ΜΙΑ ΓΡΑΝΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ RORY GALLAGHER

Κλείνοντας το κείμενό μου για τις ελληνικές συλλογές του garage/ψυχεδέλειας (διάβασε εδώ),  αναφέρθηκα σε ένα tribute ελλήνων στον Μανώλη Χιώτη, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ευθύς αμέσως.
  
Το 1986 η δισκογραφική εταιρεία ΛΥΡA κυκλοφόρησε το άλμπουμ φόρο τιμής στον μεγάλο έλληνα συνθέτη, μπουζουξή Μανώλη Χιώτη. Σε μια εποχή που οι δίσκοι tribute δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Θoδωρής Μανίκας, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλάσσης Μπονάτσος, ο Γιάννης Κούτρας, ο Χρήστος Κυριαζής (πολύ πριν γνωρίσει τη μεγάλη επιτυχία), ο Σταύρος Λογαρίδης (των Poll) και τα συγκροτήματα Άγριες Χήνες και Τρία Ευζωνάκια, διασκευάζουν 10 τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Διαβάζοντας τα ονόματα, καταλάβατε ότι δεν συμμετέχει κανένας τραγουδιστής, μουσικός του λαϊκού τραγουδιού, παρά μόνο του λεγόμενου ελληνικού rock.
Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ
Πριν προχωρήσω, ας αναφέρω ένα μικρό βιογραφικό του μεγάλου μουσικού, που γεννήθηκε το 1920 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε σε ηλικία μόνο 50 ετών (το 1970) από καρδιακή ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας. Ο  Χιώτης, εκτός του ότι θεωρείται σαν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες/μουσικούς  του λαϊκού τραγουδιού, ήταν μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού και συνέβαλε στο να γίνει το μπουζούκι αποδεκτό από την λεγόμενη υψηλή κοινωνία. Σ’ αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε κι ο συνθέτης Χιώτης, που συνέθεσε  τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα κυρίως του mambo, ιδέα εξαιρετικά προχωρημένη για την εποχή του. Όλοι  τον ξέρουμε τόσο για τα τραγούδια του, που ερμήνευε η δεύτερη σύζυγός του Μαίρη Λίντα, όσο κι από τις εμφανίσεις του στις ελληνικές ταινίες, φοβερός μάρτυρας μιας εποχής.
Και οι 10 καινούργιες εκτελέσεις είναι σε εντελώς νέα ενορχήστρωση, με τα περισσότερα κομμάτια να κινούνται στο χώρο της reggae, που εκείνη την εποχή (1986) είχε αρχίσει να γίνεται της μόδας στη χώρα μας. Δεν μπορώ να μην γράψω για την πολύ καλή ερμηνεία του Σταύρου Λογαρίδη στο Ηλιοβασιλέματα, του Βλάση Μπονάτσου στο Λαός και Κολωνάκι, του Γιάννη Κούτρα στο Παρτίδες και του Γιάννη Ζουγανέλη στο Περασμένες μου αγάπες. Αξεπέραστες οι πρώτες εκτελέσεις, ενδιαφέρουσες οι «καινούργιες».
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ RORY GALLAGHER ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ
Υπάρχει μια μεγάλη φημολογία για τη σχέση του Rory Gallagher με τον Μανώλη Χιώτη. Στο τραγούδι του Rory, They don’t make them like you anymore από το άλμπουμ του Tattoo (1974), η εισαγωγή ακούγεται  σαν (υπογραμμίζω σαν) μπουζούκι και μάλιστα ηχητικά ακούγεται σαν παίξιμο του Μανώλη Χιώτη. Πουθενά στο δίσκο, στην remastered επανέκδοση του 2000, δεν αναφέρεται ότι ο Gallagher παίζει μπουζούκι αλλά κιθάρα, φυσαρμόνικα, σαξόφωνο και μαντολίνο. Ίσως ο ήχος της εισαγωγής του συγκεκριμένου τραγουδιού να προέρχεται από μαντολίνο, ενώ στις σημειώσεις του αδελφού του Donal για το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρει  χαρακτηριστικά: «δίνοντας έμφαση στην αρμονία της κιθάρας και εμπλουτισμένο με μελωδία στο πιάνο, καταλήγει σ’ ένα χαλαρό συναίσθημα» Πουθενά στη συγκεκριμένη έκδοση δεν αναφέρεται το όνομα του Χιώτη, όπως και πουθενά σε κανένα άρθρο ή συνέντευξη του. Η πιο πρόσφατη δημοσίευση για τον Gallagher έγινε στο αγγλικό περιοδικό Blues, τεύχος 23 Αύγουστος 2015 όπου σε ένα εξαντλητικό 13σέλιδο άρθρο δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δοθεί στην Αθήνα πριν την αθηναϊκή συναυλία του, ο υπογράφων του είχε αναφέρει σε κατ΄ ίδίαν συζήτηση την ομοιότητα της εισαγωγής με το παίξιμο του Χιώτη κι ο Gallagher δεν είχε ιδέα για το τι του έλεγα. Πάντως του είχα κάνει δώρο μια κασέτα με επιτυχίες του Μανώλη Χιώτη τον οποίον δεν τον ήξερε.
Από την άλλη πλευρά, στην έγκυρη Wikipedia στο άρθρο που αναφέρεται στο άλμπουμ Tatto αναγράφεται: “ On the song "they don't make them like you anymore" Rory used the bouzouki of Greek virtouso Manolis Chiotis. Rory was a big fan of the Greek virtuoso, and as a tribute played "Perasmenes mou agapes" as an intro to the above-mentioned song”.
Πραγματικά, θα ήταν πολύ ευχάριστο να μάθουμε ότι ο Gallagher επηρεάστηκε από τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, μπουζουξή αλλά να είναι από μια έγκυρη ενυπόγραφη πηγή. Το σχετικό σημείωμα στην Wikipedia δεν φέρει υπογραφή. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι έγκυρο, ας το στείλει στα σχόλια.

Για την εμφάνιση του στην Αθήνα το 198, πάτησε εδώ. Για την εμφάνισή του στην ΕΡΤ, πάτησε εδώ, για τη συνέντευξή του στο BBC το 1987 πάτησε εδώ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/4/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Παρόμοια ιστορία με την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, το ξίφος του Κων/νου Παλαιολόγου, τις μετοχές του Σώρρα κλπ., από αυτές που κάνουν μεγάλη επιτυχία στην ελληνική κοινωνία. Η εισαγωγή στο τραγουδι του Gallagher είναι με Fender stratocaster, φυσικά, και τον επιλογέα μαγνητών σε θέση neck (ο πλησιέστερος στο μπράτσο).
    Η Wikipedia δεν είναι εγκυκλοπαίδια και δεν είναι και έγκυρη. Είναι ένα εργαλείο ανοιχτό σε όλους να γράψουν ότι επιθυμούν. Η Ελληνική ιστορία π.χ. έχει δεινοπαθήσει.
    Προς δυσαρέσκεια πολλών επαϊόντων, δεν υπάρχει καμμία απολύτως απόδειξη ο,τι ο Χιώτης γνώρίστηκε με τον Hendrix στο Σικάγο το 1965, και του χάρισε το μπουζούκι του!(γιατί;), και αυτός με την σειρά του το χάρισε στον Gallagher! Λεπτομέρεια, ο Χιώτης πέθανε Μάρτη του 1970 και ο Hendrix τον Σεπτέμβρη. Ο Hendrix το 1965 ήταν άγνωστος, με ελάχιστη δισκογραφική παρουσία, λίγα singles μόνο, και μόλις είχε απολυθεί από την μπάντα του Little Richard.
    Τώρα, που και σε ποιόν έδωσε συνέντευξη το 1965 και μίλησε για τον Χιώτη, σύμφωνα με την κυρία Μαίρη Λίντα και άλλους, και η οποία όμως δεν φαίνεται να θυμάται πως ο Μανώλης χάρισε το μπουζούκι στον Jimmy, αυτό πάλι πως σας φαίνεται, είναι μία ερώτηση που με βασανίζει πολύ καιρό, και η απάντηση είναι η εγγενής βλακεία ορισμένων που μπλέκουν μήλα και πορτοκάλια για να το πω κόσμια.
    Όσο για το συγκεκριμένο tribute, αποτελεί ύβρι στην προσφορά και το έργο του σπουδαιότερου Έλληνα λαϊκού μουσικού.
    Αυτόν τον Λογαρίδη ποιός τον ξενυχιάζει; 'Οχι ό,τι οι άλλοι είναι καλύτεροι.
    Κώστας Θεοδωρακάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ριχάρδο ευχαριστούμε για την πληροφόρηση για το μπουζούκι, ίσως θα έπρεπε να κάνετε edit το άρθρο στη wikipedia για να διορθωθούν οι ανακρίβειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή