Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Χαλάνδρι.


International Press and Books, Πανεπιστημίου 73
Το πρόβλημα ανανέωσης ύλης έχει παρουσιαστεί στα αγγλικά Mojo, Prog και Classic Rock εδώ και τρία χρόνια που αναλώνονται σε κεντρικά άρθρα/εξώφυλλα  συγκροτημάτων τύπου Thin Lizzy, Yes, Jethro Tull, Pink Floyd, Led Zeppelin κ.λ.π. 
Αλλά ας μην μεμψιμοιρούμε. Ας απολαύουμε την αγαπημένη μας μουσική κ αι τους μοναδικούς ήρωες της. Τα νιάτα μας τα στήσαμε πάνω τους, ο πολιτισμός μας είναι rock και στην καρδιά μας, το Rock ποτέ δεν θα πεθάνει.
Τα περί ορατού τέλους της αγαπημένης μας μουσικής αλλά και των ηρώων της είναι πράγματα γνωστά και προς το παρόν δεν πρόκειται να αναλωθώ σε εξηγήσεις κι αναλύσεις.
Το πρόβλημα της ανανέωσης της ύλης είναι αυτό που αντιμετωπίζουν, εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια, τα μουσικά περιοδικά που τις δεκαετίες του 70, 80 και 90 πραγματικά γνώρισαν δόξες (κυρίως τις πρώτες δύο). Και βέβαια το αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά και ξένα sites που βλέπουν την τρέχουσα επικαιρότητα να μειώνεται αλλά και να μην έχει ενδιαφέρον.
Περνώντας από το κεντρικό κατάστημα ξένου τύπου, International Press and Books του Νίκου Γιαννακουλόπουλου, επί της οδού Πανεπιστημίου 73 ακριβώς στην Ομόνοια, είδα τη βιτρίνα και αμέσως τη φωτογράφισα. Προσέξτε τα περιοδικά που την κοσμούν και κυρίως τι έχουν εξώφυλλο: To UnCut τον Neil Young, το Prog τους Yes κι αφιέρωμα στο άλμπουμ τους Close to the Edge (1972) και παλαιότερα τεύχη του Mojo, εξώφυλλα και κεντρικά άρθρα για τους Black Sabbath, Led Zeppelin και Keith Richards. Ευτυχώς υπάρχει και το Terrorise! Η άλλη φωτογραφία είναι κι αυτή από το ίδιο κατάστημα και παρουσιάζει το Record Collectors, με εξώφυλλο και κεντρικό άρθρο για τους AC/DC ενώ από πάνω υπάρχει το Q με αφιέρωμα στο 1975!
Στη χώρα μας τα μουσικά περιοδικά έχουν περιοριστεί στο Metal Hammer που αντέχει στην κρίση. Πάντως η στροφή σε τεύχη-αφιερώματα σε συγκροτήματα, όπως Iron Maiden πριν 4 μήνες και τώρα Black Sabbath, δείχνει κάτι. Ευτυχώς που εμπορικά και τα δύο τεύχη-αφιερώματα πήγαν πολύ καλά! Κι απʼ ό,τι μαθαίνω, ετοιμάζεται τεύχος-αφιέρωμα στους Τιτανοτεράστιους!
Η τρίτη φωτογραφία είναι από το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στο Χαλάνδρι, όπου εικονίζονται τα καινούργια τεύχη του Classic Rock με εξώφυλλο και κεντρικό θέμα τον Brian Johnson, του Mojo με εξώφυλλο το αφιέρωμα στο άλμπουμ των Pink Floyd, Animals (1977), του καινούργιου περιοδικού Long Live Vinyl με flexi disc(!) με αφιέρωμα στους Pink Floyd και του αγγλικού Metal Hammer με θέμα εξώφυλλο, Iron Maiden μʼ όλες τις περσόνες του Eddie! Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
Και πόσο καιρό μπορούν να τραβήξουν τα αφιερώματα; Δεν είμαι προφήτης και καταφεύγω σε μαντεψιές. Εύχομαι, όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
  
International Press and Books, Πανεπιστημίου 73


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment