μουσική και συμπεριέλαβε το ‘’Sultans of Swing’’ στο rotation του ραδιοφωνικού του προγράμματος, με αποτέλεσμα την υπογραφή δισκογραφικού συμβολαίου με την εταιρεία Phonogram μετά την παρέλευση διμήνου.
Στους μικρούς δίσκους δε γνώρισε επιτυχία με την πρώτη κυκλοφορία του την άνοιξη του 1978 αλλά με την επανακυκλοφορία του τον Ιανουάριο του 1979, πρώτα στις Η.Π.Α. (Νο. 4) και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο (Νο. 8). Οι πωλήσεις του συμπαρέσυραν και τις αντίστοιχες του δίσκου προς τα πάνω.

Το ‘’Sultans of Swing’’ κυκλοφόρησε εκ νέου σε μικρό δίσκο το 1988 για την προώθηση της συλλογής (Greatest hits) ‘’Money for Nothing’’ και σκαρφάλωσε μέχρι το Νο. 62. Από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια· πολύ δύσκολα να μη συμπεριληφθεί σε συλλογές με τα καλύτερα τραγούδια ή εκείνα που  διαμόρφωσαν το Rock and Roll ή με το καλύτερο σόλο κιθάρας. Η έμπνευση για τραγούδι προήλθε όταν ο Knopfler μπήκε σε κάποια pub, μια βροχερή νύχτα, όπου υπήρχαν ελάχιστοι μεθυσμένοι θαμώνες που δεν έδιναν σημασία γύρω τους ούτε και στη jazz μπάντα που έκλεινε το πρόγραμμα της βραδιάς. Στο τέλος του προγράμματός τους, ο τραγουδιστής  ανακοίνωσε από το μικρόφωνο: ‘’Καληνύχτα και σας ευχαριστούμε. Είμαστε οι σουλτάνοι του swing.’’ Ο Knopfler βρήκε την όλη αντίθεση ανάμεσα στον περιβάλλοντα χώρο και στο μεγαλοπρεπές όνομα της μπάντας εξαιρετικά διασκεδαστική. Σύμφωνα με τον συνθέτη: ‘’Αρχικά το συνέθεσα σε ακουστική κιθάρα αλλά το θεωρούσα πληκτικό. Όταν ,όμως, αγόρασα την πρώτη μου Strat κιθάρα το 1977, η όλη σύνθεση άλλαξε αλλά οι στίχοι παρέμειναν οι ίδιοι.’’
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
6/5/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου