ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ RARE BIRD;

Οι Rare Bird ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων/καλλιτεχνών με μία και μοναδική επιτυχία (one hit wonders) στο ενεργητικό τους, το ''Sympathy'' από τον πρώτο τους δίσκο .
Σχηματίστηκαν στην Αγγλία τον Αύγουστο 1969 από τον οργανίστα Graham Field και τον πιανίστα David Kaffinetti με την προσθήκη των Steve Gould (κιθάρα, φωνή), Chris Randall (μπάσο) και Mark Ashton (τύμπανα, δεύτερη φωνή). Οι Field & Kaffinetti ήθελαν το σχήμα να είναι τετραμελές και επικεντρώθηκαν περισσότερο στον Gould. Έδιωξαν τον Randall και έπεισαν τον Gould να παίξει μπάσο. Με τη συγκεκριμένη σύνθεση (χωρίς κιθαρίστα) ηχογράφησαν τους δύο πρώτους δίσκους. Μαζί με τους Van der Graaf Generator και τους Nice ήταν από τα πρώτα ονόματα που υπέγραψαν στην Charisma Records.Από τον ομότιτλο πρώτο δίσκο, το ''Sympathy'', στα τέλη του 1969, έφθασε μέχρι το No. 27 στο Ηνωμένο Βασίλειο (έμεινε οχτώ εβδομάδες στους πίνακες) και αποτέλεσε τη μοναδική  επιτυχία στη γενέτειρά τους.Υπήρξαν περισσότερο δημοφιλείς στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το single έφθασε στην κορυφή σε Ιταλία και Γαλλία, όπου και πούλησε τα μισά αντίτυπα (500.000) από το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως.
Το ''Sympathy'' διασκεύασαν και κυκλοφόρησαν: οι The Family Dogg (No. 2 στην Ολλανδία/ 1970) και οι Marillion (Νο. 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο/ 1992), ενώ οι Faithless (σχήμα ηλεκτρονικής μουσικής) στο δίσκο τους ''Outrospective'' (2001) συμπεριέλαβαν αποσπάσματα (samples).
Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου As Your Mind Flies By, o οργανίστας Graham Field αποχώρησε και σχημάτισε τους βραχύβιους Fields. Μέχρι τη διάλυση της μπάντας το 1975 κυκλοφόρησαν τρεις ακόμη δίσκους (Epic Forest/ 1972, Somebody's Watching/ 1973 με συμμετοχή του John Wetton & Born Again/ 1974), με τους Gould & Kaffinetti να παραμένουν μέχρι το τέλος από την αυθεντική σύνθεση.
Μέλη των Rare Bird υπήρξαν μεταξύ άλλων οι: Nic Potter (μπάσο /Van der Graaf Generator), Paul Karas (Jon Lord/ Sarabande), ο κιθαρίστας Andy Curtis κι ο ντράμερ Fred Kelly. Μετά τη διάλυσή τους, ο Could σχημάτισε τους βραχύβιους Runner που κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ και το 1980 έγινε μέλος του προσωπικού συγκροτήματος του Alvin Lee.
Αποσπάσματα από το κομμάτι 'Beautiful Scarlet'' το οποίο υπάρχει στον πρώτο (και μάλλον καλύτερο δίσκο τους) χρησιμοποίησε ο μουσικός παραγωγός/DJ Diplo στο τραγούδι 'Summer's Gonna Hurt You', κυκλοφορία του 2004.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ 
24/1/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου