ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JONATHAN DEMME. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΗΡΕ OSCAR ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ROCK ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Jonathan Demme, μετά από πρόβλημα που είχε με τον καρκίνο του οισοφάγου αλλά και καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Demme κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τη θρυλική ταινία "Σιωπή των Αμνών", ενώ στις δουλειές του περιλαμβάνονται και το Philadelphia (1993), όπου ο Τομ Χανκς  κέρδισε το Oscar Α' ρόλου και ο Bruce Springsteen to Oscar καλύτερου τραγουδιού. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το  Caged Heat (1974) για να ακολουθήσουν μια σειρά ταινιών όπως Melvin and Howard (1980), Swing Shift (1984), Something Wild (1986) και Married to the Mob (1988), για να φθάσουμε στο 1991 και στο αριστουργηματικό θρίλερ «Η σιωπή των αμνών». Πραγματικά σοκαριστικό θρίλερ, που κέρδισε τα 5 κύρια oscar (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Αʼ Αντρικός + Γυναικείος) και ήταν οδηγός για τους σκηνοθέτες που θέλουν να βάλουν το ονομά τους κάτω από ένα θρίλερ.
Η τελευταία του ταινία ήταν η κωμωδία Ricki and the Flash (2015) όπου πρωταγωνιστούσε η Meryl Streep, στον ρόλο μιας ηλικιωμένης rocker.
Εκτός από τον κινηματογράφο, ο Demme σκηνοθέτησε πολλά επεισόδια από γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως ένα επεισόδιο του θρυλικού Colombo, Saturday Night Live, American Playhouse, Enlightened, Killing κ.α. ενώ σε πολλές σειρές συμμετείχε και σαν παραγωγός. Με το χώρο της μουσικής συνέδεσε το όνομά του σκηνοθετώντας τα documentary των Talking Heads, Stop Making Sense (1984) και τρία του Neil Young. Τα Heart of Gold (2006), Neil Young Trunk Show (2009) και Neil Young Journeys(2011) με τελευταίο μουσικό documentary το The 20/20 Experience World Tour του Justin Timberlake!
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου