ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ J.GEILS BAND;

Το όνομα των J. Geils Band ήλθε στην επικαιρότητα πριν λίγό καιρό λόγω του θανάτου του ιδρυτή του συγκροτήματος John Geils (διάβασε εδώ).
Το συγκρότημα σχηματίστηκε στο Worcester της Massachusetts στις αρχές της δεκαετίας του 60 από τους John Geils κιθάρα, Danny Klein μπάσο και Richard “ Magic Dick” Salwitz φυσαρμόνικα. Για αρχικό όνομα είχαν επιλέξει το Snoopy and the Sopwith Camels κι έπαιζαν ακουστικό Blues. Το 1968 οι τρεις προαναφερόμενοι μουσικοί, με την προσθήκη των Peter Wolf τραγούδι, Stephen Bladd ντραμς και Seth Justman πλήκτρα, σχημάτισαν τους J.Geils Band, που από το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The J. Geils Band (1970, No 195 Αμερική) κατέθεσαν τα Rhythm & Blues διαπιστευτήριά τους και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί το άλμπουμ να απέτυχε εμπορικά, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα λευκά Rhythm & Blues άλμπουμ. Με τη βοήθεια της Atlantic Rec, άνοιξαν τις συναυλίες ονομάτων όπως B.B. King, Byrds, Johnny Winter κι Allman Brothers, και άλμπουμ με άλμπουμ αρχίζουν να κατακτούν όλο και περισσότερους fans, με το άλμπουμ Bloodshot (1973, No 10 Αμερική) να ξεπερνά τα 500.000 αντίτυπα.


  Όμως το καλύτερο άλμπουμ τους είναι το Live Full House (1972, No 54 Αμερική), που περιλαμβάνεται στη λίστα των καλύτερων rock live άλμπουμ όλων των εποχών. Το συγκρότημα είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική, ειδικά στις live εμφανίσεις τους, αλλά στην Ευρώπη είναι σχεδόν άγνωστο! Όμως οι J.Geils Band δεν είναι συγκρότημα των άλμπουμ ή μόνο των live εμφανίσεων. Το συγκρότημα είχε αρκετές επιτυχίες στον κατάλογο μικρών δίσκων του Billboard στην Αμερική με πρώτη το «Lookin for Love» (No 39) -διασκευή της παλαιότερης επιτυχίας των Valentinos- το "Give It to Me" (Νο 30), “Must of Got Lost” (No 12),  "Come Back" (No 32) και “Love Stinks (No 38). Ένα μέρος της επιτυχίας τους οφείλεται και στον φυσαρμονίστα Richard “Magic Dick” Salwitz, που ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη φυσαρμόνικα σαν βοηθητικό όργανο παρά σαν lead! Γι αυτό κι ο Magic Dick θεωρείται σαν πρωτοπόρος μουσικός του είδους. Μετά την κυκλοφορία του Bloodshot, οι δίσκοι τους αρχίζουν να γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη επιτυχία, για να φθάσουμε στο 1980, όπου το άλμπουμ Love Stinks φτάνει στο Νο18 του Billboard chart, με ήχο προσαρμοσμένο σε αυτόν της καινούργιας δεκαετίας.
Κράτησαν όλο το Rhythm blues που ήταν η ταυτότητά τους και με τις πρέπουσες "μοντέρνες" δόσεις της νέας δεκαετίας, έβγαλαν επιτυχίες όπως Come Back, Love Stinks και Just Can Wait. Και φθάνουμε στο 1981, όπου το συγκρότημα κυκλοφορεί το Freeze Frame, που δικαιωματικά πάει στο Νο1 του αμερικάνικου chart, βγάζοντας δύο τεράστιες επιτυχίες: Το ομότιτλο τραγούδι που φθάνει μόνο(!) έως το Νο4 του chart των μικρών δίσκων και του Centerfold που χτύπησε το Νο1. Το άλμπουμ  ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 4.000.000 αντίτυπα, μόνο στην Αμερική. Λίγο αργότερα ο Wolf αποχωρεί για να ακολουθήσει προσωπική καριέρα, το συγκρότημα κυκλοφορεί ακόμα ένα άλμπουμ (το You're Gettin' Even While I'm Gettin' Odd, Νο 80 Αμερική) και διαλύθηκε το  1985. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα σιωπής, επανασυνδέονται το 1999 για να φθάσουμε στις 11 Απριλίου 2017 όπου ο J. Geils έφυγε από τη ζωή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
J.GEILS BAND (1971)
Live Full House (1973)
Bloodshot (1973)
Freeze Frame (1981)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/4/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου