ΠΕΘΑΝΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη, σύζυγός του Σπύρου Καλογήρου που έχει πεθάνει από το 2009. Ήταν απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου και είχε παίξει σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε θεατρικές παραστάσεις, συχνά με τον σύζυγό της με τον οποίον συνεργάστηκαν κυρίως μετά τη δεκαετία του 1980, όταν έκαναν τον δικό τους θίασο, ανεβάζοντας παραστάσεις και πραγματοποιώντας περιοδείες. Από το 1956 ως το 1964, ήταν μέλος του Εθνικού Θεάτρου και  πρωταγωνίστησε σε αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες αλλά και έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου: "Εκκλησιάζουσες", "Θεσμοφοριάζουσες", "Αχαρνής", "Ευμενίδες", "Το Ημέρωμα της Στρίγγλας" του Σαίξπηρ, "Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" και "Γέρμα" του Το 1986, συνεργάστηκε με το "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού και πρωταγωνίστησε στη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη. Τη δεκαετία του '80, συνεργάστηκε ακόμα με τους Ν. Ρίζο, Μ. Λεζέ κ.άΛόρκα, "Η Ηδονή της Τιμιότητας" του Πιραντέλο κ.ά.
Από το 1980 ως το 1992, με τον σύζυγό της, τον αξέχαστο Σπύρο Καλογήρου, είχαν και δική τους θεατρική επιχείρηση, "ανεβάζοντας" τα έργα: "Σερ Αντρίκος" (Μ. Ζέρβας), "Καπετάνιος στο Σπίτι μου" (Κ. Παπαπέτρου), "Η Δεξιά, η Αριστερά και ο Κυρ-Παντελής" (Α. Σακελλάριος – Χ. Γιαννακόπουλος), "Η Γυναίκα μου Ήθελε Αλλαγή" (Κ. Παπαπέτρου) κ.ά.
Το 1997, ίδρυσε το "Αττικό Θέατρο" στην πλατεία Βικτωρίας και "ανέβασε" τα "Αρραβωνιάσματα" του Δ. Μπόγρη.Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ήταν "Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969), «Η παριζιάνα, (1969), «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» (1973), «Γυναικοκρατία» (1973), «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» (1973), «Καθένας με την τρέλα του...» (1980) κ.ά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία της. Είχε παντρευτεί από τα 18 της τον Σπύρο Καλογήρου με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου