ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΚ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ROCK’N’ROLL, CHUCK BERRY

Τιμή και δόξα στον Μεγάλο!
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Charles Edward Anderson "Chuck" Berry, ή πιο γνωστός σαν Chuck Berry, ο ιδρυτής του rock;’n;’roll ή αν θέλετε εκ των ιδρυτών του Rock’n’Roll. O Berry βρέθηκε νεκρός σπίτι του στο μέσα στο σπίτι του στο Missouri ενώ τα αίτια θανάτου δεν έχουν ανακοινωθεί.
Έγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τη δεκαετία του ’50, όταν πλαθόταν το rock’n’roll και έως τα τέλη της ίδιας δεκαετίας είχε γίνει κορυφαίο όνομα. Το πρώτο single που κυκλοφόρησε ήταν το "Maybellene” (No 5, Aμερική), για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το "Roll Over Beethoven" (Ν0 29 Αμερική). Ακολούθησαν το χιλιοδιασκευασμένο "Rock and Roll Music" (Νο 8 Αμερική) που το έκαναν επιτυχία οι Beatles λίγα χρόνια αργότερα, "School Days", "Sweet Little Sixteen", το θρυλικό "Johnny B. Goode", "Carol", το χριστουγεννιάτικο “Run Rudolph Run", “ No particular place to go” για να φθάσουμε στο 1972 όπου με το "My Ding-a-Ling"πάει στο Νο 1του βρετανικού chart.
Γεννημένος το 1926 στο St. Louis του Missouri, o Chuck Berry από τα πρώτα βήματα της καριέρας του προσπάθησε να εξελίξει την υπάρχουσα μουσική. «Ήθελα να γίνω σαν τον
Nat Cole με έντονους στίχους και μουσική λίγο από το swing του Bennie Goodman με την κιθάρα του Charlie Christian, τα riff του Carl Hogan, τη τεχνική του T-Bone Walker  και τη ψυχή του Muddy Waters" δήλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξή του πολλά χρόνια αργότερα. Το 1955 υπέγραψε στη θρυλική Chess Rec κι ηχογράφησε το "Maybellene"κι όλα τα άλλα singles που διαβάσατε πιο πάνω. Το πρώτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε το 1957 με τίτλο After School Session.
Εκ της ανυπέρβλητης μουσικής του προσφοράς, ο Chuck Berry έμεινε στην ιστορία και για την σκηνική του παρουσία, όπου είχε το μοναδικό περπάτημα της πάπιας!   

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ...
Μπορεί ο Elvis Presley να είναι ο «βασιλιάς» του rock’n’roll” αλλά τον ίδιο τίτλο αξίζει κι ο Chuck Berry. Οι John LENNON, Paul McCartney, Keith Richards και Bruce Springsteen μόλις πήραν μια κιθάρα στα χέρια τους, ονειρευόντουσαν αν γίνουν σαν αυτόν!
Ο Bob Dylan τον είχε αποκαλέσει “Shakespeare του rock’n’roll”, o Springsteen τον χαρακτήρισε σαν τον «σημαντικότερο κιθαρίστα και συνθέτη του rock’n’roll που έζησε ποτέ», ο Mick Jagger τον ευχαρίστησε «για τη μουσική που μας χάρισε, που μας ενέπνευσε», ο Lenny Kravitz αναφώνησε «δόξα, δόξα σοι Chuck Berry, χωρίς εσένα κανένας από μας δεν θα ήταν εδώ», ενώ ο Ringo Starr τον αποκάλεσε «κύριο Ροκ εν Ρολ». «Αν ήθελες να δώσεις στο rock’n’roll ένα άλλο όνομα», είχε δηλώσει κάποτε ο John Lennon, «θα μπορούσες να το πεις "Chuck Berry"».
O Keith Richards κατά τη διάρκεια της ένταξης του Berry στο Rock and Roll Hall of Fame το  1986, είχε πει: «μου είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω για τον Chuck Berry, επειδή έχω αντιγράψει κάθε νότα που έχει παίξει ποτέ. Αυτός είναι ο κύριος που τα ξεκίνησε όλα».
O JOHN LENNON ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΝΙΑ
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο John Lennon είχε πάει σε μια συναυλία του και μετά τον επισκέφτηκε στο καμαρίνι του. Εκεί περίμεναν πολλοί fans για αυτόγραφο κι ο Berry αν και δεν είχε διάθεση για φωτογραφίες κι αυτόγραφα τους δέχτηκε. Αφού υπέγραψε, γυρνάει και λέει στον Lennon: «Υπάρχου στιγμές που οι fans που σου ζητούν αυτόγραφο γίνονται πολύ κουραστικοί». Κι ο Lennon του απαντά: ”Πράγματι, μήπως μπορείς να μου δώσεις κι εμένα ένα αυτόγραφο;”.
Την ημέρα που έκλεισε τα 90 χρόνια του ανακοίνωσε ότι είχε τελειώσει το καινούργιο του άλμπουμ, το πρώτο έπειτα από 38 χρόνια (διαβάστε εδώ).
Το 1961 μπήκε φρένο στην καριέρα του όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων για μια υπόθεση ηθών: κατηγορήθηκε ότι μετέφερε μια ανήλικη ιθαγενή, μια 14χρονη σερβιτόρα, από μια Πολιτεία σε μια άλλη με «ανήθικους» σκοπούς. Εξέτισε ενάμισι χρόνο
Για πολλούς, η καταδίκη του ήταν μια προειδοποίηση προς τους Αφροαμερικανούς καλλιτεχνών από ένα σώμα αποκλειστικά λευκών ενόρκων. Και το 1979 είχε κι άλλα προβλήματα με τη δικαιοσύνη, αφού καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
Κι όμως, ο μεγάλος του Rock’n’Roll έχει εμφανιστεί στην Αθήνα στο Λυκαβηττό το  καλοκαίρι του1987 σε μια συναυλία που δεν μνημονεύεται, δεν υπάρχουν κριτικές,  καθότι τότε δε υπήρχε internet! Μόνο από το περιοδικό Ποπ – Ροκ και Μουσική.
Τέλος, το τραγούδι του Johnny B. Goode» είναι το μοναδικό rock τραγούδι με διάφορα μουσικά κομμάτια που εστάλη στο διάστημα το 1977 μέσα στα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager I και Voyager II με την ελπίδα ότι οι εξωγήινοι θα μπορέσουν να τον ακούσουν. Και τα δυο διαστημόπλοια βρίσκονται σήμερα εκτός ηλιακού συστήματος...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου