"GIVE IRELAND BACK TO THE IRISH". H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟΥ PAUL McCARTNEY


Η απάνθρωπη κι έξω από κάθε λογική επίθεση του βρετανικού στρατού κατά των διαδηλωτών την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 στο Derry της Βορείου Ιρλανδίας, έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο σε ιρλανδούς καλλιτέχνες να εκδηλώσουν την βαθιά αντίθεσή τους (διάβασε εδώ), αλλά κι Άγγλους. Η γνωστή σε όλο τον κόσμο Bloody Sunday, φέρνει την επομένη ημέρα του αιματηρού γεγονότος τον πρώην Beatle, Paul Mc Cartney στο studio της Apple Rec, όπου ηχογραφεί μέσα σε μια ημέρα το τραγούδι “Give Ireland Back to the Irish”, σαν μια εκδήλωση τιμής στους νεκρούς, αλλά και ουρλιαχτού κατά της βίας.
Οι Wings το 1972.
Μπορεί το 1972 η μεταφορά των ειδήσεων να μην ήταν τόσο διαδεδομένη όσο σήμερα, αλλά το αιματηρό νέο είχε επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο, και στην ελληνική κοινωνία. Η εικόνα του ιερέα να ανεμίζει ένα αιματοβαμμένο λευκό μαντήλι για να μπορέσει να μεταφέρει έναν τραυματία, στοιχειώνει όσους την έχουν δει και όσους τη βλέπουν με θλίψη ακόμα και σήμερα. Το“Give Ireland Back to the Irish” γράφτηκε την επομένη ημέρα από τον Paul και την τότε γυναίκα του Linda και το ηχογράφησε με το συγκρότημα που είχε, τους Wings. Κυκλοφόρησε 4 εβδομάδες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου και έφθασε μόνο έως το Νο16 του βρετανικού chart, αφού το BBC, το Radio Luxembourg κι άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα δεν το έπαιξαν, ενώ στην Αμερική έφθασε έως το Νο 21. Στις μόνες χώρες που το τραγούδι πήγε Νο1 ήταν η Ιρλανδία κι η Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε single 45 στροφών. Είχε παιχτεί από το ελληνικό ραδιόφωνο και τις τότε λίγες εκπομπές που έπαιζαν ξένα τραγούδια, εξ άλλου έτσι το είχα ακούσει κι εγώ και το αγόρασα. 
Στη δεύτερη πλευρά του single, υπήρχε η instrumental εκτέλεση του ίδιου τραγουδιού κι αυτό έγινε όχι γιατί ο McCartney  δεν είχε άλλο τραγούδι, αλλά δεν ήθελε να διασπάσει το μήνυμα που έστελνε. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε σαν bonus στην remastered έκδοση του cd, Wild Life κι έχει συμπεριληφθεί σε αρκετές συλλογές του McCartney.
Ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε ανθρώπους να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στην Ιρλανδία. Ήταν σοκαριστικό, έγραψα το τραγούδι (σ.σ. 'Give Ireland Back to the Irish'), το ηχογραφήσαμε και με πήρε τηλ ο Πρόεδρος της EMI, Sir Joseph Lockwood, που μου είπε ότι δεν μπορεί να το κυκλοφορήσει! Εγώ επέμενα, ήμουν αποφασισμένος να το κυκλοφορήσω, κι αυτός μου είπε ότι το τραγούδι θα απαγορευόταν. Στην πραγματικότητα, όλοι στους Wings ξέραμε ότι θα απαγορευόταν. Ο αδελφός του κιθαρίστα Henry McCullogh που ζούσε στην Βόρειο Ιρλανδία έφαγε ξύλο εξ αιτίας του γεγονότος ότι ήταν Άγγλος και ο αδελφός του έπαιζε στους Wings!» λέει ο Paul McCartney. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν η πρώτη ηχογράφηση που έκανε ο McCullogh με τους Wings!Επειδή οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα αναρωτιούνται γιατί ο  Paul McCartney, έδειξε μια τόσο άμεση ανταπόκριση, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των βρετανών καλλιτεχνών αδιαφόρησε, η απάντηση είναι ότι οι γονείς του ήταν ιρλανδικής καταγωγής και το Liverpool, η γεντέτειρά του, απέχει μόλις 40 μίλια από την Ιρλανδία, με τους περισσότερους κατοίκους του να έχουν ιρλανδική καταγωγή

Η συγκλονιστική φωτογραφία με τον ιερέα Edward Daly να κρατά το ματωμένο λευκό μαντήλι  και να κάνει αυτό που του υπαγόρευσε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/2/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου